Familiereis Marokko met ezels en dromedaris langs de kust

Stoere Gezinnen Verre Avonturen
Een familiereis in Marokko kan ook actief. De balkende ezels en het enorme geschater van de kinderen typeren onze tocht langs de Marokkaanse kust. In vier dagen verkende Reisbijbel de kust bij Essouira. Water en strand boeien kinderen natuurlijk altijd, maar de trekking vraagt ook minstens vier uur wandelen per dag. Ezeltjes maken die afstanden ook voor jonge kinderen mogelijk.
Tekst: Fleur Besters
Foto's: Joep Kolijn

Dat je tijdens een familiereis in Marokko zomaar het strand voor jezelf kan hebben, dat verwacht je wellicht niet meteen. Direct als we met onze stoet het strand oplopen, voelen we ons de koning te rijk. De kinderen zitten samen lachend op een ezel. Voor ons uit lopen vier dromedarissen die het complete kampement en de bagage dragen. Om ons heen is niets, behalve de prachtige zee en  het eindeloze strand. Dit zijn de momenten waarop je je als reiziger afvraagt waarom iedereen naar de Middellandse zee gaat. Hier in Marokko zijn de stranden groot, leeg en schoon!

Een kusttrekking tijdens je familiereis in Marokko biedt minder fysieke uitdaging dan een trekking in de bergen in Marokko, maar de omstandigheden zijn eigenlijk soortgelijk. Er wordt overnacht in tentenkampen en gekookt door de gids en zijn  team. De eerste nacht slapen we in een droge rivierbedding, later kamperen we op het strand, vaak met een of twee andere kampementen in de buurt. Het is zelfs hoogzomer opvallend fris aan de kust. Dankzij de wind, uiteraard, maar in de zon is het evenwel goed te doen. Het water is kouder dan de  eerder genoemde Middellandse Zee, maar na een dag stappen extra verfrissend en met aangename golfslag.

familiereis marokko kust

Ongekende vrijheid als echte rijkdom

De route tijdens je familiereis in Marokko staat vast. Voor de maaltijden ben je afhankelijk van de gids en zijn team. Maar je bent er zeker van dat de Marokkaanse crew er alles aan doet om je het naar de zin te maken! Een picnic op een mooi plekje aan het water is fijn na enkele uren wandelen, de meegebrachte sarongs zijn een zegen als kleed, omslagdoek, shawl en hoofddoek.

De ongekende vrijheid in het landschap maakt dat je je enorm rijk voelt. En dat terwijl een paar dagen aan het water erg primitief zijn. Vooraf verwacht je misschien nog wel eens een cafeetje of restaurantje te passeren, maar de trekking is echt uren van de bewoonde wereld vandaan. Ben je iets vergeten mee te nemen op de trekking, dan moet je dat een paar  dagen missen. Stel je daar dus op in met je gezin, dan heb je een geweldige reis.

familiereis Marokko tenten

Volop spelen tijdens je familiereis Marokko

De Marokkaanse gids blijkt een kopie van het Britse typetje Borat. Op enthousiaste wijze speelt hij met de kinderen, daagt hen uit te rennen over het natte zand en informeert steeds of we het naar onze zin hebben. Onderweg passeer je prachtige vergezichten, spectaculaire spuitgaten, vissers en een enkele herder. De kinderen krijgen door het intensieve contact al snel een band met de ezeltjes, de oudste van bijna acht kan het dier na een dag zelfs enigszins leiden. Dat maakt dat je als ouder ook echt kan ontspannen.

Fijn contact met je kinderen

Het plezier van de kinderen, met eigenlijk niets meer  dan zand, zee en hun ezeltjes, geeft een enorme boost. Onderweg kletsen over school, de omgeving en de vakantie. Eenmaal bij de  overnachtingsplek wordt er gezwommen, spelen we met een bal en verkennen het strand, de grotten en we zoeken een wc-plek. De kinderen passen zich moeiteloos aan. Ons wassen doen we niet, een frisse duik verschoont enigszins, maar na een paar dagen heeft het zand het definitief gewonnen. Het zit overal. In de matjes, kleding, slaapzakken en tussen de boeken en het eten!

Iedere avond een kampvuur

Voordelen van de duinen zijn er volop, voor de kinderen is de overvloed aan brandhout tijdens de familiereis in Marokko echter het belangrijkste pluspunt. ’s Avonds maken we samen een kampvuur, verzorgen de gids en zijn team een muzikaal optreden en praten de volwassenen nog wat na. De kinderen vragen rond de klok van acht zelf of ze mogen gaan slapen en vallen in de gezamenlijke tent direct in slaap.

