Ruige natuur en gezellige dorpen: Wales ontdekken per fiets

Actief Europa
Zuid Wales
Wales is waarschijnlijk het meest onbekende deel van het Verenigd Koninkrijk. Je kan er goed fietsen!
Tekst: Fleur Besters

De Lôn Las Cymru, de Taff Trail, of de Celtic Trail? Achter deze spannende namen gaan fietsroutes in Wales schuil. Wales is misschien wel het meest onbekende deel van het Verenigd Koninkrijk én dus extra leuk om te gaan verkennen. En waarom zou je dat niet per fiets doen? Wales kent 2.000 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes en je vliegt er in 1,5 uur heen!

Fietsen langs kastelen

Of je nu een ruige tocht wil maken of met je gezin op fietsvakantie langs b&b’s wil gaan, het lukt in Wales moeiteloos in de prachtige natuur en frisse lucht. En onderweg kom je héél veel kastelen tegen, heb je al eens van de ‘Iron Ring’ gehoord? Zo wordt de reeks van kastelen genoemd die koning Edward de Eerste liet bouwen in Wales, in de dertiende eeuw.

Harlech Castle bijvoorbeeld, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt op Snowdonia, maar daarover later meer. Gaaf voor jong en oud(er) dus en tegenwoordig kan je de kastelen wél bezoeken, zonder belaagd te worden door ridders. Feitje: Wales heeft de hoogste ‘kasteel-dichtheid’ van Europa!

Harlech Castle Wales

Stoere natuur Wales

Even oriënteren. Wales is het meest westelijke deel van Groot-Brittannië en meet ruim 1.200 kilometer aan kustlijn, waar je drie wateren kan tegenkomen: in het noorden de Ierse Zee, het zuiden het Bristol Channel en in het westen St.-George’s Channel en de Carigan bay. Een andere, niet zo natuurlijke grens, is de meer dan duizend jaar oude Offa’s Dyke, de 296 kilometer lange noord-zuid grenswal.

Snowdonia Wales

National Park Snowdonia

Een van de meest bekende ‘attracties’ van Wales is het National Park Snowdonia, in het noorden. Hier vind je de hoogste bergtop, 1.085 meter hoog. Mountainbike hier over bergweiden, ruige bergkammen, koers door smalle dalen en rij over open heide hoogvlakten. En wordt het stijgen te heftig? Dan stap je gewoon even af en loop je omhoog. No shame on walking, zeggen de Welsh! En ach, anders zeg je toch gewoon dat je even wat foto’s van het geweldige uitzicht wilde maken?

Meerdaagse tocht Lôn Las Cymru

Zin in een meerdaagse tocht? Route acht van het National Cycle Network, de Lôn Las Cymru kan je 390 kilometer lang volgen. Je start op het meest noordwestelijke puntje van Wales, het eiland Anglesey, en rijdt dan via het Snowdonia National Park naar het hart van het schilderachtige Midden-Wales en Brecon Beacons National Park. Extra leuk: je kan de route afsluiten in hoofdstad Cardiff. Of omgekeerd natuurlijk, starten in Cardiff en eindigen in Anglesey. Maak daar trouwens meteen even een foto van je passage door het stadje met de langste plaatsnaam van Europa: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

De wind kan je een handje helpen, dus slim plannen is een aanrader. Een gevorderde fietser kan deze route in een paar dagen rijden, ben je minder ervaren, trek er dan gerust een week voor uit. Het is ook zonde om steeds pas in de avond aan te komen bij je overnachtingsplek.

Anglesey Fietsen Wales

Taff Trail

Een kortere route is de Taff Trail, hier rij je voornamelijk over fietspaden en voetpaden (check even de regels voor fietsen op de site van Visit Wales!). Je vertrekt in de hoofdstad en rijdt naar Taff Valley in het Brecon Beacons gebergte. Die verkeersvrije route is zo’n 90 kilometer en je komt veel overblijfselen uit het industriële verleden van Wales tegen. Ook fijn: je passeert verschillende stadjes en dorpjes, dus stop voor een high tea of de cawl, een dikke soep met vlees en groente, genoeg om je eindpunt te halen!

Brecon Beacons Black Mountain

Groene heuvels Wales

In midden-Wales tref je meer groene heuvellandschappen, maar vergis je niet, de Cambrian Mountains bieden wel degelijk steile hellingen. In het zuiden lonkt het Pembrokeshire Coast National Park. Hier een echte rotskust, lekker fotogeniek met stoere rotsen, vogeleilanden (verrekijker dus mee!), stranden en brede baaien. Je treft er ook boerderijtjes om te logeren.

Meerdaagse route Celtric Trail

Een meerdaagse route is de Celtic Trail, Welshe naam Lôn Geltaidd, 350 kilometer fietsen door Zuid- en West-Wales. Hier geen fietspaden, maar routes over oude jaagpaden en buiten gebruik geraakte spoorlijnen! Je kan er ook dagtochten maken of juist nog sportiever tekeer gaan. In dat laatste geval neem je de High Level Mountain Bike route tussen Neath en Pontypridd en ploeter je naar zeshonderd meter, meteen het hoogste punt van het National Cycle Network in Wales.

Wales Praktisch

Je kan het vliegtuig pakken en een fiets huren in Wales. De vlucht KLM gaat rechtstreeks op Cardif, voor 139 euro sta je in de Keltische natuur en cultuur. Je eigen fiets mee, of liever met de auto? Regel dan je reis naar Wales via Celtic Wales op OntdekWales met overtocht, zodat je je eigen fiets of mountainbike mee kan nemen. Nog meer reistips nodig voor je fietsvakantie naar Wales? Bekijk dan de site van Visit Wales. Daar staan bijvoorbeeld ook mogelijkheden om je accommodatie in Wales direct te boeken, variërend van een boerderijtje op het platteland, een echte cottage tot een caravan aan de ruige kust.

Drukte in Snowdonia

In het hoogseizoen van de Britten en Ieren kan het met name in Snowdonia wat drukker zijn. Dat is een relatief begrip, massatoerisme kent Wales gelukkig niet, maar er zijn ook niet overal hotelletjes en guesthouses langs de route. Dus reserveer wat vooruit. Als je gaat fietsen, neem dan zeker een fietsbroek mee en met al het stijgen en dalen is een helm ook geen overbodige luxe. Onze redacteur Michelle maakte al eens een paklijst voor (beginnende) mountainbikers in de bergen. Bekijk haar paklijst voor fietsers hier.