Veilig en gezond op safari naar Afrika: tien tips

Slimme Reistips
tips safari afrika
Een safari naar Afrika staat hoog op het verlanglijstje van veel avontuurlijke reizigers. Wild, mooie lodges en natuurlijk schitterende natuur. Ervaren Afrika-reiziger Valeri Berns geeft tien praktische tips voor je safarireis.
Tekst: Valerie Berns

1. Autorijden

In Zuidelijk Afrika kan je meestal zelf goed autorijden. Soms is het verkeer chaotisch, maar eigenlijk geldt dit met name voor de grote steden. In Botswana, Zuid Afrika, Zimbabwe, Zambia en Namibië zijn de geasfalteerde wegen doorgaans prima. Gravelwegen kunnen in het regenseizoen echter minder goed begaanbaar zijn door diepe kuilen en modder. En, kleine dorpjes langs wegen zorgen ervoor dat reistijden langer zijn dan je vooraf denkt. Rij nooit na zonsondergang. In Afrika rijden trucks soms onverlicht, mensen kunnen met drank op achter het stuur zitten en de sociale controle neemt af zodra het donker wordt. Vertrek ’s ochtends vroeg zodat je bij eventuele vertraging/oponthoud niet in direct de problemen qua tijd komt. In Zuidelijk en Oostelijk Afrika wordt aan de linkerkant van de weg gereden, dit is in het begin soms even wennen.

2. Achterblijvers

Zeker als je zelfstandig door een verlaten land als Namibië trekt of lange afstanden in Zuid Afrika, Zimbabwe, Zambia of Botswana aflegt, is het belangrijk dat je laat weten wat je reisschema is. Niet alleen door een reisschema in Nederland bij je familie achter te laten, maar juist ook door lokaal mensen te informeren wat je volgende bestemming is of aan te geven welke route je van plan bent af te gaan leggen. Mocht je ’s avonds niet in een lodge verschijnen, dan is er iemand die alarm kan slaan. Als je een reis via een touroperator of reisbureau boekt, hoef je je over dit punt geen of minder druk te maken. Zij nemen je dit (als het goed is) uit handen. Vraag bij je reisagent na hoe dit geregeld is en hoe zij jouw veiligheid borgen.

tips safari afrika

Autokeuze en parken

Een auto is in Afrika zo via internet gehuurd. De conditie waarin auto’s en 4WD’s verkeren verschilt echter enorm per verhuurbedrijf. Check de verhuurder dus vooraf goed. Niks is zo vervelend als met een kapotte auto in de woestijn te gaan of in een wildpark stil te komen staan. De ANWB kennen ze in Afrika niet…

 4. Stap niet uit in wildparken

Het lijkt overbodig om te zeggen, maar: stap in wildparken niet zomaar uit je auto om een foto te maken of om te gaan plassen. Ook al lijkt het park nog zo leeg, wild kan overal zitten en zo bij je zijn.

Tip van Valeri: “Zelf ben ik een keer per ongeluk 100 meter naast een slapende leeuw op mijn hurken gaan zitten om te plassen. Ik had hem écht niet gezien. Pas toen ik bijna klaar was, draaide de leeuw zich om en zag ik hem. Gelukkig had ie de avond ervoor genoeg gegeten… Kijk dus echt goed om je heen voordat je zoiets doet.”

Vaccinatie en malaria

Voor een aantal landen zoals Zuid Afrika, Botswana en Namibië zijn vaccinaties niet verplicht. Hoewel deze landen voor een groot deel malaria vrij zijn, zijn er in alle drie de landen ook regio’s waar er wel een risico op het krijgen van malaria is. Dit geldt zeker in het natte seizoen.

Wil je met kinderen naar Afrika gaan en wil je zeker zijn dat een regio malariavrij is? Vraag advies aan een reisbureau dat gespecialiseerd is in safari-reizen naar Afrika of bekijk de informatie bij Thuisvaccinatie en plan een afspraak in voor je hele gezin om thuis voorgelicht én gevaccineerd te worden.

6. Water uit de kraan

Water uit de kraan smaakt in Afrika meestal minder lekker dan in Nederland, maar is doorgaans wel veilig voor de gezondheid. Mocht je een keer geen bronwater hebben, je zal er zeker niet direct ziek van worden. Water uit flessen is altijd het meest veilig, maar een waterfilter meenemen bespaart veel plastic.

Tip van Reisbijbel: “Je kan ook kiezen voor een waterfilter, dan heb je zeker altijd veilig water mee én belangrijker nog: je bespaart er heel veel plastic flessen mee. Neem je eigen doppers mee en vul ze bij het gefilterd kraanwater. Bij Bever heb je veel keuze in waterfilters.”

Waardevolle spullen en verzekering

Loop niet met opvallende sieraden of dure apparatuur (fotocamera, mobiele telefoons) opzichtig op straat. Berg je spullen goed op in een afsluitbare tas. Scan voor vertrek belangrijke papieren, zoals je paspoort, reisverzekering en ticket in en mail dit naar jezelf en sla het op in je telefoon. Mocht je het kwijtraken, dan kun je het ter plekke makkelijk uitprinten. Berg alle tassen/laptops/koffers bij parkeren in de achterbak van de auto. Laat ze net als andere kostbaarheden niet zichtbaar op een stoel of bank liggen.

8. Reisverzekering

Zorg voor een goede reisverzekering, die ook je eventuele medische kosten dekt. Je ziektekostenverzekering dekt in het buitenland alleen de kosten die gelijk zijn als die je in Nederland zou maken. Neem dat risico dus niet, en verzeker je aanvullend.

Geldzaken

In Zuid-Afrika en Namibië zijn overal geldautomaten waar je met een Nederlandse bankpas kan pinnen. In de meeste winkels en horeca kan met een credit card betaald worden. In de grote steden in Botswana, Zambia en Zimbabwe zijn ook geldautomaten, in de kleinere steden kan dit beperkt zijn, zorg dan dat je voldoende cash bij je hebt! Wees altijd alert op mensen die je willen ‘helpen’ bij het pinnen. Dit soort opzichtige trucs komen overal voor, dus ook in Afrika.

safari afrika tips

10. Afrikaanse vriendelijkheid

Afrikanen staan bekend om hun vriendelijkheid. Natuurlijk zijn er zoals overal ook uitzonderingen, maar op straat, in restaurants en in winkels zal je versteld staan van de vriendelijkheid en behulpzaamheid. Als je iets wil kopen en je moet onderhandelen over de prijs, dan kan je dat wel eens een ongemakkelijk gevoel geven. Vertrouw altijd op je instinct. Als je het gevoel dat je wordt afgezet of niet fair wordt behandeld, zeg er dan gewoon wat van.

Valeri Berns reist sinds 1994 door Zuidelijk en Oostelijk Afrika en stelde deze tips samen met Reisbijbel. Sinds 1997 organiseren zij en haar man Mark Driessen individuele maatwerk safari reizen voor gezinnen en kleine groepen naar Zuidelijk en Oostelijk Afrika. Met hun kinderen reisden zij veel door Zuidelijk Afrika.