Jordanië, cultuur in de roze stad en bezoeken aan Bijbelse plekken

Stoere Gezinnen

Na tientallen kilometers rijden vanuit de hoofdstad Amman staat er ineens een groot bruin verkeersbord langs de weg. We naderen een bezienswaardigheid. En wel… Nu! Een enkel bord kondigt een enorm woestijnkasteel langs de route aan, in de verre omtrek is niets anders te zien dan dor land en je krijgt maar één kans om af te slaan.
 

tekst Joep Kolijn

Joep Kolijn was voor Reisbijbel met zijn gezin op pad in Jordanië (lees hier zijn eerste artikel). Reizen is daar een echt avontuur, zeker als je zelf rijdt, maar de beloning is groots: je bent vaak de enige bezoeker van al die cultuurschatten van soms wel tweeduizend jaar oud.

De kinderen springen de tweede dag bij het zien van het imposante woestijnkasteel Qasr Al-Kharrana al direct enthousiast uit de auto. Entree hoeven we niet te betalen, er is straks nog één kasteel langs de route naar Azraq, zegt de jonge beheerder van de site. ‘Betaal daar maar’, en hij slentert terug naar zijn bedoeïnentent.
De vrijheid rond de cultuurschatten in dit land is onbetaalbaar voor kinderen. Voor we het weten klimmen en klauteren ze in het verlaten kasteel over trappen die in de achtste eeuw na Christus gebouwd zijn. De oudste gaat op zoek naar een ‘nor’ en de jongste ontdekt een geweldig uitzicht over het verlaten landschap. In dit deel van Jordanië lijkt de tijd stil te staan.

’n Dag later passeren we niet alleen het immense vluchtelingenkamp Kamp Azraq bij de grens met Syrië, maar komen we min of meer spontaan ook bij de ruïnes van Umm Al-Jimal. Ook hier is amper een toerist te zien. Soms stopt er een taxi met een groepje reizigers, maar veel vaker ben je de enige bezoeker. Denk er bovendien goed aan zelf onderweg iets te eten en drinken te kopen als je een minimarket passeert, want bij meerdere bezienswaardigheden was wel een toilet, maar geen cafeetje of iets dergelijks. Een blikje coca cola kost onderweg 40 cent, ‘n appelsap vaak nog minder.

Een stuk drukker, want aan de Kings Highway, is het kruisvaarderskasteel Kerak. We rijden aanvankelijk (weer) verkeerd en komen zo per ongeluk uit op het uitkijkpunt waar je het kasteel geweldig goed ziet liggen. Het redelijk goed bewaarde bouwwerk ligt bovenop een steile heuvelrug en bood destijds een strategisch zicht op de valleien rondom. Met de meegebrachte zaklamp kan je de ondergrondse gewelven verkennen, die in meer of mindere mate bewaard zijn gebleven. Er staan zelfs een aantal picknicktafels waar je kan eten en voor de liefhebber -lees zoon Tim van bijna 9- zijn er voldoende ‘norren’ te vinden.

 

Gevreesd massatoerisme, voor zover dat in Jordanië plaatsvindt, maakt dat veel toeristen de roze stad Petra – voor velen toch het hoogtepunt van de reis – al vroeg in de ochtend bezoeken, in de hoop een rustige tocht te kunnen maken door de Siq. Ook wij vertrekken om die reden al om half acht ‘s ochtends vanuit ons hotel in Wadi Musa, vlakbij Petra. Maar geen opdringerige verkopers, illegale gidsen of andere stoorzenders te zien bij de entree. Het kost ons zelfs even moeite om de kassa te vinden. De meevaller daar, kinderen jonger dan vijftien betalen geen entree, zetten we direct om in een gids. Op verzoek zijn zeer deskundige rondleiders beschikbaar, zelfs Nederlandstalig. De kosten staan vast, voor 50 JD lopen ze de volledige route met je. Dat scheelt weer onderhandelen. Onze gids Mohammed Twaisi, archeoloog en vogelaar, betrekt de kinderen in zijn rondleiding en uitleg, maar die is van zo’n academisch niveau, dat het voor hen soms beter is om gewoon zelf rond te kijken. Een eigen fotocamera doet op deze momenten wonderen en blijkt bij thuiskomst soms zelfs verrassende plaatjes opgeleverd te hebben. Wil Jordanië meer gezinnen trekken, dan zou het leuk zijn een speurtocht uit te zetten door Petra. Genoeg te ontdekken!

