Tips voor reizen tijdens de Ramadan

Slimme Reistips

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd.

tekst Reisbijbel

  Als je tijdens de Ramadan en het daarop volgende Suikerfeest (Id-al-Fatr) naar Islamitische landen of landen met een grote moslimbevolking reist zal de Ramadan je reis kunnen beinvloeden. Zo wordt de Ramadan door een groot deel van de bevolking gevierd in alle landen in het Midden-Oosten, maar ook een groot aantal landen in Afrika (Algerije, Burkina Faso, de Comoren, Djibouti, Egypte, Gambia, Guinee, Libië, Mali, Marokko, Mauritanië, Niger, Senegal, Sierra Leone, Somalië, Sudan, Tsjaad en Tunesië), Azië (Afghanistan, Azerbeidzjan, Bangladesh, Brunei, Indonesië, Kazachstan, Kyrgizië, Malediven, Maleisië, Oezbekistan, Pakistan, Tajikistan en Turkmenistan) en Europa (Albanië, Kosovo en Turkije) heeft een grotendeels Islamitische bevolking en ook daar wordt de Ramadan gevierd. De mate waarin de Ramadan je reis zal beinvloeden verschilt echter sterk per land en kan zelfs binnen een land van streek tot streek verschillen.

  Over het algemeen kan je er vanuit gaan dat in toeristische landen en toeristische plekken, zoals de all-inclusive hotels aan de Turkse kust, je meestal niet zo erg veel van de Ramadan mee zal krijgen. Op minder toeristische plaatsen zal je je waarschijnlijk wel wat moeten aanpassen tijdens de Ramadan. Daarom geven wij je een aantal tips waar je rekening mee moet houden wanneer je tijdens de Ramadan naar een Islamitisch land reist. Wanneer je deze tips in acht neemt is reizen tijdens de Ramadan en het Suikerfeest zeer goed mogelijk. Sterker nog, het biedt je een unieke kans om dit feest van dichtbij mee te maken en dat kan vooral 's-avonds een erg bijzondere ervaring zijn.

  Ramadan reistips 

  1. Rook, drink en eet niet in het openbaar. De meeste locals weten wel wel dat niet-moslims niet hoeven te vasten tijdens de Ramadan, maar ze zullen het zeer waarderen wanneer je door niet in het openbaar te roken, eten of drinken, aantoont je bewust te zijn van het feit dat zij dat wel moeten. In sommige strengere Islamitische landen (zoals Algerije) is het overigens verboden om overdag te eten en te drinken.

  2. Plan alles goed van tevoren. Tijdens de Ramadan hebben bedrijven (zoals busmaatschappijen, reisbureautjes, maar ook hotels) vaak minder personeel in dienst. Hierdoor gaan ze vaak later open en sluiten ze ook weer eerder. Ook kan het hierdoor voorkomen dat je, wanneer ze wel geopend zijn, wat minder snel wordt geholpen. Het is dus aan te raden om trips en reizen van tevoren te reserveren.

  3. Restaurants zijn overdag vaak gesloten, dus zorg dat je vantevoren een eigen lunchpakket regelt of reserveert in de restaurants die wel tijdens de luch open zijn. Er is namelijk een grote kans dat je niet de enige bent die daar komt lunchen. Ook winkels sluiten vaak al om 14:00 uur. Zorg dus dat je je noodzakelijke boodschappen in de ochtend doet.

  4. Wordt een avond/nachtmens. Zodra de zon is ondergegaan komt de straat tot leven met muziek en vrolijke bijeenkomsten met veel eten en zoetigheid. Probeer dus overdag wat bij te slapen, zodat je 's-avonds kunt genieten van de levendigheid op straat.

  5. Probeer je niet te verplaatsen met taxi of het openbaar vervoer rond zonsondergang (iftar). Dat is namelijk het moment waarop iedereen (inclusief taxichauffeurs) naar familie en vrienden gaat om te gaan eten en feesten. Bussen en metro's zijn dan ook overvol tijdens iftar en de kans dat je snel en comfortabel op je bestemming aankomt is dan ook niet zo groot.

  6. Vermijd reizen tijdens Suikerfeest (Eid al-Fitr). Suikerfeest is het feest waarop het einde van de maand ramadan gevierd wordt. Veel moslims bezoeken tijdens deze 3-5 dagen familie of vrienden elders in het land. Alle vliegtuigen, treinen en bussen zitten tijdens deze periode dan ook helemaal vol en het is ook bijzonder lastig om tijdens deze periode een hotelkamer te boeken. Als je toch wil reizen tijdens Eid al-Fitr boek je vervoer en accomodatie dan ruim van tevoren.

  7. Kijk of je kan aansluiten bij een iftar-maaltijd. Vraag bij je overnachtingsplek of ze gezinnen weten die het leuk vinden een buitenlander mee te laten eten. Een bijzondere ervaring is gegarandeerd!

  8. Geniet van de bijzondere ervaring die Ramadan kan zijn: Ramadan Mubarak! 

   


  Inspiratie voor Gabon

  Slimme Reistips

  De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer v

  Lees Meer Door: Reisbijbel
  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!