Drie redenen voor een verre reis met kinderen

Stoere Gezinnen
Hoge atlas marokko kinderen
Kinderen herinneren zich volgens veel mensen niets meer van een verre reis. Zonde van het geld dus, vinden sommigen. Maar je hebt ook wensen als ouders! Drie redenen waarom je juist wél een verre reis met (kleine) kinderen maakt.
Tekst: Fleur Besters
Foto's: Joep Kolijn

Was het zo’n jaar of twintig geleden nog echt een avontuur om met jonge kinderen op reis te gaan buiten de bekende Europese reisbestemmingen, inmiddels is het steeds eenvoudiger. Op reisfora geven ouders elkaar volop tips over eten in Azië, luiers in Marokko of vaccinaties voor reizen naar de tropen. En een safari met peuters avontuurlijk? Het is allemaal vooral afhankelijk van je eigen reisinstelling.

Toch twijfelen veel mensen nog altijd, en niet alleen van de bijbehorende kosten. Reisbijbel reisde sinds de geboorte van de kinderen de hele wereld over, vaak met slechts één grote tas, en geeft je onze drie redenen waarom je juist wél een verre reis met kinderen moet maken!

Jouw plezier tijdens een verre reis telt ook

Spelen kinderen Alifuren
familiereis marokko ezel
verre reizen kinderen
Zuid-Korea Metro
Toraja local host Sulawesi
familiereis Vietnam with locals
woestijnkasteel Jordanie

Vooropgesteld: als je een verre reis wil maken, kies dan een reis die je zelf leuk vindt. Cruciaal voor het maken van een avontuurlijke reis met je gezin is uiteindelijk je eigen instelling: durf je het aan en heb je er zelf zin in? Kinderen passen zich namelijk moeiteloos aan aan de stemming van hun ouders.

Is die al snel gestresst als er iets anders loopt dan je gepland had? Kies dan vooral voor een camping in Europa met veel leeftijdsgenootjes en bekend eten. Boek je reis dan ook ver van te voren, zodat je veel zekerheid hebt dat die ‘perfecte’ accomodatie die je social media zag nog beschikbaar is. Het maken van een verre reis is geen must om het leuk te hebben, en doe het vooral niet om plaatjes te kunnen delen op je socials. Het vraagt hoe dan ook vaak wat aanpassingsvermogen.

En twijfel je dus nog, kies dan eerst eens voor een reis in een van de bijzondere bestemmingen in Europa. Via een kleinschalige reisorganisatie als Local Hero Travel krijg je hulp bij het kiezen van de juiste accomodaties en reisroute voor jouw gezin.

Reizen op de bonnefooi

Voor veel mensen lonkt het avontuur op de andere continenten toch echt. En dat is ook erg leuk! Reisbijbels Joep en Fleur reisden naast Europese bestemmingen met hun (jonge) kinderen bijvoorbeeld ook naar Indonesië, Marokko, Zuid-Korea, Cuba en Jordanië. Het eerste land op de bonnefooi, zodat ze eens met een eenjarige in een hippe ecolodge belanden, met rieten matjes als kamerafscheiding en enkel koud water.

Dus toen de eenjarige reiziger eindelijk sliep, stonden de jonge backpackers van de kamer ernaast juist op om de zonsondergang te gaan bekijken. De accommodatie was erg goedkoop, dat wel. Maar de slapeloze nacht en stress om het wakker houden van andere reizigers nodigde niet uit tot een langer verblijf, al had waarschijnlijk niemand last van het jonge gezin.

Is zo’n ervaring erg? Welnee, want op reis heb je iedere dag weer een nieuwe kans op iets leuks. En zo ging de kleine jongen ook achterop de fiets door de rijstvelden en mocht hij onder toezicht van locals op het strand spelen met de lokale kinderen, terwijl zijn ouders een welverdiende massage kregen. En, de junior reporters van Reisbijbel zijn inmiddels jongvolwassenen, maar herinneren zich nog heel veel van hun verre reizen, vaak zelfs meer details dan hun ouders.

Flexibiliteit

Kinderen hebben vaak veel minder verwachtingen van een reis dan dat jij zelf hebt. Ze weten niet of het wel of niet normaal is om met de hele familie op een hotelkamer te slapen, altijd rijst te eten of lekker veel te wandelen. Een goed voorbeeld, doet volgen. Kinderen tot en met de basisschoolleeftijd passen zich het beste aan. Baby’s en dreumessen kunnen onderweg in de auto ook prima een middagdutje doen, of slapen in een buggy als je zelf ergens gaat lunchen of een lekkere leespauze houdt op een mooie plek.

Tip van Reisbijbel: “Laat het doel van de reis een beetje in het midden, en deel geen vastomlijnd plan met je kinderen. Alles dat dan anders loopt, kan een teleurstelling zijn. Voor hen, maar vooral voor jou!”