Op de tocht zijn, het stuk door de Siq uitgezonderd, ezeltjes en pony’s te huren die je dragen. Er is vanuit de overheid veel aandacht voor het dierenwelzijn en niet iedereen mag zomaar een ezeltje aanbieden. Toch is het binnen de poorten Petra voor het eerst dat we soms een opdringerige ezelgeleider af moesten schudden. Voor ongeveer 5 JD (je moet afdingen tot ongeveer dit bedrag) kan je een stukje meerijden, bij de Treasury kan je op de foto met een kameel. Beter is om de tocht gewoon zelf op het gemakje te lopen, de schatten te ontdekken en je te laten meevoeren door de schoonheid van deze uitgehakte stad. Wie bedenkt dat hier tot voor kort ruim 2.000 jaar lang mensen woonden, hun dierbaren een laatste rustplaats gaven en zelfs naar het ‘theater’ gingen, verliest zichzelf in de geschiedenis. De verhalen over de zijde- en specerijenroutes werden door onze gids beeldend verteld. De Treasury is voor 10 JD enkele avonden in de week ook bij kaarslicht te bezoeken, een goedkope manier om vast kennis te maken. Ook is dichtbij de grote vindplaats een kleinere versie van Petra, die je gratis kunt bezoeken. Daar in de buurt picknicken en barbecuen de lokale families op vrijdag tussen de rotsen. Laat je via je reisorganisatie uitnodigen en eet met hen mee om de sfeer te proeven, zeker voor kinderen is het een geweldige ervaring om in het pikkedonker daar te eten en spelen.

Mount Nebo, vlakbij Madaba, is nog zo’n bezienswaardigheid die iedere bezoeker van Jordanië meeneemt in zijn rondreis. Ook voor wie niet gelovig is, is deze plek waar Mozes volgens de Bijbel uitkeek over het beloofde land, een spirituele plek. Het uitzicht is fenomenaal en geeft een voorproefje van wat je komende dagen nog te zien krijgt. Rond het bezoekerscentrum zijn, klein hoogtepunt voor de kinderen, bovendien ‘schattige’ katten (aldus ons jongste kind) en een vogelvoederplaats. Bovendien zijn hier, maar ook elders in het land, prachtige mozaïeken te zien, die -gek genoeg- soms niet eens beschermd worden door hek of glas. Het is puur, en dat maakt het zo waardevol.
Het uitzicht over Israël is een uitstekend aanknopingspunt om je kind meer te vertellen over de conflicten in dit gebied. Tim (bijna 9) en Lieve (net 7) vragen honderduit, zeker omdat ze in Jordanië al zowel kerken als moskeeën hadden gezien. En de uitgestrektheid van het land hier op de berg Nebo, maakte dat ze zich afvragen of er ‘toch niet gewoon genoeg ruimte voor iedereen is.’ Waardevolle gesprekken en dichterbij de bron kan je bijna niet komen. Reizen in Jordanië is meer dan vakantie vieren.

Tips van Reisbijbel:

  • Wil je de woestijnkastelen in alle rust bezoeken? Ga dan richting Azraq.
  • Vergeet niet dat je in Jordanië op veel plekken geen restaurantjes hebt, koop langs de weg vers fruit, water en brood voor een picknick.
  • Koop geen souvenirs van kinderen, daarmee houdt je kinderarbeid juist in stand.
  • Reis je met kinderen? Dompel hen dan gerust onder in de culturele schatten, maar houdt rekening met hun spanningsboog.
  • Boek in Petra een hotel met zwembad(je) en ga ‘s ochtends vroeg op pad.
  • Laat kinderen zelf de bezienswaardigheden ontdekken, en vertel pas meer op hun eigen verzoek. Hun fantasie kinderen brengt prachtige gesprekken op gang.
  • Vraag in Petra om een Nederlandstalige gids.
  • Neem bij bezoeken aan bezienswaardigheden gerust een (strip)boek of kleurboek mee voor je kind, zodat je zelf even rustig rond kan kijken.

Your Planet, (gezins)reizen op maat

Reisbijbel maakte de rondreis met Your Planet. Zij regelden route, huurauto, hotels, natuurparken en zorgden voor ongedwongen en leuke ontmoetingen met de lokale bevolking door bijvoorbeeld vooraf dinerafspraken te maken. Voor een rondreis met (jonge) kinderen is een georganiseerde reis een fijne optie, die je vooraf en ter plekke tijd en zorgen scheelt. Ga je voor het eerst naar een land in het Midden-Oosten, dan kan het fijn zijn om aan te sluiten bij een groepsreis. Reisbijbel reisde alleen met een huurauto en dat levert een intieme vakantie op met het eigen gezin. Voordeel is dat je zelf kan bepalen hoe lang je ergens blijft kijken, zonder dat je afhankelijk bent van vervoer met een groep. Beide varianten kan een reisorganisatie als Your Planet leveren.