Privacy is er tijdens een trekking als deze amper, dus dat is handig om van te voren te weten. De drie tieners die mee zijn slapen in een apart tentje, maar samen met een ander gezin delen we een grote tent. Een e-reader is dan handig, als je ’s avonds nog wat wilt lezen, maar eigenlijk blijkt iedereen de nachtelijke uren vooral in  te zetten om de ervaringen van overdag te verwerken.

familiereis marokko ezel

Ver van de bewoonde wereld op familiereis Marokko

Hoe ver we daadwerkelijk van de bewoonde wereld zitten, blijkt als een van de kinderen op de voorlaatste dag van de familiereis langs de kust in Marokko écht ziek wordt. Zo ziek, dat een lange wandeling er niet meer in zit. Een van de begeleiders zal met ons naar een weg lopen, zodat we met een taxi vooruit kunnen reizen naar de eindplek Essaouira. De man spreekt geen woord Engels, de  bagage is op de dromedaris al onderweg naar de volgende kampeerplek  en wij lopen over de duinen richting.. tja, dat weten we zelf ook niet.

Pick up vol matrassen

De zieke loopt dapper mee, soms rusten we even onder een boom  en dan komt er – na ruim een uur lopen – een pick-up vol matrassen voorbij. We krijgen een lift, mogen bovenop de matrassen klimmen,  samen met wat Marokkaanse passanten. Zoon valt in slaap, dochter wordt vastgehouden door een van de andere passagiers en zo voelen we  ons even heel dichtbij de lokale manier van leven. Avontuur, door  prachtige natuur en na een uur bereiken we een – letterlijk – kruispunt waar taxi’s voorbij komen. Er wordt een dekentje  neergelegd op de grond en de gids gaat op een taxi jagen. De tweede lijkt opnieuw vol, maar dan blijken er acht volwassenen en twee  kinderen in een vierdeurs Mercedes te passen. Kwestie van inschikken.

Hike_trekking_strand

Tip van Reisbijbel: “Maak je zo’n avontuurlijke reis met jonge kinderen, dan is het fijn om bij een organisatie geboekt te hebben. Zij regelen in geval van ziekte of nood een alternatief en denken mee aan een oplossing. Astrid van Dades Reizen woont al lang in Marokko en heeft met haar man Mo een reisorganisatie. Reisbijbel reisde in 2014 als een van de eerste gezinnen mee!”

In Essouira is een  extra overnachting geregeld, ’s avonds komt een arts langs en we  komen letterlijk bij in de geborgen Riad. ’s Avonds laat, nadat de lokale bevolking hun Ramadan-ontbijt heeft genuttigd, wordt onze bagage (inclusief paspoorten, iPads en een portemonnee) zo’n 100 kilometer verderop in een taxi gezet. Rond middernacht wordt op de kamerdeur geklopt, alles komt probleemloos aan. Douchen, schone kleding, tandenpoetsen en slapen. Een avontuur rijker. Voor ons geen standaard strandvakanties meer!

Marokko praktisch

Reisbijbel reisde met Dades Reizen naar Marokko. Een kleinschalige reisorganisatie van de Nederlandse Astrid en Marokkaanse Mo. Ze bieden reizen op maat, waarbij speciale familiereizen naar Marokko in de zomervakantie extra opvallen. Reisduur, reisleiding en reisritme zijn aangepast op dat van gezinnen. Na een paar dagen ‘afzien’ volgt steeds een prachtige Riad  met zwembad. De trekking kan met alleen je eigen gezin gemaakt  worden, maar in de schoolvakanties zijn er groepsreizen, met maximaal drie gezinnen.

Tips van Reisbijbel:

  • Goede bergschoenen zijn nodig tijdens de trekkingen, ook voor de jongsten
  • Een e-reader is onderweg handig voor de stille uurtjes
  • Een hoofdlampje wijst ’s nachts de weg naar de wc-plek
  • Speciale reishanddoekjes zijn ideaal, ze drogen snel en nemen  weinig ruimte in
  • Een spannend voorleesboek biedt kleine kinderen een ritme en houvast
  • Neem altijd wat eigen mueslirepen mee voor moeilijke momenten
  • Ook in de zomer kan het in Marokko aan de kust fris zijn: neem een vestje mee

Bij Decathlon schaf je deze spullen voor een prima prijs aan, ook voor kinderen.