De langste plaatsnaam van Europa

Slimme Reistips

Vind je Hendrik-Ido-Ambacht of Nieuwerkerk aan den IJssel al een hele mond vol? Dan kun je maar beter geen bezoek brengen aan Wales. Daar ligt namelijk op het eiland Anglesey het plaatsje Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

tekst Wouter Peters

Met 58 letters is dit de langste plaatsnaam van Europa.

De naam, die je uitspreekt als chlen·vajr poechl·ĝwing·ĝichl ĝoo·ĝer·rich·win·drob·boechl chlen·də·sil·lie·oo ĝo·ĝo·ĝoch betekent in het Nederlands Parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de Heilige Tysilio bij de rode grot. Meestal wordt de naam afgekort tot Llanfair PG of Llanfairpwll onder Welshmen.

Het stadje heette eigenlijk Llanfair Pwllgwyngyll, maar in 1860 wou de plaatselijke gemeenteraad de langste stationsnaam van heel het land hebben, en zo is Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch geboren. Ze wisten toen alleen nog niet dat ze daarmee ook de langste dorpsnaam van Europa hadden bedacht. Het is echter nog niet de langste plaatsnaam in de wereld. Dat is Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit, beter bekend als de Thaise hoofdstad Bankok.

Overigens is er, op de naam na, niet zo veel bijzonders aan het dorp. Toch trekt het dorp erg veel toeristen, die naar het dorp komen om een foto te maken bij het plaatsnaambord bij het treinstation en om vervolgens hun paspoort te laten afstempelen in het bezoekerscentrum.


Inspiratie voor Wales

Zuid-Wales

Wales is waarschijnlijk het meest onbekende deel van het Verenigd Koninkrijk. Je kan er goed fietsen!

Lees Meer Door: Fleur Besters

Reisorganisaties Wales

Reizen naar Wales

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreis

Groepsreis Wales Actief; Welshe kastelen en schitterende natuur

BINNENKORT BOEKBAAR Ga mee op reis naar het prachtige Wales, gelegen aan de westelijke kust van het Verenigd Koninkrijk. Wales staat bekend om zijn adembenemende landschappen, historische kastelen, maar ook een rijke cultuur. Het Welsh wordt nog doo

Land : Wales
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 9999.00
reisduur : 9 dagen / 8 nachten
Lees Meer