Reizen met je eigen huurauto is goed te doen, mits je je instelt op een andere manier van rijden dan in Nederland. Je krijgt geen strikte routeomschrijving mee, dus koop zelf een navigatieapp voor je smartphone en houdt rekening met wat extra omrijkilometers.

 

 


Inspiratie voor Jordanië

Verre Avonturen

Petra zal op ieders verlanglijstje staan bij een bezoek aan Jordanië. Maar er is veel meer! Hiken, overnachten in de natuur, duiken vanaf het strand. Wij geven je de beste, soms verborgen, tips!

Lees Meer Door: Fleur Besters

Stoere Gezinnen, Toffe Roadtrips

Juist met kinderen is een roadtrip ideaal om een nieuw land te verkennen. Reisbijbel bezocht drie heel verschillende landen: Jordanië, Schotland en Zuid-Korea.

Lees Meer Door: Fleur Besters

Stoere Gezinnen

Eten met stokjes, lang in het vliegtuig, duiken in de zee, slapen in de woestijn en hiken door de bergen. Ook met (jonge) kinderen kan je avontuurlijke vakanties maken, binnen en buiten Europa. Vijf trends!

Lees Meer Door: Fleur Besters

Slimme Reistips

Jordanië is enorm gastvrij voor haar bezoekers. Drukte zoals in Egypte bij de piramides of in Luxor hoef je zelfs in de verborgen stad Petra niet te vrezen. Veel bezienswaardigeden zijn bovendien voor een habbekrats te bezoeken en met deze pas he

Lees Meer Door: Fleur Besters

Stoere Gezinnen

Na tientallen kilometers rijden vanuit de hoofdstad Amman staat er ineens een groot bruin verkeersbord langs de weg. We naderen een bezienswaardigheid. En wel... Nu! Een enkel bord kondigt een enorm woestijnkasteel langs de route aan, in de verre

Lees Meer Door: Joep Kolijn

Verre Avonturen

De ecolodge in Azraq in Jordanië ligt in een verlaten gebied. Weinig reizigers nemen de moeite om vanuit de drukkere westelijke gelegen King Highway af te wijken richting Irak. Daar is echter een van de prachtige ecolodges te vinden van Wild

Lees Meer Door: Fleur Besters

Stoere Gezinnen, Toffe Roadtrips

Wadi Rum Jordanië

Na het drukke, soms dwingende Egypte, het meer westerse Turkije en het avontuurlijke Marokko is Jordanië een oase van rust, juist ook voor gezinsreizen. Nu het aantal reizen naar het Midden-Oosten volgens veel lokale reisorganisaties en hotel

Lees Meer Door: Fleur Besters

Stoere Gezinnen, Toffe Roadtrips, Verre Avonturen

Petra in Jordanië is absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden in het Midden Oosten en dan ook niet voor niets gekozen tot één van de nieuwe wereldwonderen. Deze voormalige hoofdstad van de Nab

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Jordanië

Reizen naar Jordanië

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreizen

8-daagse privé rondreis met chauffeur Parels van Jordanië

Een betoverend land met een indrukwekkende en boeiende geschiedenis, prachtige landschappen en een uitzonderlijk gastvrije bevolking. Wij brengen u naar de wereldberoemde hoogtepunten van Jordanië zoals Petra en Mount Nebo, maar u bezoekt ook de min

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 1466.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Jordanië Hoogtepunten

Maak kennis met de hoogtepunten van Jordanië tijdens deze complete, scherp geprijsde rondreis. Deze reis brengt je in acht dagen langs indrukwekkende Romeinse steden, de Dode Zee waarin je blijft drijven, de beroemde roze stad Petra en je maakt op e

Land : Jordanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 998.00
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis - Vrouw op Reis naar Jordanië

Tijdens deze avontuurlijke rondreis voor vrouwen door Jordanië bezoek je samen met andere vrouwen Romeinse steden, drijf je in het gedeelte van de Dode Zee waar enkel vrouwen zijn toegestaan, lunch je uitgebreid met de lokale vrouwen, wandel je door

Land : Jordanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1298.00
Lees Meer

Rondreizen

8-daagse groepsrondreis Duizend en één Nacht Jordanië

Tijdens deze rondreis bekijken wij alle hoogtepunten van Jordanië en zult u zien wat voor schoonheid dit land allemaal te bieden heeft. Zo bezoeken we het wereldberoemde Petra én de prachtige woestijn van Wadi Rum. Met ons bezoekt u niet alleen

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 949.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Jordanië, 12 dagen

Complete rondreis door Jordanië in een ontspannen reistempo. Naast de bekende hoogtepunten Petra en Wadi Rum bezoek je ook het prachtige Dana natuurreservaat.