Kinderen vinden meer leuk dan je denkt

Veel volwassenen die als kind met hun ouders in Oostenrijk of Duitsland op wandelvakantie gingen, hebben daar nog altijd goede herinneringen aan. Waarom dus geen wandelreis in een verre bestemming? Dades Reizen nam de junior reporters met hun ouders ook eens mee, dwars door het Atlasgebergte. Vier dagen zonder telefoon, in de onbewoonde wereld en geen ander vermaak dan je zelf maakt.

Flinke klimpartijen, slapen op de vlaktes in kleine tentjes, met wilde paarden om je heen. Vier dagen niet douchen, maar wassen in een watertje tussen de rotsen. Een schorpioen bij de overnachtingsplek, een wc-plek tussen de rotsen, koken op een houtvuur, iedere ochtend het afval verbranden zodat er geen sporen achterblijven in de natuur. Puur avontuur, samen met een ezeltjes als vervoersmiddel voor te vermoeide voeten.

Zonder al te veel afleiding kunnen kinderen goed in het moment leven. Zorg dat je zelf fit op reis gaat, zodat je het goede voorbeeld kan geven en uitgeslapen bent als er eens iets tegenzit. Bezuinig niet op fijne wandelschoenen en bijvoorbeeld muggenwerende kleding, al koop je die ook prima via Decathlon. Neem een kleine reis-ehbo mee, maar realiseer je ook dat in veel landen de medische zorg prima op orde is.

Gewenning

Kinderen maken vaak makkelijk contact met andere kinderen. Neem wat kleine speeltjes mee, de kinderen van Reisbijbels Joep en Fleur reisden jarenlang met slechts een klein Ikea-bakje met kleine speeltjes uit surprise-eieren of Lego-poppetjes de wereld over. Ook gingen er vaak wat kleurtjes mee en een opblaasbal. Daarmee maakten ze makkelijk contact met andere kinderen. Aan het einde van de reis gaven ze de speeltjes dan weer weg aan lokale kinderen.

Animatieteams zijn eigenlijk niet nodig als je als ouder bereid bent om tijd met je kinderen door te brengen op vakantie. Reken er dus op dat je zelf weinig ‘vrije tijd’ hebt, en geniet van alle leuke dingen die je samen kan doen. Zwemmen, snorkelen, surfles in Zuid-Korea en Indonesië, modderbaden in Vietnam, zelfs wat duiken in Jordanië, er kan heel veel samen met kinderen.

Tip van Reisbijbel: “Een van de meest waardevolle dingen van een verre reis maken met je kinderen, is dat ze er echte wereldburgers van worden. Reisbijbel vermijdt op reis doorgaans toeristische plekken en zo overnachten we dus vaak bij locals. De kinderen ontdekken zo dat de westerse rijkdom niet overal gewoon is, maar vooral ook dat veel andere mensen zonder materialisme het toch ook heel fijn hebben.”

Zuid-Korea FoodMarket

Maak een verre reis die bij je past

Kies altijd voor een verre reis met kinderen die bij jouw gezin past, want er is heel veel keuze. Wil je avontuur, of geniet je meer van natuur? Boek bij twijfel juist een vooraf geregelde autorondreis, met of zonder chauffeur. Kinderen maken makkelijk contact met lokale leeftijdsgenootjes, en ook hiervoor kan je vooraf hulp organiseren. De local Hero’s van reisorganisatie Local Hero Travel kunnen via bouwstenen ontmoetingen organiseren in veel verschillende landen. Fietsen of koken is vaak een heel leuke manier om andere gezinnen te leren kennen.

En kinderen zien op een verre reis misschien meer leed dan in Frankrijk, denk aan vluchtelingenkampen naast de weg in Jordanië of het spartaanse boerenleven in het Indonesische Zuid-Sulawesi, maar is dat erg? In Nederland verzamelden de junior reporters bijvoorbeeld bij de aankomst van de eerste asielzoekers in hun stad direct speelgoed om weg te geven.

Reizen is ook leven in het moment en kennismaken met andere culturen. Eten met je handen, benen bedekken als dat nodig is en leren dat wilde dieren niet alleen in de dierentuin leven. Hiermee worden je kinderen en jij wereldburgers, en wordt het iedere reis makkelijker om je aan te passen!

Bekijk op de landenpagina’s van Reisbijbel de reportages over de verschillende manieren van reizen en lees de eerlijke reviews van de junior reporters en hun ouders. En wil je wat help bij het organiseren van je (eerste) verre reis? Bekijk de familiereizen bij Local Hero Travel. Veel vrijheid, maar wel wat meer structuur dan wanneer je zelf alles uit moet zoeken. Bespaart meteen wat tijd! Wat wordt jullie gezinsbestemming? Argentinië, Suriname, Alaska, Japan, Sri Lanka of toch liever Namobië?