roemenie reisinformatie voor jouw vakantie

Roemenië – Valuta

Valuta Roemenië

De munteenheid in Roemenië is de Roemeense leu (RON). De leu is onderverdeeld in 100 bani en wordt uitgegeven in munten van 1, 5, 10 en 50 bani en in biljetten van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 lei.

Bekijk hier de huidige koers van de Roemeense leu.

Je kunt in Roemenië harde valuta, zoals de Euro, dollar en de Britse Pond, wisselen bij banken, grote hotels, op luchthavensen bij geautoriseerde wisselkantoortjes (Birou de Schimb Valutar).

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Roemeense leu eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de leu.

Pinnen

In Roemenië kan je in veel plaatsen terecht met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Het is alleen wel aan te raden om ook voor andere geldbronnen te zorgen als je naar Roemenië gaat.

Bekijk hier waar je in Roemenië kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.

Credit Card

Je kunt in Roemenië in toenemende mate terecht met een credit card van American Express, Diners Club, MasterCard en Visa.

Reischeques

Je kunt over het algemeen traveler cheques wisselen bij banken, hotels en wisselkantoren. Het is wel aan te raden om traveler cheques in Euro’s of dollars mee te nemen.

Het is overigens belangrijk om de lijst met chequenummers altijd apart van je travelcheques te bewaren. In dit geval heb je, indien je je cheques kwijtraakt, in ieder geval de nummers van de cheques nog en kun je via de alarmcentrale van de bank van uitgifte het geld snel terugkrijgen.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Roemenië geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 13:00.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Roemenië lager dan dat in Nederland en België.

Fooien

Het geven van fooien is in Roemenië gebruikelijk als er niet al een fooi in rekening is gebracht. Over het algemeen wordt in restaurants en door taxichauffeurs een fooi van 10% tot 12% verwacht