Thuisvaccinatie ideaal voor reisvaccinaties en inentingen

Slimme Reistips

Of je nu naar Azië, Afrika, Zuid-Amerika of Europa reist, je reisvaccinaties kan je op vele manieren regelen. Er zijn zelfs artsen die je gewoon thuis komen vaccineren! Met deze slimme tips wordt vaccineren minder erg.

tekst Fleur Besters

Thuisvaccinaties, dat is de ideale oplossing voor je reisvaccinaties en inentingen. Zodra je een verre reis hebt geboekt of plannen maakt voor een avontuurlijke reis in Europa, moet je immers nadenken over vaccinaties. Hoe ideaal is het als je dat vaccinatieadvies, de inentingen en eventuele medicatie voor malaria gewoon thuis krijgt? Met je hele gezin tegelijk of alleen, het kan allemaal. 

Reisvaccinaties aan huis

Of je nu naar Indonesië, Thailand of Turkije gaat, je reisvaccinaties kan je op vele manieren regelen. De GGD is misschien het meest bekend, maar er zijn zelfs artsen die je gewoon thuis komen vaccineren. Ze vallen onder de organisatie Thuisvaccinatie. Zeker als je met je partner of gezin reist of prikangst hebt ideaal. De kosten van thuisvaccinaties zijn vergelijkbaar met een bezoek aan een kliniek.Verzekering reisvaccinaties

Je reisverzekering dekt geregeld de kosten voor je reisvaccinaties. Als je vaak op reis gaat, en nog geen enkele inenting als hepatitis A of B hebt, kan het de moeite zijn je verzekeringspakket uit te breiden met reisvaccinaties. Een vaccinatie kost al snel een paar tientjes. Op de site van Thuisvaccinatie kan je eenvoudig opzoeken of jouw verzekering je inenting dekt.

Malaria medicatie


Ook malaria medicatie wordt vaak vergoed tot een bepaald bedrag. Krijg je een noodpakket mee? Bewaar het dan goed, tot de uiterste datum. Misschien heb je het nog eens nodig als je eenmaal de smaak van het reizen te pakken hebt en malarone kost per pil een paar euro.
Een andere, sociale optie is om je ongebruikte malariatabletten in het land dat je bezoekt te doneren bij een lokale kliniek. Locals hebben vaak geen geld voor deze medicijnen en de lokale artsen kunnen het dus goed gebruiken.Thuisvaccinatie

Je inentingen thuis halen, dat klinkt wel erg ideaal. De reizigers van Reisbijbel hebben dit inmiddels meerdere keren zo gedaan. De junior reporters hebben hierdoor zelfs zonder stress al hun vaccinaties voor verre reizen gekregen. Er zijn zelfs artsen die gespecialiseerd zijn in het prikken van jonge kinderen. Omdat de artsen ook ‘s avonds werken, kan je je kind zelfs alvast in bed leggen en als de arts er is even wakker maken voor de prik, waarna ze meteen weer lekker verder slapen, dromend over mooie reizen!

Op tijd afspraak maken


Er zijn ook afspraken in het weekeinde mogelijk. Wacht in het hoogseizoen echter niet te lang met het inplannen van je afspraak voor een thuisvaccinatie, je bent niet de enige die dit dan nog moet regelen! Bij je reisvaccinaties krijg je ook uitleg over dingen als reizigersdiarree en bescherming tegen muggen. Ideaal als je bijvoorbeeld een verre reis naar Azië, Afrika of het Midden-Oosten maakt. Rabiës vaccinatie

Ga je net als Reisbijbel graag van de geasfalteerde wegen af? Dan kan het slim zijn je te laten vaccineren tegen rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd. Deze ziekte is namelijk zonder behandeling dodelijk en een immuunserum is in veel landen niet of lastig verkrijgbaar. Dat kan halsoverkop een terugkeer naar huis betekenen.

Ben je vooraf gevaccineerd en wordt je gekrabd of gebeten op vakantie, door bijvoorbeeld een hond, aap of vleermuis, dan is de behandeling veel eenvoudiger. Zeker omdat in veel landen geen antistoffen aanwezig zijn, en die heb je zonder vaccinatie direct nodig.

Twee vaccinaties


Je haalt vooraf twee keer vaccinaties waarmee je immuunsysteem een levenslang ‘geheugen’ opbouwt. Wordt je dan gebeten, dan heb je nog twee herhaal-vaccinaties nodig, de eerste het liefst zo snel mogelijk, de tweede drie dagen later. Dit vaccin is ook in andere landen doorgaans prima te verkrijgen, en veilig. Zeker dus iets om te overwegen! 

Informatie per land over vaccineren


Op Reisbijbel vind je bij het land dat je wil bezoeken alle informatie over de benodigde vaccinaties en bijvoorbeeld ook of je een visum moet regelen. Maar je kan ook meteen op de site van bijvoorbeeld Thuisvaccinatie kijken welke inentingen je nodig hebt voor je reis!


Tip van Reisbijbel: "Als je je rabiesvaccinaties wil halen én verzekerd bent voor vaccinaties, kan het slim zijn deze in december en januari te plannen. Je moet namelijk twee prikken krijgen, die beiden rond de 70-80 euro zijn. Zo kan je ze in twee jaar declareren."