Land : Jordanië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1295.00
reisduur : 12 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Israël & Jordanië, 18 dagen

Op deze gevarieerde rondreis door Israël en Jordanië met de kinderen bezoek je naast de plaatsen als Tel Aviv, Amman en Jeruzalem ook de indrukwekkende woestijn. We slapen in een kibboets rondom Arad en bezoeken de spectaculaire uit de rotsen gehou

Land : Jordanië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 0.00
reisduur : 18 dagen
Lees Meer

Rondreizen

8-daagse privé rondreis met chauffeur Parels van Jordanië

Een betoverend land met een indrukwekkende en boeiende geschiedenis, prachtige landschappen en een uitzonderlijk gastvrije bevolking. Wij brengen u naar de wereldberoemde hoogtepunten van Jordanië zoals Petra en Mount Nebo, maar u bezoekt ook de min

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 1527.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Familiereis

Familiereis JORDANIË KORT - 8 dagen; In de voetsporen van Indiana Jones

Dit is een familiereis voor gezinnen met kinderen tot 19 jaar. Jordanië is een van de meest fascinerende landen van het Midden-Oosten. Je kunt uren dwalen door de verborgen stad Petra. In de Dode Zee kun je al drijvend in het water een boek lezen, z

Land : JORDANIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1195.00
reisduur : 8
Lees Meer

Rondreis

Groepsreis Jordanië; In de voetsporen van Lawrence of Arabia

Bijbelverhalen, verloren steden, ‘Lawrence of Arabia’, badhuizen en drukke oosterse bazaars. Jordanië heeft een rijke historie. Tijdens je Jordanië groepsreis bezoek je enkele van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van het Midden-Oosten

Land : JORDANIË
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 999.00
reisduur : 8 dagen / 7 nachten
Lees Meer

Rondreizen

Wandelvakantie Jordanië, 9 dagen

Wandelreis door Jordanië met de bijzondere hoogtepunten van het land als de rotsstad Petra en de Wadi Rum woestijn.

Land : Jordanië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1195.00
reisduur : 9 dagen
Lees Meer

Familiereizen

Familiereis Privé Jordanië

Tijdens deze privé-familiereis Jordanië dobber je in de Dode Zee en krijg je alle tijd om de beroemde roze stad Petra te verkennen. Jordanië is de perfecte bestemming voor families met kinderen die kort op vakantie willen. Je kunt zelf beslissen h

Land : Jordanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 798.00
Lees Meer

Rondreizen

8-daagse familie groepsreis Woestijnsprookjes

Ga je met ons mee op ontdekkingsreis door Jordanië? Wat dacht je van een jeeptoer door de onmetelijke woestijnvallei Wadi Rum; overnachten in een bedoeïenkamp; op ontdekking in het uit de roze rotsen gebeitelde wereldwonder Petra lekker zonnen in e

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 1149.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Wandelen

Jordanië - Wandelvakantie

Wandelvakantie langs hotels, guesthouse, ecolodge en tentenkamp

Land : Jordanië
Aanbieder : SNP
prijs vanaf : 1295.00
reisduur : 9 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Israël en Jordanië, 15 dagen

Wie van eeuwenoude culturen houdt, mag een paar plekken op de wereld eigenlijk niet missen. Waaronder Israël en Jordanië. Maar beide landen zijn tegelijkertijd ook hypermodern en bieden een grote verscheidenheid aan natuurschoon.

Land : Jordanië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1795.00
reisduur : 15 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Jordanië, 8 dagen

Rondreis langs de hoogtepunten van Jordanië: van Amman tot Aqaba. Bezoek de oude Romeinse stad Jerash en de Dode Zee. Ontdek de verborgen stad Petra en maak kennis met de bedoeïenen bij Wadi Rum.

