Fiji reisinformatie voor jouw vakantie

Fiji – Valuta

Geldzaken in Fiji: Praktische informatie voor je reis

Ben je van plan om naar het paradijselijke Fiji te reizen? Dan is het handig om op de hoogte te zijn van de geldzaken in dit prachtige land. Hieronder vind je enkele belangrijke punten om rekening mee te houden tijdens je vakantie.

Valuta en betalingen

De officiële valuta van Fiji is de Fijische dollar (FJD). Het is raadzaam om wat contant geld in Fijische dollar bij je te hebben voor kleine uitgaven en om betalingen te doen op plaatsen waar geen creditcards worden geaccepteerd. Creditcards zoals Visa en Mastercard worden echter over het algemeen wel geaccepteerd in hotels, restaurants en grote winkels. Het is altijd verstandig om ook een pinpas mee te nemen, zodat je geld kunt opnemen bij geldautomaten in de steden en toeristische gebieden.

Geld wisselen

Het is mogelijk om geld te wisselen bij banken en wisselkantoren in Fiji. Houd er rekening mee dat de wisselkoersen kunnen variëren, dus het is verstandig om de koersen te vergelijken voordat je geld wisselt. Het wordt aanbevolen om kleinere coupures te gebruiken, omdat sommige winkels mogelijk geen wisselgeld hebben voor grote biljetten.

Fooien

In Fiji is het geven van fooien niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd voor goede service. Als je tevreden bent met de service in restaurants, hotels of van gidsen, is het gebruikelijk om ongeveer 10% van de rekening als fooi achter te laten. Dit is echter volledig naar eigen discretie en afhankelijk van de kwaliteit van de service die je hebt ontvangen.

Belastingen

Bij de meeste aankopen in Fiji is een Goods and Services Tax (GST) van 9% inbegrepen. Het is niet gebruikelijk om deze belasting afzonderlijk toe te voegen aan de prijzen die worden weergegeven. Controleer echter altijd de bon om er zeker van te zijn dat de belasting correct is toegepast.

Met deze praktische informatie over geldzaken in Fiji ben je goed voorbereid op je reis. Vergeet niet om voor vertrek de actuele valutakoersen te controleren en indien nodig je bank op de hoogte te stellen van je reisplannen, zodat je zonder zorgen kunt genieten van je verblijf op dit tropische paradijs. Veel plezier!