Macedonië reisinformatie voor jouw vakantie

Macedonië – Feestdagen

Feestdagen in Macedonië: Viering en Data

Welkom bij Reisbijbel! Als je van plan bent om Macedonië te bezoeken, is het interessant om meer te weten over de feestdagen en vieringen die in het land plaatsvinden. Hieronder vind je een overzicht van enkele belangrijke feestdagen in Macedonië, inclusief de datums.

Orthodoxe Pasen (Velika Noć)

Orthodoxe Pasen is de belangrijkste religieuze feestdag in Macedonië. De datum van Orthodoxe Pasen varieert elk jaar, omdat het wordt berekend volgens de Juliaanse kalender. Het wordt meestal gevierd in april. Macedoniërs vieren deze dag met religieuze diensten, familiebijeenkomsten en speciale traditionele gerechten.

Dag van de Arbeid (Ден на трудот)

Dag van de Arbeid wordt gevierd op 1 mei en is een nationale feestdag in Macedonië. Het is een dag waarop de prestaties en bijdragen van de werkende bevolking worden geëerd. Mensen nemen deel aan festivals, parades en culturele evenementen ter ere van deze dag.

Onafhankelijkheidsdag (Ден на Независноста)

Onafhankelijkheidsdag wordt gevierd op 8 september ter herdenking van de onafhankelijkheid van Macedonië van voormalig Joegoslavië in 1991. Deze dag wordt gekenmerkt door verschillende festiviteiten, waaronder parades, concerten en vuurwerk.

Revolutiedag (Ден на Револуцијата)

Revolutiedag wordt gevierd op 11 oktober ter herdenking van de dag waarop de Macedonische verzetsbeweging tegen het fascisme begon tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag worden er herdenkingsceremonies, optochten en culturele evenementen georganiseerd.

Kerstmis (Božić)

Kerstmis wordt gevierd op 7 januari in overeenstemming met de orthodoxe kalender. Het is een belangrijke religieuze feestdag waarop de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. Macedonische families komen samen voor speciale maaltijden, kerkmis en uitwisseling van cadeaus.

Alle feestdagen op een rij

Feestdag Datum
Nieuwjaar 1 en 2 januari
Kerstmis (Orthodox) 6 en 7 januari
Driekoningen 19 januari
Dag van de Arbeid 1 mei
Cyrillus-en-Methodisch Pinksteren 24 mei
Dag van de Republiek 2 augustus
Maria Hemelvaart 28 augustus
Dag der Onafhankelijk (1991) 8 september
Dag van de Opstand (1941) 11 oktober
Dag van de Revolutie (1893) 23 oktober
Allerheiligen (Katholiek) 1 november
Kliment van Ohrid 8 december
Kerstmis (Katholiek) 25 december

 

Tijdens je bezoek aan Macedonië kun je de unieke sfeer en culturele tradities ervaren die gepaard gaan met deze feestdagen. Houd er rekening mee dat sommige winkels, attracties en openbare diensten mogelijk beperkte openingstijden hebben tijdens deze periodes.

Geniet van je reis naar Macedonië en ontdek de rijke cultuur en tradities die verbonden zijn met deze bijzondere feestdagen!