Zimbabwe reisinformatie voor jouw vakantie

Zimbabwe – Klimaat

Klimaat Zimbabwe

Klimaattype: Gematigd klimaat (Cw) en een Savanneklimaat (Aw) in de laaglanden
Gem. temp.zomer (januari-februari-maart) 26°C
Gem. temp.winter (juli-augustus-september) 23°C
Regenseizoen: november tot maart
Beste reistijd: mei tot en met juli (algemeen) en half juni tot eind oktober (voor het spotten van wild)

Zimbabwe ligt deels op een centrale hoogvlakte van 1500 meter hoogte en dit gedeelte heeft daardoor een aangenaam gematigd klimaat. In noordelijk en zuidelijke richting gaan de hooglanden over in laagveld tussen de 100 en 900 meter. Deze laaggelegen gebieden in de valleien van de Zambezi en Limpopo en de zuidoostelijke Lowveld kennen een savanneklimaat en zijn over het algemeen zeer warm overdag, en de nachten zijn zacht (zie voor een voorbeeld van het klimaat op de hoogvlakte de klimaattabellen van Bulawayo en Harare en voor een voorbeeld van het klimaat in de laaggelegen gebieden de klimaattabel van Kariba)

Neerslag

In Zimbabwe valt ongeveer 750 tot 1000 mm neerslag per jaar, al verschilt dit wel per gebied. Zo valt er in de laaggelegen delen van Zimbabwe gemiddeld ongeveer 400 tot 600 mm per jaar, terwijl in de oostelijke hooglanden zo”n 1.500 mm per jaar valt. De meeste neerslag valt in het hele land in de periode van november tot maart.

Zonuren

Het aantal uren zonneschijn in Zimbabwe varieert van ongeveer 8 à 9 uur per dag tijdens het droge seizoen en zo”n zes à zeven tijdens het regenseizoen.

Beste reistijd

Zimbabwe is het hele jaar door te bezoeken, maar over het algemeen zijn de maanden mei tot en met juli de beste tijd om Zimbabwe te bezoeken. Tijdens deze maanden net na de regentijd is alles nog mooi groen, maar is het toch een stuk droger dan in het regenseizoen. De beste tijd om wild te zien is echter de periode van half juni tot eind oktober, omdat door de droogte het gras laag is en er weinig bladeren aan de bomen en struiken zitten, waardoor je een grotere kans hebt om wild te spotten.

Augustus tot en met november
Dit is het echte droge seizoen in Zimbabwe. Tijdens deze periode trekken dieren naar de vaste waterplekken om water te drinken, waardoor ze goed te spotten zijn. Dat maakt dit een goede periode voor een safari. Ook is dit een goede periode om te raften op de Zambezi. Dit is wel een drukke periode, waardoor de prijzen over het algemeen iets hoger liggen. Ook kan het overdag, met name in oktober en november, onaangenaam warm worden.

December tot en met april
Dit is het regenseizoen in Zimbabwe met hevige regenbuien, stormen en een hoge luchtvochtigheid. In deze periode kunnen wegen moeilijk begaanbaar zijn en dat maakt deze periode niet echt ideaal voor safaris. Degenen die regen en slechte wegen trotseren worden hebben wel de kans om jonge dieren te zien. Dit is namelijk de periode waarin de dieren jongen krijgen. Ook is dit een goede periode om vogels te spotten.

Mei tot en met juli
Dit is een periode met droog, koeler weer met een strak blauwe lucht en een fris groen landschap. Deze periode is uitermate geschikt om outdoor activiteiten te ondernemen, zoals mountainbiken of hiken. Wegen in de parken drogen al uit waardoor deze beter begaanbaar worden voor de safarivoertuigen en dat maakt deze periode ook een prima periode om op safari te gaan.

Beste reistijd Victoriawatervallen
De Victoriawatervallen zijn het gehele jaar te bezoeken. Het watervolume varieert echter nogal per seizoen. De watervallen zijn in volle glorie te zien vlak na het regenseizoen in de periode mei-juni. De waterval kan dan een breedte bereiken van wel 1,7 km. In deze tijd zijn echter de meeste uitkijkpunten te nat, waardoor je de watervallen van wat verder af zult moeten bekijken. Ook is er in deze periode erg veel waternevel waardoor de watervallen moeilijker zijn te fotograferen.In de periode oktober-december stroomt er relatief weinig water van de waterval. Gedurende deze periode bereken de watervallen uiteen in verschillende kleine watervallen. Dit is de tijd waarbij je dichtbij de watervallen kunt komen, kunt zwemmen in Devils Pool en kunt raften op de Zambezi.De beste tijd om de Victoria Falls te bezoeken, is misschien wel de periode juli-september. Dan zijn de weersomstandigheden het meest ideaal en is er een goed zicht vanaf de uitkijkpunten.