Zambia reisinformatie voor jouw vakantie

Zambia – Klimaat

Klimaat Zambia

Klimaattype: Tropisch savanneklimaat (Aw) en een steppeklimaat (BS) in het zuiden, Tropisch Klimaat (Af) in het zuiden
Gem. temp. zomer (januari-februari-maart): 23°C
Gem. temp. winter (juli-augustus-september): 20°C
Regenseizoen: oktober tot april in het noorden en eind november tot begin maart in de rest van het land
Beste reistijd: april tot en met augustus

Zambia heeft een tropisch savanneklimaat en een steppeklimaat in het zuiden. Doordat het land hoog ligt, zijn de gemiddelde temperaturen lager dan die van veel andere landen in tropisch Afrika. De gemiddelde jaartemperatuur ligt niet ver boven de 20 graden en alleen de lager gelegen dalen van de Midden-Zambezi en de Luapula zijn het gehele jaar heet en vochtig met gemiddeld 25°C. In de rest van Zambia bedraagt de gemiddelde jaartemperatuur ca. 22°C.

In Zambia kunnen drie seizoenen worden onderscheiden:
– een koel droog seizoen (april-augustus). Hierbij kan het “s nachts afkoelen tot 4-5°C, met name in juli, de ‘koudste” maand. De dagtemperaturen op de plateaus variëren van 23-26°C, en in de valleien van 24-28°C.
– een heet droog seizoen (augustus-november) voorafgaand aan de regentijd. Gedurende deze periode variëren de dagtemperaturen op de plateaus van 26-30°C en in de valleien van 38-42°C.
– een warm nat seizoen (november-april). Hierin liggen de temperaturen op de plateaus rond 27°C en in de valleien rond 32°C. De luchtvochtigheid ligt in deze periode tussen 70-80%.

Neerslag

In Zambia valt gemiddeld jaarlijkse tussen 1000-1500 mm neerslag in het noorden en in het zuiden 600-1000 mm. De regentijd begint in het noorden eerder (oktober) dan in de rest van het land en duurt ook langer (ca. zes maanden). In de regentijd regent het overigens niet voortdurend, maar wisselen natte en droge dagen elkaar af.

Beste reistijd

Zambia is het gehele jaar te bezoeken. De beste periode om Zambia te bezoeken is echter de periode van april tot augustus.

Juli tot oktober

Dit is het traditionele droge seizoen in Zambia en, met uitzondering van september en oktober wanneer het overdag wel 40 graden kan worden, qua temperatuur de meest aangename periode. Dit traditionele hoogseizoen is ook een goede tijd om op safari te gaan.

November en april tot juni

Deze overgangsmaanden zijn goede maanden om Zambia te bezoeken. Over het algemeen is het weer aangenaam en zijn er minder toeristen dan in het hoogseizoen. Deze maanden zijn ook uitermate geschikte maanden om op safari te gaan. In de periode van april tot juni is het landschap mooi groen, maar er zal niet veel regen meer vallen (met name in juni). Dit is ook een goede periode om de Victoria watervallen te bezoeken die dan op hun meest indrukwekkendst zijn. November is een beetje een tricky maand. Het ene jaar is dit nog een geheel droge maand, maar het komt ook geregeld voor dat in november de eerste regen van het regenseizoen valt.

December tot maart

Dit is het regenseizoen, dat in Zambia ook wel het groene seizoen wordt genoemd.Het land is in deze periode namelijk prachtig groen. Dit is ook de periode waarin vogelaars het beste aan hun trekken komen. Voor safari”s is deze periode echter minder geschikt. Wegen worden namelijk slecht begaanbaar waardoor safaritrucks geregeld vast komen te zitten. Ook zijn de dieren door de begroeiing minder goed te zien.

Beste reistijd Victoriawatervallen

De Victoriawatervallen zijn het gehele jaar te bezoeken. Het watervolume varieert echter nogal per seizoen. De watervallen zijn in volle glorie te zien vlak na het regenseizoen in de periode mei-juni. De waterval kan dan een breedte bereiken van wel 1,7 km. In deze tijd zijn echter de meeste uitkijkpunten te nat, waardoor je de watervallen van wat verder af zult moeten bekijken. Ook is er in deze periode erg veel waternevel waardoor de watervallen moeilijker zijn te fotograferen.In de periode oktober-december stroomt er relatief weinig water van de waterval. Gedurende deze periode bereken de watervallen uiteen in verschillende kleine watervallen. Dit is de tijd waarbij je dichtbij de watervallen kunt komen, kunt zwemmen in Devils Pool en kunt raften op de Zambezi.De beste tijd om de Victoria Falls te bezoeken, is misschien wel de periode juli-september. Dan zijn de weersomstandigheden het meest ideaal en is er een goed zicht vanaf de uitkijkpunten.