De Transfagarasan: mooiste weg ter wereld

Reistips Slimme Reistips
de transfagarasan
De Transfagarasan....de naam alleen klinkt al als een avontuur en dat is het rijden over deze 90 kilometer lange weg door het Fagarasgebergte, onderdeel van de Transsylvanische Alpen (de Karpaten), in Roemenië. De weg is door de makers van Top Gear verkozen tot mooiste weg ter wereld. Wij legden de route over deze bergpas af!

De Transfagarasan (nationale weg DN7C) in Roemenië wordt door Top Gear gezien als de beste weg ter wereld. In dit artikel lees je wat je kan verwachten op deze route, waar je kan overnachten en hoe je ter plekke een georganiseerde dagtrip maakt.

De Transfagarasan is met haar hoogste punt van 2.134 meter de op één na hoogste weg van Roemenië. De route slingert zich tussen de hoogste bergen door, de Moldoveanu en de Negoiu. De weg is een verbinding tussen de historische regio’s Transsylvanië en Wallachije én de steden Sibiu en Pitesti. Als je deze weg gaat rijden blijf dan een paar dagen in Sibiu, want deze historische stad is zeer de moeite waard.

Vanwege de vele scherpe haarspeldbochten is de maximumsnelheid op de Transfagarasan 40 km. per uur. Van oktober tot en met half juni is pas meestal gesloten vanwege de sneeuw die er nog ligt, dus houd hier rekening mee als je je reis plant.

Transfagarasan roemenie

Bouw Transfagarasan

Dictator Ceausescu wilde een strategische verbindingsweg door de bergen, om te voorkomen dat de Sovjets Roemenië zouden binnenvallen, net zoals ze dit in 1968 bij Tsjecho-Slowakije hadden gedaan. De Transfagarasan is tussen 1970 en 1974 door het leger gebouwd en kostte aan veertig mensen het leven. Er is alleen al meer dan 6.000 ton dynamiet gebruikt om een pad op de noordelijke bergflank vrij te maken. Tip: dit is de meest spectaculaire kant!

Zelf de route rijden

Als je Cartosoara uitrijdt gaat de weg meteen omhoog. Zo van dichtbij zien de Karpaten er indrukwekkend uit. Via een vrij slechte weg met veel stenen en gaten, slinger je door dichte naaldbossen langzaam naar boven. Ondanks dat het bord beneden wellicht aangeeft, dat de weg geopend is, het woord deschis in het groen, is dit geen garantie dat de pas daadwerkelijk open is.

Tip van Reisbijbel: “Na een aantal kilometers zagen wij inderdaad een bord met in het rood inchis onder het Baleameer, het hoogste punt van de weg. “Gesloten”, gokten wij en dit bevestigde Google translate inderdaad. We zijn toch doorgereden, en zelfs om een betonblok heen geslalomd. De drang naar boven toe is sterk, en dat bleek terecht!”

Hoe verder je stijgt verdwijnen de bomen langzaam, maar zeker. Ze maken plaats voor struikjes en vooral rotsblokken. Ook is er meer sneeuw en zijn er watervalletjes. Het uitzicht is fenomenaal en met geen pen te beschrijven.

Het is continu stoppen om te genieten van het uitzicht, foto’s te maken en sneeuwballen te gooien. Veel sneeuwhopen zijn afgestoken om de weg vrij te maken, pal naast de weg ligt de sneeuw nog vaak meer dan een meter hoog. En dat terwijl de temperatuur in het dal ruim dertig graden bedraagt!

Top Gear

Op je tocht tref je vermoedelijk vooral avonturiers. De weg heeft door het programma Top Gear een enorme aantrekkingskracht gekregen.

Transfagarasan overnachten

Overnachten Baleameer

Als je boven aankomt, bezoek dan zeker het Baleameer. Dit is een gletsjermeer met ijskoud helder water, omringd door ruige bergtoppen. Er staat hier ook een pension en in de wintermaanden is hier een ijshotel. Je kunt er dan niet met de auto komen, maar er gaat wel een kabelbaan naartoe.

Twee zijden rijden

Om het hoogste punt te bereiken moet je door een tunnel van een kleine 900 meter. De tunnel is aardedonker en kan spekglad zijn van het smeltwater. Hier moet je echt voorzichtig rijden. Aan het eind van de tunnel is een klein roestig deurtje, waar de auto net doorheen past. Tussen een paar betonnen palen loopt een stenen pad om betonblokken heen.

Ook aan andere kant van de berg is het uitzicht fantastisch. Wees niet verbaasd als je tijdens een fotostop ineens berenpoep ziet liggen! Roemenië heeft nog oernatuur, er leven in de Karpaten nog ruim 5.000 beren en 3.000 wolven!

draculakasteel

Sneeuw, woeste watervallen, prachtige rotsformaties en in het dal zie je de dennenbossen liggen. Tussen al dit moois zie je de weg zich hier dwars doorheen naar beneden slingeren. Er volgt nu een flinke afdaling, met waarschijnlijk af en toe een stop voor een paar overstekende ezels of een kudde schapen. Net zoals op de route naar boven, kan de weg hier ook flink zijn geteisterd door het nodige natuurgeweld. Rotsblokken op de weg, weggeslagen vangrail en op een aantal plaatsen is de weg verzakt, of is een deel van de rijbaan gewoonweg in het ravijn verdwenen. Deze stukken zijn lang niet altijd afgezet, dus het blijft opletten geblazen!

Poenarikakasteel

Ruim onder de boomgrens voert de weg nog een heel stuk langs het Vidaru stuwmeer, om vervolgens via de stuwdam een prachtige kloof binnen te gaan. Hier staat bovenop een bergtop het Poenarikakasteel. Dit kasteel behoorde toe aan Vlad ‘Tepes’ Dracula. Wil je dit kasteel bezichtigen: je komt er alleen te voet via een trap van 1.500 treden.