Vakantie in Slovenië tussen de bijen

Actief Europa
Bijen Slovenië
Slovenië is een bijzonder land voor een vakantie. De natuur is prachtig en ongerept. Mooi weetje: op iedere 1.000 inwoners zijn er 4 imkers! Durf jij tussen de bijen te overnachten?
Tekst: Fleur Besters

Slovenië vakantieland, het is nog niet zo bekend. Onbegrijpelijk voor wie er al eens is geweest. Ongerepte natuur. Enorm vriendelijke mensen. Fijne prijzen. En mooie accomodaties. Voor iets speciaals draaien ze hun hand niet om. Lees dus hoe je kan overnachten tussen… de bijen! Op iedere duizend Slovenen zijn er immers vier imkers. Wie durft?

Waarom voor een gewone plek overnachten als je ook tussen de bijen kan slapen? Tijdens je vakantie in Slovenië kan je wel 500 verschillende bijensoorten tegenkomen. De inheemse bijen heet ‘Krainerbij’ of Carniolan honingbij. Slovenië nam in 2018 zelfs het initiatief om 20 mei door de VN tot ‘Wereldbijdag’ te laten uitroepen! Het is de geboortedag van Sloveen Anton Janša, die de eerste imker-leraar werd op de bijenschool in Wenen.

Maar, genoeg feiten, nu naar die leuke adresjes! Want het toerisme in Slovenië is erg goed geregeld, hoewel een vakantie in Slovenië pas kort echt in opkomst is. Of je nu van glamping houdt of een huisje zoekt, er is altijd wel wat te vinden.

'Apiroutes' voor je vakantie in Slovenië

Zowel voor beginnende als ervaren imkers zijn er speciale bijenreizen tijdens je vakantie in Slovenië, maar ook gezinnen vermaken zich prima met een reis met het thema bij… Bezoek bijvoorbeeld een bijenfarm bij het sowieso al prachtige meer van Bled. Een lokale boer heeft hier een systeem van uitschuifbare honingraten bedacht, waarmee de bijen makkelijk op nieuwe locaties ingezet kunnen worden.

In deze regio tref je ook het kleinschalige museum voor apicultuur, in Radovljica. Hier leer je ook meer over het decoreren van de panelen die de bijenkasten in Slovenië afsluiten. Deze worden prachtig beschilderd en vormen zo onderdeel van de folklore. Voor de imkers een handige manier om te onthouden welk bijenvolk in welke kast huist.

Vakantie Slovenië picnic

Slapen en wellness tussen de bijen

Slapen in een honingraat, het is niet alleen aan bijen voorbehouden. In Savinja Vally staan sinds 2017 vlakbij Mozirje appartementjes in de vorm van een honingraat. Onder de naam ‘beeland’ kan je logeren in huisje … Maya. Waar bijen vooral hard werken, kan jij genieten van hun arbeid. Hier laat je je verwennen met massages, al dan niet met honing of een ontbijtje – met honing. Het zwembad is trouwens niet in de vorm van een bij, maar ziet er wel aanlokkelijk uit!

Bijentherapie

De inwoners van Slovenië zijn erg gericht op de natuur en de gezonde producten die dit oplevert. Imkers merkten dat ze zich door het werken met de bijen heel gezond voelden en minder snel ziek worden. Met deze gedachten is de bijenwellness opgezet. Je ademt de lucht van de bijen in, waarin allerlei heilzame stoffen zouden zitten! Het schijnt te helpen tegen vele luchtwegaandoeningen én andere klachten.

Je kan onder andere terecht in Kralov Med. Hier kan je ook een rondleiding boeken, waarbij je uitleg krijgt over het houden van bijen.

imker bijen slovenie vakantie

Workshops en rondleidingen

Er zijn tientallen plekken in Slovenië om kennis te maken met de imkers en hun werk. Maar je kan zelf ook aan de slag. Boek een honingkookles of maak eigen kaarsen. Of ga op bezoek bij een brouwerij waar de Slovenen… honingbier brouwen. De Sloveense keuken is sowieso een aanrader, dus een combinatie met de weldaad van honing kan alleen maar goed uitpakken!

vakantie slovenie excursie bijen

Vakantie in Slovenië

Het land leent zich voor een rondreis, maar zelfs een wintersportvakantie in Slovenië is mogelijk. Je voelt direct na aankomst de rust en natuur op je inwerken. Ingeklemd tussen Oostenrijk, Kroatië en Hongarije is het land(je) een oase van rust. Vanuit hoofdstad Ljubljana bereik je zo’n beetje alle ‘uithoeken’ met maximaal anderhalf uur rijden. Je kan er ook prima terecht met je camper. Lees hier meer inspiratie voor een roadtrip Slovenië