Lapland: reizen naar een sprookje in alle kleuren wit

Reis je naar Lapland, staar je dan als-je-blieft niet blind op het inmiddels zo populaire Noorderlicht. Want alle tinten wit die je overdag gaat zien, zijn zeker zo magisch als die groene lichtshow en wél een zekerheid in Fins en Zweeds Lapland!

Lapland: reizen naar een sprookje in alle kleuren wit
Gekko Reisbijbel

Lapland: reizen naar een sprookje in alle kleuren wit

Reis je naar Lapland, staar je dan als-je-blieft niet blind op het inmiddels zo populaire Noorderlicht. Want alle tinten wit die je overdag gaat zien, zijn zeker zo magisch als die groene lichtshow en wél een zekerheid in Fins en Zweeds Lapland!

Een sneeuwwitte donsdeken. Strepen, soms strak, dan weer golvend. Verkeer vindt haar weg over die sporen door de winterwitheid. Besneeuwde meren. bossen vol poedersuiker. Natuur, natuur. Daar waar de huizen staan, zijn ze in een groepje bij elkaar gezet in het landschap. Vaag zie je de rode kleur. Alles onder je is bedekt met een dikke laag sneeuw, de bomen smal geworden van dikke sneeuwvlokken en de vrieskou. Je vlucht naar het Finse Kittilä duurt een paar uurtjes en trekt je lekkerlijk de magie in. Lapland is een bucketlist bestemming, en dat is niet voor niets!

Lapland als sprookje

Wie eenmaal op de grond goed kijkt ziet échte sterretjes op de sneeuw liggen. Zoals je ze thuis met kerst op tafel strooit, liggen ze hier gewoon op de sneeuw, bij een benzinestation, gemaakt van ijs. Zelfs de meest normale gebouwen zijn in dit winterwonderland mooi. Hier strooit de natuur met glitters en prachtig zonlicht, want in januari duren de dagen gewoon alweer lang genoeg voor een dag vol actie en avontuur. En om nog maar meteen zo'n feitje over Lapland te benoemen: ja, het is er koud in de winter. Als de gezagvoerder van de vlucht meldt dat het 'prachtig helder weer is, minus 23 graden', dan kijk je je reisgenoot vast vertwijfeld en lachend aan. Kan dat echt? Reizen naar zo'n koude plek?

Paklijst Lapland

Om dus maar te beginnen met één van de belangrijkste dingen, je Lapland paklijst. Ervaren Scandinavië-reizigers weten 't: minstens drie laagjes kleding. Geen katoen, want zodra je zweet, koelt dat direct af en ben je nog verder van huis... Twee lagen thermo-ondergoed zijn geen overbodige luxe. Een setje van Decathlon is prima, ze hebben ook layers die je tweezijdig kan dragen: een warme kant en een nóg warmere zijde. Dan een skibroek en jas, én twee paar geitenwollen of ski-sokken.

In Lapland zelf krijg je dan vaak ook nog, bijvoorbeeld als je je reis naar Lapland via Voigt Travel boekt, direct na aankomst een heerlijk warme en isolerende skioveral én sneeuwlaarzen. Die laatste zijn een paar maten groter dan normaal, zo hou je je lichaamswarmte nog beter vast. Een muts is uiteraard een must, maar neem zeker ook een bivakmuts en/of een 'buff' mee, die nog meer van je gezicht kan bedekken. En... smeer je gezicht goed in met een dikke verzorgende creme. 

Ook je fotocamera en/of telefoon krijgen 't koud boven de Poolcirkel. Neem dus extra batterijen en een goede powerbank mee. Je baalt echt enorm als je telefoon leeg is en je geen foto's kan maken. Reken op een half uurtje maximaal in de kou, dan is zelfs het nieuwste toestel leeg!

Lapland, Finland
Alle tinten wit in Lapland

Hoogtepunten Lapland

En dan sta je dus - eindelijk - dik ingepakt klaar in de sneeuw. Klaar voor actie in Lapland. Om met een verrassing te beginnen: het Finse dorp Levi biedt een opvallend groot skigebied. Een kleine veertig kilometer aan pistes waaiert aan vier kanten uit vanuit de top. Over sneeuwzekerheid hoeven we het natuurlijk niet te hebben, maar verrassender is misschien de aanwezigheid van rode en zelfs zwarte pistes. De World Cup-afdaling lonkt vanuit het dal al voor gevorderde skiërs, beginners en kinderen zijn blij met de kortere blauwe afdalingen. Er zijn vooral sleepliften, maar ook een gondel en stoeltjeslift die je naar de top op 531 meter brengen. En gezien de veelheid aan andere sportieve activiteiten in Levi hoef je niet bang te zijn voor drukke pistes. In januari heb je vaak de afdelingen voor jezelf mét een waanzinnig uitzicht op de bevroren meren.

Tip: Bij Transavia mag je trouwens je eigen ski-uitrusting gratis meenemen, maar als je maar één of twee dagen wil gaan skiën kan je wellicht beter wat huren. 

