Lokaal reizen: regel je doe-het-zelf reis community based

Verre Avonturen
Lokaal reizen Local Hero
Lokaal reizen. Je ouders deden het vroeger wellicht al als ze bij een boer in de tuin kampeerden. Nu kan je het ook duizenden kilometers verderop doen, bij je verre reis. Wat hulp is wellicht welkom!
Tekst: Fleur Besters

Lokaal reizen, en dan het liefst ‘community based’. Ehm, wat? Community based tourism betekent dat je echt in contact komt met de lokale bevolking. Geen vrijwilligerswerk, maar wel bij hen overnachten of mee-eten. Je reis zelf regelen, via internet, dat is ook al een trend. Je vlucht boek je op skyscanner.net, je hotel(s) op booking.com of airbnb.com en je excursies via viator.com.
Een prima optie, maar een hoop uitzoekwerk én het risico dat je programma toch niet echt op elkaar aansluit. Local Hero Travel combineert meerdere opties én zorgt ervoor dat jouw vakantiegeld zoveel mogelijk bij de lokale bevolking terecht komt1

Lokaal reizen

Plussen én minnen van vooraf boeken

Reiziger Lotte van Local Hero Travel vindt het voordeel van zelf je reis boeken dat je je vakantie helemaal in eigen hand hebt. ” Je kunt een deel nu al vastleggen en een deel eventueel later nog, of niet, als je dat beter uit komt.
Maar nadelen zijn er ook. Want al die clubs horen niet bij elkaar, het zijn allemaal losse ‘stukjes’ vakantie, die op elkaar moeten aansluiten. Ook als je plannen veranderen of er onverhoopt wat misgaat is het niet altijd fijn geen back up van een reisorganisatie te hebben.”

Community based tourism

Maar ga je voor community based tourism, of wil je in ieder geval lokaal reizen, dan moet je wel weten waar je moet beginnen. Wie kent die leuke local waar je wel een paar nachten mag logeren? Lotte: “Iemand die er woont behoedt je voor de grootste valkuilen. Als je het vanuit Nederland regelt, heb je ook gelijk een aanspreekpunt waar je 24/7 terecht kunt, wel zo’n veilig idee’. Ze kunnen ook meedenken over lokale festiviteiten of leuke routes met kinderen.”

Lokaal tourisme afrika

Lokale gemeenschap

Een belangrijke reden voor de opkomst van community based tourism en lokaal reizen, is de wens van veel ervaren reizigers om weer écht nieuwe plekken te ontdekken. Door de opkomst van social media als Instagram zoeken steeds meer mensen dezelfde bestemmingen op om het meest ultieme plaatje te schieten. Door kleinschalig te reizen, wijk je af van die trend.

Kleinschalige hotels en homestays

Bij Local Hero Travel koppelen ze hun eigen reiskennis aan die van locals. Aan de hand van reisfilmpjes, voorbeeldroutes en bouwstenen stel je je eigen reis samen. Of je mailt je wensen globaal naar je lokale reisexpert, en die maakt een route voor je. Op die manier komt er meer geld terecht bij de lokale gemeenschap. Lotte: “We regelen comfortabele, kleinschalige hotels en homestays bij de lokale community. En we geven tips waar je echt lokaal kunt eten of drinken en welk feest of festival je absoluut niet zou mogen missen. Zo ga je echt lokaal reizen.”

Lokaal reizen costa rica

Lokale toppertjes

Een van de initiatiefnemers van Local Hero Travel is Wilkin Kroon. Zijn eigen reiservaringen vormden de basis voor het concept van lokaal reizen en community based tourism. “Overal waar we reisden, maakten we vrienden. Vaak mensen die werken bij of eigenaar zijn van een lokaal reisbureau. Met hun kennis wisten zij precies hoe zij voor ons een bijzondere reis in elkaar konden zetten. We noemden hen ‘local Heroes’.  Die persoonlijke contacten wilden we graag delen met andere doe-het-zelf reizigers.”

Deel je passie of vak met een local

Een keer koken met een local, dat lukt vrijwel overal wel als je houdt van lokaal reizen. Maar Wilco en Lotte willen samen met hun collega’s nog een stapje verder gaan. Community based tourism dus. Lotte: ‘In élk land geven we je de mogelijkheid om je hobby, passie of interesse te delen. We brengen je in contact met een local met dezelfde interesse zodat je samen op kan trekken tijdens je reis.”

Sri lanka vakantie

Garantie op je reis

Best een beetje spannend misschien, zo’n overnachting bij een local. Als je zelf alles regelt, ben je ook zelf verantwoordelijk voor de betaling en het transport. Via Local Hero Travel boek je feitelijk dáár lokaal met de garanties van hier. Je betaalt op een Nederlandse bankrekening en bent verzekerd van het doorgaan van je reis.
Local Hero Travel is aangesloten bij het garantiefonds (SGR) en de ANVR.
Er zijn reizen naar meer dan 30 landen, vooral buiten Europa. Lokaal reizen met kinderen is ook erg leuk. Ze zijn meer flexibel dan je denkt!

Meer weten of een reis boeken? Kijk op www.localherotravel.nl en op Youtube kanaal ‘Local Hero Travel’.

Noodles eten met een local