Bagage kwijt, vertraagd of beschadigd: dit zijn je rechten

Slimme Reistips
Schiphol bagage
Bagage kwijt of beschadigd tijdens een vliegreis, dat is balen. Maar je krijgt wel een vergoeding. Lees hier hoe je dat regelt.
Tekst: Fleur Besters

Bagage kwijt, dat is wel het slechtste begin van je reis of vakantie. Maar ook als je terugkomt zonder koffer is het balen. Je koffer kan onderweg met het vliegtuig een behoorlijke vertraging oplopen of zelfs kwijtraken, maar ook kan je koffer met een paar flinke deuken op de bagageband terechtkomen. Lees snel wat jouw rechten zijn als je bagageproblemen hebt.

Vliegtuig vleugel bagage kwijt

Koffer vertraagd

Het is vervelend als je nog moet wachten op je koffer, terwijl je medepassagiers al richting hun slaapplek gaan. Maak altijd een melding bij de bagage-servicebalie op de luchthaven van aankomst als je koffer ontbreekt op de bagageband. Hier vul je een PIR-formulier in, waarmee je een melding maakt bij de luchtvaartmaatschappij dat je koffer niet is aangekomen.
Bewaar het bewijs van de PIR-formulier goed. Dit heb je namelijk nodig als je een claim wilt indienen voor de extra kosten die je nog gaat maken.

Toiletspullen en zwembroek kopen

In de Europese Verordening 261/2004 is vastgelegd dat de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is voor bagage als deze vertraagd of kwijt is. Daarom mag je bij vertraging van je koffer noodzakelijke artikelen kopen, zoals (zwem)kleding en toiletartikelen. Die kosten mag je vervolgens declareren bij de luchtvaartmaatschappij. Daarom is het belangrijk om naast het bewijs van het PIR-formulier ook de aankoopbonnen te bewaren.

bagage band

Bagage kwijt

Bagage kwijt na aankomst? Na drie dagen moet je een BIF formulier (Bagage Inventory Form) invullen. Het BIF-formulier staat op de website van de luchtvaartmaatschappij. Daarin geef je aan wat er allemaal in je koffer zit en de waarde hiervan.

Mocht je koffer na 21 dagen nog steeds niet terug zijn, dan wordt je bagage helaas als verloren beschouwd. In dat geval kun je een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij om de waarde van de inhoud van je koffer vergoed te krijgen. Je kunt rekenen op een teruggave tot een bedrag van maximaal 1131 trekkingsrechten, wat neerkomt op ongeveer 1.300 euro.

bagage kwijt vliegveld

Bagage beschadigd teruggekregen

Ligt jouw koffer wel op de bagageband, maar zijn daar een paar flinke deuken in gekomen tijdens de vlucht? Dat is natuurlijk zonde en gelukkig kun je hier iets tegen doen. Maak net als bij bagage die kwijt is een melding bij de bagage-servicebalie op de luchthaven van aankomst. Vul een PIR-formulier in en geef aan welke beschadigingen er zijn. Maak foto’s van de beschadigingen op je koffer, zodat je bewijs hebt. De volgende stap is het schriftelijk aansprakelijk stellen van de luchtvaartmaatschappij, waarbij je het bewijs van de PIR-formulier toevoegt. Dit moet je binnen zeven dagen doen.Verzekeringsmaatschappij

De luchtvaartmaatschappij heeft echter een beperkte aansprakelijkheid bij beschadigde bagage. Daarom is de kans erg groot dat je wordt doorverwezen naar de verzekeringsmaatschappij. De meeste verzekeringen dekken het verlies op basis van de waarde van jouw bezittingen.

vliegveld tassen

Beschadiging van je koffer voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Er is weinig te doen als je bagage kwijt is geraakt, maar je kan je koffer wel beschermen tegen beschadigingen. Bij Seal & Go op Schiphol kan je koffer tegen betaling laten sealen. Sealen zorgt voor bescherming van je koffer, maar ook geeft het beveiliging tegen smokkel en diefstal. Daarnaast kun je een koffer-hoes kopen met een leuke print. Dat geeft bescherming en ook nog eens herkenning tussen al die donkere koffers op de bagageband!

Hulp bij claimen bagage

Ga je binnenkort op vakantie? Dan is het handig om de Miss Casey app te downloaden. In de app kun je belangrijke reisdocumenten bewaren en ook gemakkelijk controleren wat je rechten zijn bij bagageproblemen, zoals bagage die kwijt is. Heb je extra kosten gemaakt door een vertraagde koffer? Dien dan een claim in en Miss Casey helpt je graag!