Land : Jordanië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1095.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Rondreizen

8-daagse groepsrondreis Duizend en één Nacht Jordanië

Tijdens deze rondreis bekijken wij alle hoogtepunten van Jordanië en zult u zien wat voor schoonheid dit land allemaal te bieden heeft. Zo bezoeken we het wereldberoemde Petra én de prachtige woestijn van Wadi Rum. Met ons bezoekt u niet alleen

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 959.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Jordanië

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Jordanië bezoek je Romeinse steden, drijf je in de Dode Zee, wandel je door het Dana natuurreservaat en verken je de beroemde roze stad Petra die in 1812 werd herontdekt. Jordanië is een perfecte bestemming

Land : Jordanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1198.00
Lees Meer

Groepsreizen

Rondreis JORDANIË - 10 dagen; Verborgen tussen de dieprode rotsen

In Jordanië slenter je op je gemak rond door overdekte markten, drink je in de theehuizen heerlijke muntthee en kom je makkelijk in contact met de Arabische bevolking. Je bezoekt de opgravingen van Jerash en het magnifieke Petra. Voor spectaculaire

Land : JORDANIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1195.00
reisduur : 10
Lees Meer

Rondreizen

8-daagse single groepsreis Duizend en één Nacht Jordanië

Tijdens onze reis door Jordanië zul je versteld staan van alles wat dit geweldige land te bieden heeft. Wij zorgen ervoor dat je de mooiste highlights van Jordanië te zien krijgt, maar we ontdekken ook de minder bekende hoogtepunten. Zo bezoeken

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 1049.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Rondreizen

8-daagse single groepsreis Duizend en één Nacht Jordanië

Tijdens onze reis door Jordanië zult u versteld staan van alles wat dit geweldige land te bieden heeft. Wij zorgen ervoor dat u de mooiste highlights van Jordanië te zien krijgt, maar wij ontdekken ook de minder bekende hoogtepunten. Zo bezoeken

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 989.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Jordanië/Israël Go-26

In Jordanië waan je je in een sprookje uit Duizend-en-één-nacht. Ons avontuur start in Amman, de hoofdstad van Jordanië. We bezoeken de imposante ruïnes van Jerash en we maken een stevige wandeltocht in Dana NP. In de Wadi Rum-woestijn slapen we

Land : Jordanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 2480.00
Lees Meer

Rondreizen

8-daagse familie groepsreis Woestijnsprookjes

Ga je met ons mee op ontdekkingsreis door Jordanië? Wat dacht je van een jeeptoer door de onmetelijke woestijnvallei Wadi Rum; overnachten in een bedoeïenkamp; op ontdekking in het uit de roze rotsen gebeitelde wereldwonder Petra lekker zonnen in e

Land : Jordanië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 1149.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Familiereizen

Familiereis Jordanië

Tijdens de familiereis Jordanië dobber je in de Dode Zee en nemen we alle tijd om de beroemde roze stad Petra te verkennen. Jordanië is de perfecte bestemming voor families met kinderen die kort op vakantie willen. Je kunt zelf beslissen hoe je de

Land : Jordanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1198.00
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Jordanië

Reisgidsen

Reisgids Te gast in Jordanië | Informatie Verre Reizen

  Een handzaam en compact boekje met vlot leesbare artikelen die een massa tips bevatten voor je reis naar Jordanië. Onderwerpen die aan bod komen zijn het belang van het Hashemietisch Koningshuis als bindmiddel voor de natie, de religiebelevin

Land : Jordanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer

Wandelgidsen

Wandelgids Jordan Walks, Treks Caves, Climbs and Canyons in Jordanië | Cicerone

Geen gewone wandelgids! Wandelroutes, canyons, caves en sportklimroutes zijn aangegeven met gradaties. Zeer goede engelstalige gids. Jordan is a land of unexpected beauty and great variety. From its flower-carpeted meadows in the north to spectac

Land : Jordanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 28.95
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Cappuccino in Jordanie | Anika Redhed

'Cappuccino in Jordanië' is een waargebeurd verhaal over een reis door een land vol wonderen. Soms heb je er het gevoel dat je door de Bijbel rijdt, maar diezelfde middag kom je ineens in Indiana Jones terecht, of speel je de hoofdrol in een roman

Land : Jordanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 14.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Jordan - Jordanië | Rough Guides

Zeer goede reisgids voor Jordanië gericht op zowel de georganiseerde maar vooral voor de zelfstandige reiziger. Boordevol informatie over reizen, slapen, eten, maar ook musea en cultuur. Uitputtende bron van informatie, veelal nog completer dan de

Land : Jordanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Jordanien - Jordanië | Marco Polo

Let op! Duitstalige gids!   Handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een eerste kennismaking met de vakantiebestemming. Globale uitklapkaart achterin, makkelijk binnenzakformaat. Erleben Sie Jordanien mit all seinen Facetten! Der kom

Land : Jordanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Jordan - Jordanië | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Jordanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.50
Lees Meer
close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!