Costa rica reisinformatie voor jouw vakantie

Costa Rica – Reisadvies

Reisadvies Costa Rica

Reizen naar Costa Rica kan, maar let op enkele veiligheidsrisico’s. Er worden door drugshandel en het grote aantal vuurwapens in het land veel moorden gepleegd. Er worden berovingen en overvallen gepleegd, soms met grof geweld. Er vinden ook seksuele geweldsincidenten plaats. Dit kan ook in de toeristengebieden aan de kust, in het binnenland en bij het internationale vliegveld plaatsvinden, dus wees daar alert op. Pas op voor dieven bij het Coca Cola-busstation en andere busstations in San José, zeker na zonsondergang.

Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies voor Costa Rica van het ministerie voor buitenlandse zaken. 

Natuurgeweld

In Costa Rica kunnen van juni tot en met november tropische stormen en cyclonen (zoals orkanen) voorkomen. Er valt in deze periode ook veel regen en dit veroorzaakt landverschuivingen en modderlawines. Daardoor worden regelmatig wegen geblokkeerd. Ook komen er aardbevingen voor. De actieve vulkanen liggen in Nationale Parken. Als een vulkaan een verhoogde activiteit heeft wordt de toegang tot het Nationale Park beperkt of gesloten.

Aan de Caribische kust en de kust van de Stille Oceaan komen gevaarlijke stromingen voor (“rip currents”). De stroming in de zee is heel sterk en jaarlijks verdrinken mensen. Er zijn amper lifeguards aan het strand, dus wees extra voorzichtig en vraag locals om advies.

Vrijwilligerswerk Costa Rica

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in Costa Rica? Onderzoek dan vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert en ga niet aan de slag bij opvangorganisaties voor kwetsbaren, zoals weeshuizen. Er vindt veel misbruik plaats.

In Costa Rica zijn er veel opties voor avontuurlijke activiteiten zoals bungeejumping, ziplijnen, whitewater rafting, paragliding, etc., maar er is amper controle op de veiligheid. Wees je daarvan bewust en check je reisverzekering vooraf.