Reizen naar Patagonië: vijf vooroordelen

Patagonië Perito Moreno gletsjer
Patagonië is een bucketlist bestemming. Voor backpack reizigers, maar dat staat wellicht in contrast met de vermeende hoge kosten van een bezoek aan het zuidelijkste stuk(je) Zuid-Amerika. Vijf vooroordelen over een reis naar Patagonië!

Patagonië is het zuidelijkste stuk(je) Zuid-Amerika. Het beslaat het grootste deel van Chili en Argentinië en is nog tamelijk onbekend. Daarom staat Patagonië in de top van de bucketlist van reizigers die nét even wat anders zoeken. Susana is reisspecialist Chili van Local Hero Travel. Zij beantwoordt voor jou de top vijf meest genoemde vooroordelen over dit land.

Reis Patagonië is te ver weg

Het eerste vooroordeel over een reis naar Patagonië is de reistijd. Net als Argentinië en Chili zelf, ligt Patagonië inderdaad niet om de hoek. Zelfs met twee overstappen kan de reistijd oplopen tot zo’n 30 uur. Je gaat dan via Buenos Aires naar Ushuaia of via Santiago de Chili naar Punta Arenas. Maar eenmaal daar, vergeet je die lange vlucht zo. Dit is immers de bestemming om tot rust te komen. Hier maak je je hoofd leeg in de natuur.

Duurzaamheid

Ook als je duurzaam wil reizen, dan valt een trip naar Patagonië misschien zwaar. Maar daar kan je zelf wat aan doen door je CO2-uitstoot te compenseren. En, even andersom gedacht. De overweldigende natuur in Patagonië maakt zo’n grote indruk op je, dat je nog meer overtuigt bent dat we deze natuur juist moeten beschermen. Observeer hoe het ijs van de indrukwekkende Pa brokkelt. Nu ben je des te meer gemotiveerd onze aarde zoveel mogelijk te beschermen! Jij hebt dit als een van de weinigen kunnen bekijken.

reis Patagonië wandelen

Reizen in Patagonië is (te) duur

De vliegtickets, die zal je eerst moeten afrekenen. Daarna ben je ongetwijfeld verbaasd dat de kosten niet veel hoger zijn dan je standaard vakantie in Europa. Trek wel wat extra uit om in de lodges in de Nationale Parken te overnachten. En ben je flexibel qua reistijd? Patagonië is buiten het hoogseizoen (eind november t/m begin maart) een stuk goedkoper!

Tip van Reisbijbel: “Wil je Patagonië op zijn mooist en indrukwekkendst ervaren? Stap aan boord van een vijfdaagse gletsjercruise met de Cruceros Australis. Duur, maar je bent zeker een onvergetelijke ervaring rijker.”

torres-del-paine-national-park-patagonia

Patagonië is 'leeg'

De combinatie van de leegte en de ruige natuur zijn natuurlijk ook de redenen om een reis naar Patagonië te maken. ‘Less is more’ is helemaal van toepassing op Patagonië. Alles is er ruiger, groter, hoger en verder weg dan je je in Nederland kunt voorstellen.
Rij urenlang door de winderige steppe zonder ook maar een iemand tegen te komen. Wist je dat het Andes-gebergte ervoor zorgt dat het hier zo droog is? Dat houdt de regen tegen. Je ziet bij je tocht over de steppe enkel af en toe een gigantische (schapen)boerderij langs de weg. Schapen zijn bestand tegen de droogte.
In de stop-over dorpjes tussen deze boerderijen vertellen de locals bij de open haard hun grootse verhalen van Patagonië.

Torres del Paine National Park

Het noordelijk gelegen merengebied en andere grote must see’s, zoals Los Glaciares en Torres del Paine National Park, worden vrij veel bezocht bij rondreizen. Die zijn behoorlijk ‘leeg’. Maar juist het ruige farm-landschap in Argentinië en de eilandjes, bergketens en zeearmen in Chili maken dit gebied juist zo indrukwekkend.
Je kan de gletsjers op meerdere manieren bewonderen. Vaar er met een bootje doorheen en voel je nietiger dan ooit als je tegen de muur van ijs aankijkt. Ben je sportief aangelegd? Boek dan een wandeling. Met stijgijzers ga je over het ijs op pad. Gidsen kunnen je alles uitleggen over glaciologie.

Patagonië wilderness

Reizen door Patagonië is afzien

Bij het plannen van je rondreis is vooral timing ontzettend belangrijk. Patagonië is ongeveer anderhalf zo groot als Groot Brittannië. Het gebied telt ruim 400.000 km2. Het loont dus om je rondreis op tijd en zorgvuldig te plannen. Dat betekent echter niet dat je gaat afzien tijdens je reis.
De leukste en populairste hotels en lodges zitten tijdens hoogseizoen enorm snel vol.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Patagonië is zeer georganiseerd en bestaat volledig uit (mini)bussen en lokale vluchten. Het luchtverkeer verloopt wel geregeld anders dan gepland. Er zijn vaak vluchtwijzigingen.

Patagonië stad

Heeft Patagonië de WOW-factor?

Als je zo ver reist, wil je wel echt verrast worden. Local Hero Susana is natuurlijk partijdig, maar volgens haar zijn er maar weinig plekken in de wereld waar je zo’n ruige natuur tegenkomt als in Patagonië. De combinatie van de ruige bergpieken, gigantische gletsjers en uitgestrekte vlakten met azuurblauwe meren maakt Patagonië wat het is: een ultieme WOW-beleving. Is helemaal alleen zijn in een unieke, ruige wildernis niet juist hét ultieme vakantiegevoel?

Patagonië zee

Patagonië praktisch

Enthousiast geworden over Patagonië én genoeg gespaard voor de vliegtickets? Dan moet je dus tijdig gaan plannen. Er is veel aanbod voor een reis in Patagonië. Reizen met een local is extra leuk.  Local Hero Susana is zo’n reisspecialist die er zelf woont en Patagonië op haar duimpje kent. Kijk op de site van Local Hero Travel voor meer informatie. Local Hero Travel is een Nederlandse reisorganisatie waar je jouw individuele rondreis samenstelt met de hulp van een ervaren local. Je reist kleinschalig, verantwoord, én draagt bij aan de lokale gemeenschap.

Vaccinaties Patagonië

Er zijn voor Chili en Argentinië geen verplichte vaccinaties, maar het wel goed om je goed voor te bereiden op zo’n lange reis in afgelegen gebieden. Je kan via Thuisvaccinatie bijvoorbeeld meer informatie opvragen, ze komen bij je langs en hebben ook tips over muggen-werende middelen en ’n goede reis-ehbo. Lees er hier meer over.