Natte voeten en verse vis tijdens je hike in Servië

Actief Europa
Belgrado hiken
Op anderhalf uur rijden van Belgrado kan je al een geweldige hike maken in de ongerepte natuur van Servië. In een dag verken je hier de omgeving van Gradac Gorge. Natte voeten en verse vis!
Tekst: Fleur Besters
Foto's: Fleur Besters

De 22,7 kilometer lange Gradac staat wellicht het meest bekend om het zuivere water. De bron ontspringt aan de voet van de berg Povlen in West-Servië en je kan het water zo drinken. Het gebied is nog tamelijk onbekend, je loopt er dus in alle rust. Daar profiteren ook dieren van, wellicht zie je vogels, zoals de valken die in de rotsen hun nest hebben. Of een slang, zowel in als naast het water… Maar meest bekend zijn de otters, die hier actief zijn.

Tip van Reisbijbel: “Om hier te hiken heb je goede wandelschoenen nodig, liefst geschikt voor het water. Die hoeven niet duur te zijn. Wij kochten voor vijftig euro bij Decatlon hele fijne trailschoenen, waarmee je moeiteloos de vijftien passages door de Gradac neemt!”

Voordat je gaat hiken, bezoek dan eerst de prachtige Monastry Celije. Zorg dat je een doek of sarong bij je hebt en let op dat je de drempels niet aanraakt. Bij de start van je hike zie je waarschijnlijk wat locals, die genieten van de koelte. Zowel voor gezinnen als vrienden een fijn uitje. Er zijn tijdens je tocht meerdere plekken waar je lekker kan zwemmen in het heldere water, met of zonder kleding. Wil je nog verder op onderzoek? Er zijn ook veel grotten, waarbij de Deguríc grot de diepste is: 2,5 kilometer.

Hiken Belgrado

Tip van Reisbijbel: “Eet onderweg een heerlijke verse vis. Ze worden ter plekke schoongemaakt en bereid. De gastvrije en vriendelijke Serven zijn trots op hun biologische voedsel en weten het prima klaar te maken.”

Hikes van een of meer dagen

Dagwandelingen als deze vereisen geen bijzondere conditie, er zit een klein klimmetje in, maar dat is voor iedereen goed te doen. Wil je meer uitdaging, dan biedt Wild Serbia volop avontuur. Zo kan je – al dan niet in wetsuit – de watervallen gebruiken als glijbaan. De Tribe canyon bijvoorbeeld, op drie uur rijden van Belgrado, biedt ook onervaren avonturiers de mogelijkheid om met een gids de diepte in te gaan. Onderweg eet je bij locals.

157635,89033,158711: Get Your Guide
En heb je geen zin te wandelen? De rivier leent zich uiteraard voor voor kano-tochten. Onderweg zie je de waterval Vrelo, slechts tien meter hoog maar wel een van de mooiste van Servië. Deze tochten zijn ook prima geschikt voor kinderen.

Wild Serbia

Bekijk het aanbod van Wild Serbia hier. Ze bieden ook meerdaagse tochten aan, met verschillende avontuurlijke onderdelen. Reisbijbel bezocht in Servië ook Belgrado, een verrassende stad met veel verschillende gezichten en prima prijzen. Lees hier onze ervaringen!

Belgrado hiken
Belgrado hiken rivier
Belgrado hiken
hiken servie
belgrado hiken