Logeren bij de etnische Witte Thai in Noord-Vietnam

Verre Avonturen
Thailand fietsen Mai Chai
Een verblijf in een zogenaamde homestay in Mai Chau brengt je bij de etnische minderheden, de dorpen van de Witte Thai.
Tekst: Fleur Besters
Foto's: Joep Kolijn

Fietsen door de rijstvelden, vissen met een bamboestengel en slapen in een houten huis op palen. Een verblijf in een zogenaamde homestay in Vietnam is een prachtige reiservaring op je reis. In Mai Chau bezoek je de etnische minderheden, de dorpen van de Witte Thai. Trek een halve dag uit voor de reis vanuit de hoofdstad Hanoi, per minibus of taxi, en je bereikt een compleet andere wereld.

Op eigen houtje kom je er zeker, met de bus bijvoorbeeld of met een gids die je in de hoofdstad regelt. Reis je met kinderen, dan is het wellicht meer relaxed om het vooraf te regelen bij een avontuurlijke reisaanbieder, zoals bijvoorbeeld een groepsreis met Koning Aap. Reis je liever individueel, met of zonder kinderen, kies dan voor de lokale experts van Local Hero Travel.

Thailand homestay vissen

Onderweg naar Mai Chau, dat zuidwestelijk ligt van Hanoi, zijn er buiten prachtige lokale marktjes, met letterlijk verse eend, verschillende stops die vast een voorproefje geven van het prachtige dal tussen het karstgebergte. Dat is vooral bekend van de toeristische hotspot Ha Long Bay, waar je met een boot doorheen kan varen.

In de vallei zijn veel homestays, houten huizen op palen met een enorme slaapzaal. De een wat groter of luxer dan de ander, maar de gastvrijheid is tekenend. Verwacht geen royale faciliteiten, maar wel schoon beddengoed, warme douche, een klamboe en lekkere maaltijden. Het leukste is om meteen op de fiets te stappen. Vintage modellen, check de remmen voor vertrek even en dan: gaan! Fietsen kan over vooral verharde wegen, op aaiafstand van runderen, dwars door de rijstvelden en overal zie je mensen aan het werk, wandelen of… vissen!

Tip van Reisbijbel: “Boottochten door Ha Long Bay zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Wij troffen een cycloon tijdens onze reis, waardoor we uitweken naar Mai Chau. Dat bleek achteraf geen verkeerde ruil!”

Vissen en fietsen tussen de rijstvelden

Vissen kan je zelf ook doen bij een aantal homestays in dit deel van Vietnam. Een eenvoudige hengel, aas van brood en rijst en vangen maar. Zeker voor kinderen erg leuk. Daarna weer verder op je fiets, drink onderweg een biertje of koffie in een van de kleine dorpjes, ding af op een (al dan niet) handgemaakte shawl en vul je watervoorraad aan. Je rijdt rustig een paar uur rond, verdwalen kan op alle kleine weggetjes eenvoudig, maar een gids helpt je vast graag!

Terug in de homestay geniet je van het lokale leven. Spelende kinderen, moeders die koken op eenvoudige kookgerei en er wordt vast wel ergens iets gebouwd of opgeknapt. De tropen zijn immers genadeloos voor je houten en bamboe onderdak. De rust die al deze huiselijkheid uitstraalt is goud waard. En, zoals Local Hero Eric belooft, niet alleen de rijst gedijt goed in het milde klimaat in Noord-Vietnam. Het is ook voor jezelf een fijn klimaat om te reizen.

Tip van Reisbijbel: “Juist op deze plekken is het leuk een klein souvenir uit Nederland bij je te hebben, of wat foto’s te laten zien van je eigen woonomgeving. In onze homestay hadden niet eerder buitenlanders gelogeerd! Het zou zomaar kunnen dat je ‘s avonds van je gastheer- en vrouw een kommetje rijstenwijn aangeboden krijgt. Voor een prikje koop je je drankjes, vrijwel alles is verkrijgbaar hier, zorg wel dat je voldoende cash bij je hebt.”

En dan, na een fijne nacht wordt je vanzelf gewekt door de kraaiende hanen, spelende kinderen en de geur van versgebakken eitjes! Op naar je volgende Vietnamse avontuur. In Hanoi bijvoorbeeld?

Ook naar Vietnam?

Reisbijbel reisde in samenwerking met Koning Aap met de Reisbijbel-juniors naar Vietnam, Cambodja en Thailand. Zo’n gezinsreis zorgt ervoor dat je je vooraf en onderweg niet druk hoeft te maken over de hoofdzaken. Je reisplan is uitgestippeld, je slaapplek geregeld en de belangrijkste excursies zijn inclusief. Handig voor je eerste verre reis of als je van gemak houdt.

Maar, er is bij deze reizen ook genoeg vrijheid om zelf met je gezin je eigen plan te trekken. Wel zo fijn als je van een beetje avontuur en privacy houdt. De accomodaties zijn goed en kinderen krijgen indien mogelijk een eigen kamer. Bij de gezinsreizen voor 4-12 jaar gaat lokale gids mee die Nederlands spreekt.

Op reis met Local Hero Travel

Reis je liever alleen én ben je echt op zoek naar ervaringen als deze overnachting bij een lokale host in een homestay? Neem dan contact op met local hero Eric in Vietnam. Hij kan een rondreis op maat maken voor jou of je gezin waarbij je zelf op eigen tempo Thailand verkent.

Hij heeft bijvoorbeeld ook tips voor homestays in het Ba Be Lake National park. Met hoge karstbergen op de achtergrond wandel je door de dichte tropische jungle naar je homestay in Vietnam! Eric is getrouwd met zijn Vietnamese vrouw Hue en heeft twee jonge kinderen. Hij weet dus prima hoe het is om te reizen met (jonge) kinderen.