Stad om te doorgronden: Belgrado

Actief Europa
Stedentrip Belgrado muziek
De eerste aanblik van Belgrado is wellicht niet wervend. Maar na een uur... Dan zie je de bijzondere mix van bouwstijlen, verborgen ‘Parijse’ straatjes, pakhuizen met urban culture van Berlijn en volop mogelijkheden om te genieten aan het water. Belgrado heeft alles in zich voor een bezoek, waarbij de locals nog steeds de stad haar sfeer geven.
Tekst: Fleur Besters
Foto's: Fleur Besters

In de twintigste eeuw werd de Servische hoofdstad nog vijfmaal gebombardeerd, de oorlog is nog zicht- en voelbaar in de harten van de bevolking. Dat maakt wellicht dat het toerisme de stad nog niet massaal heeft ontdekt. Maar het bruisende avond- en nachtleven is het ultieme bewijs van de overlevingsdrang van de vriendelijke inwoners van het land. Grandeur vind je ook in de bouwstijlen, overdreven voor ons westerlingen wellicht, maar geheel passend bij het communistische bewind van Tito. Ga mee op een stedentrip naar Belgrado!

Stedentrip Belgrado

Tip van Reisbijbel: “Wie met een gids op pad gaat, hoort meer over de achtergronden van de stad. Veel stedelingen schromen niet te vertellen over hun politieke visie, zoals het omstreden Waterfront-project, waarbij oliestaten een massaal woon- en kantorendistrict willen optrekken, zeer tegen de wil van de meeste inwoners. Ze vertellen ook over de impact van de oorlogen en het communisme en nemen je mee de verborgen straatjes in.”

Jongeren in Belgrado

Familie en vrienden zijn, net als eten en drinken, enorm belangrijk in de Servische cultuur. Een zelfgestookte raki van de opa van een van je vrienden sla je zeker niet af, zo verzekert Jovana Travica, die Nederlands studeerde in België. Ze organiseert nu food tours, waarbij ze ook vertelt over haar leven in Servië. Groot probleem is de ‘brain drain’, veel jongeren trekken naar het buitenland voor studie of (hoogopgeleid) werk. De hoge jeugdwerkloosheid, een kwart van de jongeren zoekt een baan, draagt daar vanzelfsprekend aan bij.

Maar, er is zeker ook goed nieuws. De jongeren die wel blijven, veroveren namelijk onder andere de historische industriewijk Savamala, waar een Nederlandse ondernemer bijvoorbeeld I Bike Belgrado heeft opgezet, waar je fietsen kan huren om de stad te verkennen. Voormalige vervallen pakhuizen zijn nu expositieruimtes of bar, graffiti geeft het huidige tijdsbeeld weer en oud en vervallen is ineens hip. Kloppend hart is het Mikser House, voormalige staatsgarage.

Ook elders in de stad ontstaan sociale initiatieven, je stuit wellicht zomaar op een klein festival, hulpactie voor vluchtelingen of een boekendoorgeeffeestje. Aan de oevers van de Sava en de Donau zijn allerlei bars en nachtclubs, waar je tot diep in de nacht kan feesten, de typische Turbo-folk hoort – reken op veel bling-bling – of heerlijk kan eten. Overdag trekken de inwoners van Belgrado met familie of vrienden naar de strandjes om er te zonnen, barbecuen of te watersporten.

Stedentrip Belgrado oorlog
Stedentrip Belgrado kano
Stedentrip Belgrado grafitti
Stedentrip Belgrado straat

Food tours en fietsen op stedentrip Belgrado

In die ontspannen sfeer verken je in een paar dagen de stad met haar vele gezichten. Neem ook de Franse ambassade, in art deco-stijl opgetrokken uit marmer, aan de voet van het 2000 jaar oude Belgrado Fort in het Kalemegdan Park. Je kijkt er uit op de rivieren Sava en Donau, maar geniet er vooral van de jonge Serviërs, die hier samenkomen om te praten en -vooral- roken en drinken. In de avond en nacht worden op de burcht enorme feesten gegeven, overdag kan je er lunchen en zelfs naar een kleine dierentuin. De hoofdstraat biedt de bekende winkelketens, maar ook terrasjes, veel mooie boekhandels en in de (voor)avond straatartiesten. Het mediterrane gevoel neemt je direct mee, het mooiste is dat je – in tegenstelling tot steden als Rome, Parijs of Barcelona, met de locals eet en drinkt. Het toerisme heeft de stad nog steeds niet overgenomen, gelukkig.

 

Tip van Reisbijbel: “Zowel in het oude als ‘nieuwe’ Belgrado vind je allerhande voorbeelden van de enorme bouwwerken. Neem bijvoorbeeld Hotel Joegoslavija, waar je voor een paar tientjes nog steeds kan overnachten in een van de 1.000 bedden. Geen wifi en water óf elektriciteit. Of kies voor een airbnb of hostel. Eten en drinken is niet duur, voor een tientje eet je een heerlijke maaltijd. De porties zijn enorm.”

Belgrado museum

Het Tesla museum. Super klein, maar wie er binnen is geweest, is overtuigd van deze bijzondere uitvinder Nikolas Tesla, vooral bekend van zijn wisselstroomgenerator. Zijn tijd ver vooruit. Bel vooraf even om te kijken op welk uur een Engelse rondleiding is, want dat maakt het bezoek af.

De wijk Zemun, oorspronkelijk een Hongaards stadje, nu een wijk van Belgrado. Hier kan je heerlijk vis eten en genieten van de rust. Beklim de Millennium Tower voor een prachtig uitzicht en geniet van de enorme markt (tip: koop de witte kersen voor een habbekrats).

Geweldig recreatiegebied in de stad. Je komt er het beste met een fiets, of met de bus. Locals gaan er zwemmen, eten, drinken of sporten. Je kan er klimmen, tennissen of zelfs golfen. Er gaan ook pontjes die je kunnen overzetten vanuit de oude stad.

Eenmaal de brug over in nieuw Belgrado passeer je de oude beurs. Daar bouwden de nazi’s tijdens de oorlog een concentratiekamp. Bizar genoeg is een van die gebouwen nu een hip restaurant gevestigd.

Ga eten in de Bohemian wijk, bijvoorbeeld in de Three Hats. Omringd door verschillende orkestjes vermaken de locals zich in dit Franse straatje met kinderkopjes.

Het grootste Oosters-Orthodox gebouw ter wereld, het biedt plaats aan maar liefst 10.000 gelovigen. Meest bijzondere is dat het nog steeds in aanbouw is, de kathedraal is herbouwd nadat deze is verwoest door de islamitische overheersers. Waar je je doorgaans bij dit soort enorme bouwwerken verwondert over het vele werk, kan je je er nu echt een voorstelling bij maken.

Trek gerust een dag of vier uit voor je stedentrip Belgrado. Je zal je niet vervelen en Belgrado is geen dure stad. Wil je meer van Servië verkennen, zoals de geweldige natuur, kijk dan eens bij Kras. Je kan ook een mooie interrail-vakantie organiseren en met de trein naar Servië. Bekijk de opties bij NS Internationaal.

Reisbijbel reisde in samenwerking met het Servische verkeersbureau naar Belgrado.