Lapland Finland
Sneeuwscootertocht Lapland

Sneeuwscootersafari Lapland

Misschien een van de duurste activiteiten in Lapland, maar hier moet je je spaarpot echt voor omkeren. Sneeuwscooterrijden in Lapland is stoer en rustgevend tegelijkertijd. Want hoewel je de enorme scooters écht overal ziet staan, zijn er genoeg paden over de honderden bevoren meren om als een soort lonely rider  op pad te gaan. Na een gedegen uitleg stap je op de sneeuwscooter en rij je moeiteloos weg. Voorwaarde is uiteraard een autorijbewijs, maar veel vaardigheden vraagt dit avontuur verder niet. Eenmaal het dorp uit, daalt een diepe rust over je neer.

Met een beetje mazzel staat de zon laag aan de hemel, de besneeuwde en bevroren bomen, het eindeloze uitzicht en de schitterende sneeuw, zucht. Deze reis is met recht een droombestemming. Als bestuurder van de sneeuwscooter warm je je handen aan het verwarmde stuur, de passagier moet na verloop van tijd zeker even ontdooien. Dat kan bijvoorbeeld in een rendierfarm, waar je - uiteraard - rendiersoep of de zogenaamde 'rendiershoarma' eet. Een tikkeltje oneerbiedige term voor de doorgaans prachtige kom met dunne reepjes rendiervlees, aardappelpuree en bessensaus. 

Lapland, Finland, Rendiershoarma, rendier
Rendiershoarma in Lapland

Sneeuwschoenwandelen in Lapland

De eerste keer dat je wellicht je extra thermo-overal uitdoet, is tijdens het sneeuwschoenwandelen. Helemaal als de strakblauwe, zonnige lucht plaats heeft gemaakt voor bewolking, wellicht wat sneeuwvlokken, dan voelt de temperatuur sowieso al wat minder koud aan. Drie lagen kleding blijven het minimum en die lekker klossende sneeuwlaarzen waar de Finnen zelf ook op lopen, zouden wij gewoon aanhouden. Bindt er je 'kleppers', de sneeuwschoenen of 'rackets', onder en waag je geluk in de diepe sneeuw.

Het lopen op sneeuwschoenen is wellicht even wennen, maar niet moeilijk. Je kan stokken meenemen voor wat extra steun, maar het is geen must. Geniet onderweg van het geweldige uitzicht, ga op zoek naar (rendier)sporen, zoek beschutting bij een van die geweldig ondergesneeuwde bomen die niet alleen voor dieren een holletje vormen, maar ook voor mensen een soort superschuilplaats vormen. Drink onderweg een lekkere mok koffie, of sterker drankje, daar zijn de Finnen niet vies van. 

Lapland, Finland
Sneeuwschoenwandelen Lapland

Met Voigt Travel naar Lapland

Reisbijbel reisde in samenwerking met Voigt Travel naar Lapland. Zij hebben ruime ervaring in dit gebied en bieden allerlei pakketten voor je Lapland-ervaring én een rechtstreekse vlucht. Handig is de thermo-kleding die je meteen na aankomst krijgt. Op hun site vindt je allerhande opties voor je reis naar Lapland. Lapland is zeker geschikt voor een short break. De afstand van het vliegveld naar de plaats Levi is een kwartiertje, en van daaruit kan je alle avonturen beleven die wij hebben beschreven. Bekijk hier de mogelijkheden voor je reis naar het magische Lapland! 

Rendiertocht Lapland
tekst

Wijken Old Town en hippe Kapana in Bulgaarse Plovdiv

De tweede grootste stad van Bulgarije, Plovdiv, is niet erg bekend, ondanks het feit dat het een van de oudste steden van Europa is. Bovendien heeft Plovdiv een rijkdom aan invloeden ondergaan, in het bijzonder van de Romeinen en de Ottomaanse overheersers. Je kan er zelfs, opmerkelijk goedkoop, in een van de prachtvolle gerestaureerde Ottomaanse huizen overnachten, waar je je eeuwen terug in de tijd waant.

Onze reisbestemmingen

Handboek voor de soloreiziger: boordevol tips en tricks

Alleen op reis. Voor velen is het de ultieme droom. En stiekem ook wel een beetje een nachtmerrie. Want wat komt er allemaal kijken bij een soloreis? En is het niet gevaarlijk? Wat moet je allemaal regelen? Uitgeverij Lannoo komt speciaal voor wie wel wil, maar (nog) niet durft met het Lonely Planet Handboek voor de soloreiziger. Boordevol tricks en tips voor de soloreiziger!

Darvaza krater, de poort naar de hel

Heb je je altijd al afgevraagd hoe de poort naar de hel er uitziet? Dan moet je absoluut een bezoek brengen aan de Darvaza krater in Turkmenistan. De Darvaza krater is een grote krater in het vlakke landschap van Turkmenistan, die al veertig jaar in brand staat. Dit levert zo’n bizar schouwspel op dat de krater door de plaatselijke bevolking 'de poort naar de hel' genoemd wordt.

'Vluchtelingenreizen' naar Lesbos

Een reis boeken bij een Nederlandse reisorganisatie om vluchtelingen te helpen op het Griekse Lesbos. Het klinkt dubbel, maar Sunweb zegt er geen winst mee te willen maken. In samenwerking met Transavia en de Nederlandse samenwerkende hulporganisaties Movement on the Ground bieden ze in februari en maart wekelijkse vluchten, inclusief accomodatie.