Rwanda reisinformatie voor jouw vakantie

Rwanda – Klimaat

Klimaat Rwanda

Klimaattype: Gematigd tropisch klimaat (Af) Gem. temp. zomer: (januari-februari-maart) 22°C Gem. temp. winter: (juli-augustus-september) 20°C
Regenseizoen: februari tot mei en tweede helft oktober tot december
Beste reistijd: tweede helft mei tot oktober en tweede helft december tot en met februari

Rwanda heeft een gematigd tropisch klimaat. Doordat heel Rwanda redelijk hoog is gelegen is de gemiddelde temperatuur van zo’n 20 graden veel koeler dan je zo dicht bij de evenaar zou verwachten. Wel is het zo dat de temperaturen hoger in de bergen wel een stuk koeler zijn dan in de rest van het land. Het kan hier gedurende de nacht zelfs vriezen en sneeuwen. Er zijn in Rwanda vier verschillende seizoenen te onderscheiden:

Het lange regenseizoen

In de periode van maart tot mei valt er veel neerslag. Het regent gedurende deze periode bijna onophoudelijk.

Het lange droge seizoen

Vanaf de tweede helft van mei tot en met de eerste helft van oktober valt er weinig tot geen neerslag, er is dan sprake van een lange droge periode.

Het korte regenseizoen

Vanaf de tweede helft van oktober tot december vallen er kleine buien.

Het korte droge seizoen

Vanaf december tot en met februari is er sprake van een korte droge periode.

Beste reistijd

Rwanda kan het gehele jaar door worden bezocht maar de beste periode om Rwanda te bezoeken is de periode die is gelegen tussen de twee regenseizoenen, te weten de periode van de tweede helft van mei tot oktober en van december tot februari.

Maart tot medio mei Gedurende deze maanden is het lange regenseizoen in Rwanda. Het weer kan onstuimig zijn met name in het berggebied. Wegen kunnen in deze tijd moeilijk begaanbaar zijn. Deze periode is niet erg geschikt voor het maken van gorilla trekkings, hoewel prijzen voor de trekkings en de vergunningen wel lager zijn. Dit is wel de beste tijd om chimpansees te spotten in het Nationaal park Nyungwe Forest, omdat de chimpansees lager in de bomen te vinden zijn om vijgen en fruit te plukken.

Medio mei tot medio oktober Dit is het lange droge seizoen en dit is een erg goede tijd om Rwanda te bezoeken. De natuur is erg mooi groen en je kunt in deze periode prachtige foto”s maken. Ook zijn de omstandigheden zijn in deze periode ideaal om gorilla trekkings te maken in Volcanoes National Park. Dit is wel hoogseizoen in Rwanda en de prijzen voor accomodatie en tours zijn in deze periode het hoogst.

Medio oktober tot november Gedurende deze maanden is het korte regenseizoen in Rwanda. Tijdens deze maanden staan de bloemen en bomen in bloei en deze maanden zijn erg geschikt om vogels te spotten. Regen valt in deze maanden veelal in de vorm van korte hevige buien, waarna de lucht opklaart. Goede omstandigheden om mooie foto’s te maken dus.

December tot en met februari Dit is het korte droge seizoen. Dit is een goede periode om veel wild te zien. Het is dan droog en warm. Wel liggen de prijzen van accomodatie en tours in deze maanden wat hoger.