Naar de flooting village in Kompong Khleang in Cambodja

Verre Avonturen
Siem Reap flooting village
Wil je echt off the beaten track, sla dan de bekende flooting villages in Cambodja over en vraag in Siem Reap een tuk-tuk-chauffeur om je voor 12-15 dollar naar Kompong Khleang te rijden. Ver weg van alle andere toeristen reis je naar het platteland, dat zich deels op het water afspeelt.
Tekst: Fleur Besters
Foto's: Joep Kolijn

Ook hier geldt weer vroeg opstaan. Probeer vanuit Siem Reap voor zeven uur onderweg te zijn, dan vermijdt je de ergste hitte. Het is een flinke rit, reken op zo’n twee uur heen en twee uur terug, maar wat een geweldige ervaring! Onderweg passeer je namelijk kleine dorpjes, waar de lokale bevolking op de marktjes zit te ontbijten.

Tip van Reisbijbel: “Je lunch scharrel je onderweg wel bij elkaar. Langs de wegen staan bijvoorbeeld kraampjes met fruit en vis, verderop vind je kokers van bamboe met rijst en kruiden. De kokers staan op houtvuurtjes en zo wordt de rijst gekookt. Het smaakt heerlijk!”

Nadat je eerst een flink eind over het asfalt rijdt, sla je uiteindelijk een overharde weg in. De enorme paalwoningen aan deze oranje kleiwegen zijn zowel eenvoudig als kunstig om te zien. Ze hebben hoog boven de grond een soort veranda met vaak blauw geschilderde hekjes ervoor en planten, daarachter is een grote open ruimte, waar hangmatten hangen. Allen kijken aan de achterkant uit op het water, waar de boten liggen. De huizen zijn gemaakt van golfplaten, bamboe of hout, buiten zie je vooral kinderen en binnen zitten mensen om een vuurtje of hangen ze in een hangmat.

Flooting village Cambodja

Ook in Khleang zelf lijkt de tijd stil te staan. Je kan een boot huren bij het centrale kantoor om verder het gebied in te trekken. Onderhandelen over de prijzen loont, vaak starten ze met vijftig dollar per persoon, maar uiteindelijk betaalden wij dertig dollar voor de hele boot. Dan bereik je de echte drijvende stad, waar de vissers als een soort zigeuners permanent op het water wonen in een soort woonboten of kleinere boten. Er zijn winkeltjes, een schooltje en zelfs café’s.

Een bezoek aan dit gebied is een waardevolle aanvulling op je beeld van Cambodja, als je bijvoorbeeld op rondreis alleen maar een paar dagen in Siem Reap bent. Daar zie je vooral de ’toeristenversie’, vergelijkbaar met Ubud op het Indonesische Bali. Leuk en zeker interessant om te bezoeken, maar het doet geen recht aan de cultuur van het land.

Tip van Reisbijbel: “We vroegen onze tuk-tuk chauffeur ook mee op de boot, hij was nog nooit in Khleang geweest. Zo werd het een extra leuke dag, op de terugweg hebben we samen bij straatstalletjes een lunch verzameld. Neem oordopjes mee voor op de boot, zeker als je met kinderen reist. De motoren maken een enorme herrie!”.

Flooting village cambodja

Ook naar Cambodja?

Net als ons ook een (gezins)reis naar VietnamCambodja en Thailand maken? Kijk dan hier voor meer informatie! Wij reisden in samenwerking met Koning Aap met de Reisbijbel-juniors naar Vietnam, Cambodja en Thailand. Zo’n georganiseerde reis zorgt ervoor dat je je vooraf en onderweg niet druk hoeft te maken over de hoofdzaken. Je reisplan is uitgestippeld, je slaapplek geregeld en de belangrijkste excursies zijn inclusief. Handig voor je eerste verre reis of als je van gemak houdt. En, we hebben het getest, er is bij deze reizen ook genoeg vrijheid om zelf met je gezin je eigen plan te trekken! Wel zo fijn als je net als Reisbijbel van een beetje avontuur en privacy houdt. De accomodaties zijn goed en kinderen krijgen indien mogelijk een eigen kamer. Bij de gezinsreizen voor 4-12 jaar gaat lokale gids mee die Nederlands spreekt.

Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen