Drie landen in drie weken met de familiereis Vietnam, Cambodja en Thailand

Stoere Gezinnen Verre Avonturen
Familiereis Vietnam Saigon
Drie landen in drie weken kan met de familiereis Vietnam, Cambodja en Thailand van Koning Aap. Ga op avontuur tijdens een rondreis.
Tekst: Fleur Besters
Foto's: Joep Kolijn

De jonge avonturiers van Reisbijbel stonden dus te trappelen toen ze door Koning Aap werden uitgenodigd om mee te gaan op de familiereis Vietnam, Cambodja en Thailand avontuur. Met een flinke portie reiservaring in hun zak, het jaar ervoor alleen al bezochten ze zes landen, draaien zij hun hand niet om voor de twee binnenlandse vluchten, twee trajecten per nachttrein en enkele reisdagen per busje.

Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen

Ervaring familiereis Vietnam, Cambodja en Thailand

Als ouder hoop je natuurlijk dat de andere deelnemers aan zo’n familiereis Vietnam, Cambodja en Thailand ook een flexibele, enthousiaste reisinstelling hebben. Rondvraag bij reisorganisaties leert dat de meeste gezinnen inderdaad vanuit die insteek mee op reis gaan, al zijn er natuurlijk ‘beginners’. Onder hen is er heus wel eens een enkeling die beter thuis had kunnen blijven, zo hoorden we onderweg van ervaren groepsreizigers. Aan de andere kant, zeker ook als alleen reizende ouder kan je steun hebben aan de andere reizigers en er is veel vrijheid in het programma!

Tip van Reisbijbel: “Kijk als je een bestemming voor je familiereis hebt uitgekozen vast wie er al op deze reis hebben geboekt. Leeftijden en nationaliteit staan op de site. Het geeft wellicht een indicatie! Schroom niet om bij aanvang van de reis je eigen verwachtingen te delen, dat schept meteen helderheid voor iedereen.”

Hanoi familiereis

Direct opgevangen bij aankomst

Uitstappen in de Vietnamese hoofdstad Hanoi en vlak na de douane direct een bordje met je naam erop zien, daar valt aan te wennen! Heerlijk na een flinke reis. Groot voordeel bij de familiereis Vietnam, Cambodja en Thailand is de strak geregelde logistiek. Die is als je een kleiner gezelschap treft – Reisbijbel reisde met twee gezinnen – zelfs onderweg ook nog iets flexibel. Samen even afstemmen en vaak zijn er dezelfde wensen om wat eerder of later te vertrekken op een dag.

Boek je een familiereis naar een verre bestemming, check dan vooraf altijd hoe grote afstanden worden overbrugd. Goedkoop boeken kan onderweg veel energie en tijd kosten. Koning Aap kiest bij deze reis voor drie landen bijvoorbeeld bewust voor twee trajecten per nachttrein. Een enorme belevenis en erg comfortabel.

Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen

Ruimte voor eigen reiswensen

Gruwel voor de meeste mensen die van avontuur houden: drie weken in optocht langs alle bezienswaardigheden. Koning Aap laat gelukkig bewust wat ruimte vrij in het programma, zodat ouders ook zelf met hun gezin op pad kunnen. De extra’s excursies worden niet opgedrongen door de gids, en dus kan je als je dat wilt zonder schuldgevoel ook zelf op pad, bijvoorbeeld voor een Free Walk met studenten, bezoek aan een modderbad, een fietstocht die je zelf uitstippelt of via een organisatie als Baja Bikes boekt. En wil je toch gemak, dan haak je aan en ga je samen naar tempels.

Saigon bleek bijvoorbeeld een prima plek om met de hele groep een snelle riksja tocht te doen. Gids Duc regelde alles en zelfs met twee niet fitte jonge reizigers kon de stad zo voor 45 euro extra in drie uur toch verkend worden met het hele gezin. Bij de jongste leeftijdscategorie gaat er trouwens altijd een Nederlandssprekende gids mee op deze reizen. Dat maakt de afstand tussen de kinderen en hem of haar aanzienlijk kleiner en het scheelt je als ouder een hoop vertaalwerk.

familiereis Vietnam markt

Tip van Reisbijbel: “Onze gids Duc was een Vietnamees die goed Nederlands sprak. Dan heb je natuurlijk best of both worlds. Aziaten blijven van nature op de achtergrond. Wij vinden dat prettig. Met een gezamenlijk fooien-, kleine hapjes en taxipotje geef je de gids ruimte om onderweg op een markje even wat fruit te kopen om te laten proeven en eet je onderweg samen als het handig uitkomt.”

Modderbad Vietnam

Strand, riksja's en een modderbad

Drie landen in drie weken, het lijkt veel. Vietnam neemt tijdens je familiereis Vietnam, Cambodja en Thailand het grootste deel van de tijd in beslag, en dat blijkt een juiste keuze. De diversiteit in het land is enorm. Zo bezoek je twee belangrijke steden: Hanoi en Saigon (Ho Chi Minh stad), reis je naar de prachtige badplaats Hoi An en verblijf je in Nha Trang. Die laatste plaats biedt strand, maar je kan er ook een kookcursus volgen of naar de modderbaden gaan.

Duik in Saigon zeker ook ’s avonds de kleine straatjes in, en wie kent dan de weg beter dan je eigen gids? Ook het bezoek aan Cu Chi, waar je een realistisch beeld krijgt van de Vietnam-oorlog en zelfs de tunnels in kan gaan, is vast onderdeel van je familiereis en enorm waardevol.

Tip van Reisbijbel: “Blijf flexibel in je verwachtingen over je reis. De natuur laat zich niet dwingen. Nadat een cycloon in Vietnam het geplande bezoek aan – toch wel een van de hoogtepunten – Halong Bay verstoorde, bleek dat we eigenlijk boften. Want nu konden we naar Mai Chau, waar de witte Thai in paalwoningen wonen. Lees hier over onze ervaringen daar.”

Cambodja siem reap fietsen

Ontdek de landen per fiets

Het Cambodjaanse Siem Reap trekt uiteraard vooral omwille van de tempels in Ankor. Terecht hoogtepunt, maar maak er meer van dan een georganiseerd bezoekje per tuk tuk of – nog erger – busje of taxi langs de tempels. Lees hier hoe je een fiets huurt en zelf met je kinderen per tandem op avontuur kan gaan.

Iets meer van het echte Cambodja zie je bovendien door de drijvende stad Kampong Kleong te bezoeken. Kinderen ervaren het verschil tussen Vietnam en Cambodja, hier maken zwervers en slachtoffers van landmijnen onderdeel uit van het straatleven.

Kosten ter plekke

De door Koning Aap genoemde bedragen voor persoonlijke uitgaven en visa hangen sterk af van je reisinstelling. Reisbijbel eet negen van de tien dagen bij straatstalletjes en dat drukt de kosten enorm. Bestel gerust voor drie als je met vier bent, de porties zijn vaak enorm en bijbestellen kan altijd. Ga in Nederland vast wat exotischer eten, dan weet je kroost niet beter. Als je zelf enthousiast bent over de lokale keuken, dan nemen je kinderen dat vanzelf over. Je visa voor Vietnam en Cambodja kan je aanzienlijk goedkoper zelf regelen.

Thailand eilanden

Bijkomen op tropisch eiland

Toegegeven, het idee om zo’n twee dagen te reizen voor een paar dagen op een tropisch eilandje is niet meteen enthousiasmerend. In Thailand heb je op doorreis vanuit Siem Riep in Bangkok ongeveer een avond vrije tijd – wil je die optimaal benutten, boek dan bijvoorbeeld een waanzinnig toffe fietstour. De volgende ochtend is het vroeg per busje weer naar de luxe speedbootovertocht naar Koh Samet.

Eenmaal daar wordt reizen een paar dagen vakantie vieren. Echt wit zand, warm schoon zeewater, een zwembad, fijne hotelkamers en rust. Geen toeterende Vietnamezen, Cambodjanen of Thai. Geen uitlaatgassen. Tijd om alle prachtige indrukken te laten bezinken. Want wat kan je tijdens zo’n familiereis Vietnam, Cambodja en Thailand waanzinnig veel zien en meemaken in drie weken!

Tip van Reisbijbel: “Pak je bagage handig in. Je kan voor een dollar per kilo je kleding laten wassen. Neem oude kleding en schoenen mee die je her en der in hotels achterlaat voor de lokale bevolking. Huur boeken via de vakantiebieb, in Koh Samed laten Nederlandse reizigers bovendien tijdschriften voor elkaar achter, op veel andere plekken ben je te moe om te lezen. Probeer het aantal losse tassen en tasjes te beperken, want je verplaatst om de een, twee of drie nachten. Kijk hier voor meer inpaktips voor gezinnen.”

kookworkshop vietnam
Fietstocht Bangkok

Ook op reis met Koning Aap!

Net als ons ook een (gezins)reis naar Vietnam, Cambodja en Thailand maken? Kijk dan hier voor meer informatie! Wij reisden in samenwerking met Koning Aap in 2016 met de Reisbijbel-juniors naar VietnamCambodja en Thailand. Zo’n georganiseerde reis zorgt ervoor dat je je vooraf en onderweg niet druk hoeft te maken over de hoofdzaken. Je reisplan is uitgestippeld, je slaapplek geregeld en de belangrijkste excursies zijn inclusief.

Handig voor je eerste verre reis of als je van gemak houdt. En, we hebben het getest, er is bij deze reizen ook genoeg vrijheid om zelf met je gezin je eigen plan te trekken! Wel zo fijn als je net als Reisbijbel van een beetje avontuur en privacy houdt. De accomodaties zijn goed en kinderen krijgen indien mogelijk een eigen kamer. Bij de gezinsreizen voor 4-12 jaar gaat lokale gids mee die Nederlands spreekt.

Koningaap - Groepsreizen