Kenia reisinformatie voor jouw vakantie

Kenia – Klimaat

Klimaat Kenia


Klimaattype:
tropisch klimaat
Gem. temperatuur: Bij de kust vrijwel het hele jaar rond 30 graden, in het noorden gemiddeld 33 graden en de centrale hooglanden tegen de 30 graden
Regenseizoen: Twee, van maart tot mei is de lange periode en van november tot december de korte regentijd. De zon schijnt dan wel bijna de hele dag.
Beste reistijd: juli en augustus qua klimaat, januari en februari voor het wild.

Klimaat Kenia algemeen

Kenia heeft een tropisch regenklimaat, dat beïnvloed wordt door de Indische Oceaan. Omdat het land geografisch gezien zeer uiteenlopend is kent Kenia verschillende mini-klimaten. Afhankelijk van o.a. de hoogte kent elk deel van Kenia een ander klimaat met eigen droge en natte tijden.

Het golvende plateau in West-Kenia is over het algemeen zeer warm en redelijk vochtig. Regen valt er het hele jaar door met een piek in april. Meer naar het westen, bij het Victoria-meer, heerst een tropisch klimaat met gemiddelde temperaturen van 18 tot 30 °C; hier kunnen zware tropische regens vallen.

Rift Valley

De centrale hooglanden en de Rift Valley kennen de meest aangename temperaturen. Hier zijn echter grote verschillen tussen de vallei-bodem en de berggebieden. In de laagste delen van de Rift Valley is het vrij dor en op de Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. In de wat hoger gelegen gebieden is het aan te raden om ook wat warmere kleding mee te nemen, voor de vroege ochtend en de late avond. In deze gebieden kan er een groot verschil in temperatuur optreden tussen de dag- en nachttemperatuur.

Droge seizoen

In de droge tijd (juli en augustus) valt er gemiddeld zo’n 20 mm regen per maand. Aan het eind van de droge periodes heb je de grootste kans veel wild te zien in de parken, aangezien het gras dan kort en droog is en veel beesten zich hebben verzameld in de buurt van het weinige water dat nog te vinden is.

Regenseizoen

De natte tijd wordt verdeeld in korte (oktober tot december) en lange regens (maart t/m mei). In die periode valt er zo’n 200 mm per maand. Regenbuien vallen meestal tegen de avond, zijn kort en hevig en vormen zeker geen belemmering om in deze periode te reizen. Wel kan het rondreizen in deze periode lastiger zijn, omdat de staat van de wegen vaak erg achteruit gaat. Bovendien zijn er gedurende de regenperiode veel (malaria)muggen en slangen.

Mount Kenia

Mount Kenia heeft een hooggebergte klimaat. De temperaturen variëren hier van 26 °C overdag tot onder het vriespunt “s nachts.

Bush lands

De uitgestrekte semi-droge bush lands en de woestijnachtige gebieden in het noorden en noordoosten zijn droog en woestijnachtig met temperaturen tot 40 °C overdag en onder de 10 °C ’s nachts. Het regent niet vaak en als het regent gebeurt dit vaak in stortbuien.

Kuststreek

De kuststreek is het hele jaar door heet, hoewel hier de zee vaak voor een aangename bries zorgt. De gemiddelde temperaturen zijn het gehele jaar ongeveer gelijk, tussen 22 en 30°C. De vochtigheidsgraad is aan de kust wat hoger dan in het binnenland, in januari en februari kan dat oplopen tot wel 70%. De regenval varieert van 20 mm in februari tot 300 mm in mei.