Tolvignet snelwegen Slovenië soms (ook) gratis attractiekaartje

Slimme Reistips
tolvignet Slovenië postojna
Een tolbiljet kopen voor je reis over de snelwegen in Slovenië voelt voortaan niet meer als weggegooid geld: het tolvignet geeft je voortaan gratis toegang tot of korting op enkele hoogtepunten in Slovenië!
Tekst: Fleur Besters

Voor je reis naar Slovenië met de auto of camper moet je een tolvignet Slovenië kopen. Je kan het tolvignet sinds 2021 alleen online bestellen, het wordt aan je kenteken gekoppeld. Een weekvignet voor auto’s en campers onder de 3.500 kilo kost 15 euro, blijf je langer dan betaal je het maandtarief van dertig euro. Die kosten haal je er dus makkelijk uit als je wat hoogtepunten in Slovenië bezoekt.

En bij verschillende attracties is je tolvignet een kortingskaart. Je mag er met het betaalbewijs van je tolvignet soms gratis of met korting naar binnen. De Slovenen zijn niet zuinig, het aanbod is dan voor maximaal vier personen.

Kasteel Predjama en grotten Postojna

De 12e eeuwse grotburcht Predjama ligt op 123 meter hoogte ín een bergwand. Tot en met de Tweede Wereldoorlog was het kasteel in particuliere handen, daarna is het genationaliseerd en daarom kan je het nu als museum bezoeken. Het ligt vlakbij de plaats Postojna, waar je de – op één na langste in de wereld – druipsteengrotten kan bezoeken. Het grottenstelsel van Postojna is 20,5 meter lang en een kwart daarvan is toegankelijk voor het publiek, al dan niet met een treintje. Bijzondere bewoners zijn de zeldzame grottenolmen, een salamandersoort, en die zijn meteen ook de inspiratie voor het logo van de stad Postojna.

Grotten bezoeken

Met je tolvignet heb je gratis toegang tot de expositie, dat bespaart je 10,90 per persoon. Wil je met die kennis verder de grotten in? Dan betaal je nog maar 27,90 voor volwassenen en 16,70 voor kinderen tot 15 jaar voor een uitgebreid bezoek. De jongsten, tot 5 jaar, betalen maar een euro. Lees hier meer op de site van de grotten. 

Zin in nog meer avontuur en niet claustrofobisch aangelegd? Boek dan tenminste drie dagen van te voren een speciale tour. Hiermee ga je al dan niet gezekerd nog dieper de grotten in. De langste tocht duurt drie tot zes uur.

Kasteel Predjama Slovenië

Tolvignet Slovenië kopen

Anders dan voor bijvoorbeeld Oostenrijk waar ze met fysieke biljetten werken die je ook in Nederland kan kopen, koop je je tolvignet voor Slovenië online. Sinds 2021 is het een e-vignet geworden. De boetes zijn fors als je er geen hebt, dus zelfs als je denkt dat je alleen op de binnenwegen blijft, is het verstandig er eentje aan te schaffen. Mocht je dan toch eens op een tolweg komen, bespaar je jezelf een boete.

Ben je hem toch vooraf vergeten te bestellen of wil je graag cash betalen? Dan zijn er een aantal fysieke DarsGo Servis verkooppunten bij de grensovergangen. Let op het woord ‘Vinjeta’, waarmee het vignet wordt aangeduid. Ook bij vrijwel alle tankstations en een groot aantal supermarkten kan je een tolvignet Slovenië cash betalen.

Een leukere manier om een stad te verkennen dan op de fiets bestaat niet! Bij Bajabikes boek je al voor 25 euro een fietstocht voor hoofdstad Ljubljana in Slovenië. De stad is een aanrader voor een of meerdere dagen. Regel hier zo’n fietstocht.

Niet inbegrepen bij je tolvignet Slovenië, maar wel heel bijzonder: een ondergrondse kajaktocht. Vanuit Bled, waar je geweldig kan kamperen, rij je naar een oude mijn. In een kwartiertje ga je met de originele mijntrein naar beneden. Met wat klimwerk bereik je je 95 meter diep gelegen kano! Vier uur lang avontuur! Bekijk hier hoe je een kajaktocht in Slovenië boekt bij Get Your Guide.