Zambia reisinformatie voor jouw vakantie

Zambia – Valuta

Valuta Zambia

De munteenheid in Zambia is de kwacha (ZMK). De kwacha is onderverdeeld honderd ngwee. De kwacha wordt uitgegeven in munten van 1, 5 en 10 kwacha en van 25 en 50 ngwee en biljetten van 20, 50, 100, 500, 1000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 kwacha.

Bekijk hier de huidige koers van de Zambiase kwacha.

Je kunt in Zambia bij banken en wisselkantoren (bureaux de change) Euro”s omwisselen in kwachas.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Zambiase kwacha eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de kwacha.

Pinnen

Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Zambia mogelijk in Lusaka en een aantal andere grote steden in Zambia, maar in afgelegen gebieden niet. Hou daar dus zeker rekening mee!

Bekijk hier waar je in Zambia kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.

Credit Card

Creditcards worden in Zambia in veel hotels, restaurants, reisagenten en de wat grotere winkels geaccepteerd.

Openingstijden banken

De openingstijden van de banken in Zambia zijn per bank nogal verschillend, maar de meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:15 uur tot 14:30 uur. Een aantal banken is bovendien geopend op de eerste en de laatste zaterdag van de maand van 08:15 uur tot 10:30 uur.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Zambia ligt een stuk lager dan in Nederland en België, maar vergeleken met andere landen in oost- en zuidelijk Afrika is Zambia redelijk duur.

Fooien

In Zambia is het geven van fooi niet gebruikelijk, maar het wordt wel op prijs gesteld. De meeste hotels en restaurants voegen 10% voor bediening aan de rekening toe. Gidsen, rangers en spoorzoekers (trackers) zijn voor hun inkomen voornamelijk afhankelijk van tips. Wanneer je tevreden bent over hun diensten wordt een tip tussen US$5 en US$10 per persoon per dag zeer gewaardeerd.