Reisboek voor fietsers in Europa: Ga op de fiets

Fietsen in Europa

Actief Europa

Een reisboek voor fietsers die op avontuur willen in Europa. Daarmee zijn Irene Maaskant en Laura Maat met hun boek Ga op de fiets enorm geslaagd. Wie de frisse verslagen van hun 15 routes en de algemene tips en ervaringen leest, wil zelf vast en zeker op fietsvakantie in Europa!

tekst Fleur Besters

Het fijnste van het boek Ga op de Fiets, over fietsen in Europa? De frisheid en luchtige manier van vertellen én het aanstekelijke enthousiasme. Irene Maaskant en Laura Maat zijn reizigers zoals jijzelf waarschijnlijk ook bent. Gewone jonge vrouwen, die ergens zijn begonnen. Op gewone stadsfietsen, zonder ingewikkelde kleding. En dan is deze quote heel passend: “Hoe langer we fietsen, hoe meer we beseffen dat afstand een dynamisch begrip is. Ver is niet ver, als je al eens ver bent geweest.”

Het voordeel van fietsen in Europa, is dat je thuis kan beginnen. En dat hebben deze fietsende schrijvers ook gedaan. In hun prachtig uitgegeven boek, door FJORD, geven ze eerst veel tips over hoe ze zelf zijn gestart. Vanuit huis dus, op gewone fietsen. De eerste tochten in Nederland en al snel de grens over naar België. Dan ontdek je vanzelf wat wel en niet werk. Jeans op een racefiets bijvoorbeeld. Slechtzittende rugzakken en teveel kilometers willen maken. Maar als je dan die eerste hobbels hebt doorstaan, lees dan snel verder. Want met de tips van Irene en Laura ligt Europa voor je open!

 Ervaringen met fietsen in Europa

Het boek start met algemene informatie. Fijn is dat de fietsende schrijvers een eerlijk beeld geven en wars zijn van hun hippe, stoere fietscollega's. "In de blogs die we lezen lijkt iedereen onverschrokken... Wij zijn soms best bang voor al deze dingen," geven ze mee. Al lezend ontdek je de vooroordelen over fietsende vrouwen, gevaren vanuit de natuur en logeren bij 'wildvreemden'. Irene en Laura vertellen aanstekelijk, zonder opsmuk en dat maakt nieuwsgierig naar de routes die ze hebben samengesteld! De foto's in het boek zijn realistisch, en uiteraard mooi. Als ze er zelf op staan, met vrolijke fietspetjes, krijg je meteen zin mee te rijden.

Hoofdstuk vol concrete tips


Het tweede hoofdstuk staat barstensvol handige tips. Over voeding onderweg, training en de noodzaak je bidon echt af te toe schoon te maken. De schrijvers nemen op hun fietstochten een tentje mee, en dat spaart geld uit. Maar ook maken ze gebruik van 'warm-showers-hosts'. Daarbij overnachten ze gratis en dat gaat - bijna altijd - goed. Bij de tips voor een paklijst valt weer de nuchterheid op. Je hoeft geen honderden euro's te investeren voordat je op pad kan met je fiets in Europa!


Fietsroutes in Europa

Het is bijna niet voor te stellen dat je na deze eerste hoofdstukken nog geen zin hebt te gaan fietsen in Europa. Inspiratie voor tochten vind je in de vijftien routes die de schrijvers hebben uitgewerkt in hoofdstuk drie. Het zijn gedeeltelijk bestaande routes en deels zelfbedachte routes, de GPS-bestanden  daarvan delen ze via hun website. Alle routes starten met een overzicht van het aantal kilometers, de gereden dagen, inspanning - uitgebeeld in druppels - en het type wegdek.

Vervolgens lees je als een vlot geschreven reisverslag de avonturen onderweg, hoogtepunten en tegenslagen en leuke tips over eetplekjes onderweg of een fijne slaapplek. Irene en Laura schrijven vanuit hun eigen beleving, maar niet op een storende manier. Het zijn compacte beschrijvingen met eerlijke belevenissen in de natuur, omgeving en omstandigheden. De routes zijn heel afwisselend, van 610 kilometer langs de Nederlandse kust, tot een rondje Londen met de ferry en meer bekende routes als de Franse Vélodyssée. Handig is dat zij de routes allemaal zelf al hebben verkend, en je dus ook kunnen waarschuwen voor minder mooie stukken of juist de plekjes waar je even moet blijven hangen!Ga op de fiets bestellen

Het boek Ga op de Fiets is echt een aanrader als je benieuwd bent naar fietsen in Europa of al ervaren bent en meer inspiratie zoekt voor nieuwe fietstochten. Het is vlot geschreven en mooi vormgegeven door uitgeverij FJORD. De foto's geven een goed beeld van de ervaringen van Laura Maat en Irene Maaskant. Bij het lezen krijg je kriebels om zo snel mogelijk zelf op de fiets te stappen, zelfs als je dat nog niet eerder hebt gedaan.

Ga op de Fiets past goed in een meer duurzame manier van reizen en brengt je ook naar heel nieuwe plekken om te fietsen, zoals de 150 kilometer door voormalig Joegoslavië. Eilandhoppen met je fiets door Kroatië bijvoorbeeld, waar je dan via een oude spoorlijn vanuit het Bosnische Mostar komt!

Je bestelt Ga op de Fiets bijvoorbeeld bij Zwerver of Bol.com voor 22,50.


BoekenBoeken