Spanje reisinformatie voor jouw vakantie

Spanje – Klimaat

Klimaat en beste reistijd Spanje

Spanje staat bekend als warm land, maar het kent wel degelijk winterse maanden. Er zijn drie klimaatgebieden. De eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten hebben een mediterraan klimaat, het centrale binnenland heeft een landklimaat en het noorden en noordwesten hebben een zeeklimaat.

Winter

In de Pyreneeën in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden kan je tijdens de wintermaanden en het voorjaar skiën. Ook de bergen ten noorden van Madrid bieden mogelijkheden om te wintersporten in de winter. De Costa Blanca aan de oostkust is daarentegen wel erg mild en daarom populair om te overwinteren. Ook de Canarische eilanden zijn dan vaak lente-achtig, maar het kan er in de winter ook flink regenen en waaien.

Neerslag

Spanje is bijvoorbeeld droog. Het noordelijk en noord-westelijke deel van Spanje is relatief het natste, ook in het voor- en najaar valt daar geregeld neerslag. Mei tot oktober is de droge periode, hoewel in vrijwel heel Spanje altijd kans is op een stevige onweersbui. Soms kan slecht weer tijdens de zomermaanden zelfs een paar dagen aanhouden.

Zomer

Hittegolven zijn in delen van Spanje tijdens de zomer geen uitzondering. Langs alle costa’s en centraal-Spanje heb je kans op hittegolven met temperaturen rond of zelfs boven de 40 graden. In het hele land is het vanaf mei warm weer en dat duurt doorgaans zeker tot en met september. Sevilla in het zuidwesten is zelfs een van de warmste steden ter wereld in juli en augustus.
Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde temperaturen en neerslagpatronen in enkele populaire steden van Spanje.

Stad Jan Apr Jul Okt
Barcelona 10°C 15°C 26°C 19°C
Madrid 6°C 13°C 32°C 18°C
Sevilla 8°C 20°C 36°C 22°C

De bovenstaande tabel geeft een indicatie van de gemiddelde temperaturen in de winter (januari), lente (april), zomer (juli) en herfst (oktober) in Barcelona, Madrid en Sevilla. Houd er rekening mee dat dit slechts gemiddelde waarden zijn en de werkelijke temperaturen kunnen variëren.

Naast de temperaturen kan ook de neerslag variëren in verschillende delen van Spanje. Het noorden van het land, met name in de regio Galicië, ontvangt over het algemeen meer neerslag, terwijl de zuidelijke regio’s zoals Andalusië veel zonniger zijn.