Mount Kelimutu, de vulkaan met de drie gekleurde meren

Kelimutu
Op het Indonesische eiland Flores bevindt zich bovenop de vulkaan Kelimutu (Keli Mutu) een uniek natuurverschijnsel. Daar bevinden zich namelijk drie kratermeren die door mineralen elk een andere kleur hebben: donkergroen, blauwgroen en lichtgrijs. Dat is op zich al erg bijzonder. Nog bijzonderder is het feit dat de meren in de loop der jaren verschillende keren van kleur zijn veranderd.
Tekst: Reisbijbel
Foto's: whl.travel – Wikicommons, Flickr

Zo was het groen/blauwe kratermeer eind jaren 80 van de vorige eeuw nog rood gekleurd, in december 1991 werd het zwart en daarna kreeg het de huidige kleur. Het helgroene kratermeer was ooit blauw en het zwarte kratermeer wit. Men weet nog steeds niet precies wat de oorzaak is van deze kleurwisseling, maar men vermoedt dat dit merkwaardige fenomeen is veroorzaakt doordat het water in de loop van de tijd op andere mineraallagen stoot.

Vroeger waren de meren van de Keli Mutu een belangrijke rituele plek. Zo werden er zo’n 50 jaar geleden nog waterbuffels en varkens in de meren geofferd. Nog steeds geloven de lokale bewoners dat de meren van de Kelimutu de rustplaats zijn van de zielen van hun overleden familieleden en ze noemen de berg daarom de berg der geesten.

mount kelimutu

Beste reistijd en bereikbaarheid

De beste tijd om de Kelimutu te bezoeken is de periode van juli tot september. De vulkaan wordt meestal bedekt door dikke mist. De mist verdwijnt echter vaak als de zon opkomt en de zonsopkomst is dan ook het beste moment om de meren te zien.

De Kelimutu ligt in het Kelimutu National Park op Midden-Flores op zo’n 66 km van Ende en 83 km van Maumere. Het dorpje Moni ligt aan de voet van de vulkaan en dit is dan ook de beste uitvalsbasis om de vulkaan te beklimmen (zeker wanneer je met de zonsopkomst op de top wilt zijn).

De beste manier om Moni te bereiken is per huurauto vanuit Maumere, maar rijden ook regelmatig bussen van Maumere en Ende naar Moni. Vanuit Denpasar en Kupang gaan er dagelijks vluchten naar Maumere. Vanuit Moni is het dan nog zo’n 12 km naar de top van de vulkaan. Er loopt een weg tot een parkeerplaats op zo’n 1 km onder de top. Vanuit Moni kun je deze bereiken per ojek , motortaxi, auto of met het openbaar vervoer. Vanaf de parkeerplaats is het nog zo’n 30 minuten lopen naar de top.

Het is ook mogelijk om de berg te bezoeken met een georganiseerde dagtour vanuit Moni. De excursies vertrekken vroeg in de ochtend naar de top van de vulkaan om bij zonsopgang van het uitzicht van de meren en de omgeving te genieten. Als je in Moni wilt blijven overnachten kun je het beste je hotel zo vroeg mogelijk reserveren. De hotels zitten namelijk snel vol.

Tip van Reisbijbel: “Indonesië is natuurlijk een lekker warme bestemming, maar neem voor deze tocht warme kleding mee. Als je een vulkaan bezoekt in de vroege ochtend/nacht kan het nog behoorlijk koud zijn.”

Onder andere Sawadee Reizen en Koning Aap Reizen  bieden rondreizen door Indonesië aan, waarbij je een bezoek brengt aan de Kelimutu.

Voor praktische informatie over een reis naar Indonesië bekijk onze algemene reisinformatie over Indonesië