Top 5 wandelvakanties om te wandelen in Europa tijdens covid-19

Wandelen Europa Albanië

Actief Europa

Een wandelvakantie binnen Europa is ineens een van de meest veilige manieren om te reizen tijdens de covid-19 uitbraak. We verzamelden de beste opties voor een wandel- of trekking vakantie binnen de Europese grenzen.

tekst Fleur Besters

Als je tijdens de coronapandemie, of sowieso, liever geen groepsreis maakt om te wandelen in Europa, zijn er nog genoeg opties! De grenzen in de meeste landen in de Europese Unie zijn open en er is dus een zee aan mogelijkheden. Pak de auto, camper of het openbaar vervoer (mondkapje mee!) en ga op avontuur!

Wandelen in Slovenië

Voor wie het niet weet, meer dan de helft van Slovenië is bedekt met bossen en heeft voornamelijk bergachtig terrein, een droom voor elke trekking-liefhebber. Slovenië  heeft een dicht netwerk van rivieren en een van de meest diverse biodiversiteit in Europa. Het is dus sowieso een geweldige bestemming voor mensen die willen wandelen in Europa. Je rijdt er in twee dagen heen, een stop in Oostenrijk is het meest handig.

Triglav beklimmen


Noord-Slovenië wordt gedomineerd door de Alpen, meer specifiek: de Julische Alpen. Als je op zoek bent naar een trekkingsavontuur in Slovenië, is dit de plek om te gaan. Ga wandelen in de prachtige Julische Alpen en verover zelfs de hoogste top van Slovenië. De Mt. Triglav beklimmen is een waar avontuur, en een must voor locals tijdens hun leven. Verdwaal in de prachtige bossen en ontdek de smaragdgroene gletsjermeren in Slovenië.Hiken in de Dolomieten

Italië staat bekend als een van de beste wandelbestemmingen van Europa. Neem naast de geweldige natuur de prachtige architectonische en historische kenmerken bij op, zijn langdurige familietradities, de pizza en pasta en alle ingrediënten voor wandelen in Europa tijdens je vakantie zijn er. Naast beroemde steden en historische monumenten zijn, heeft Italië ook ongelooflijke en adembenemende landschappen. Variërend van kristalhelder water en prachtige stranden tot prachtige bergketens zoals de Dolomieten en de Alpen.

Wandelroutes in Italië


Als je een trekking liefhebber bent en van plan bent als wandelvakantie in Europa een reis naar Italië te maken, kies dan zeker een van de vele wandelroutes: de Alta Via 1, de Tour du Mont Blanc, de berg Vesuvius, en nog veel meer!

Ook fijn, in de Italiaanse berghutten tref je de verfijnde keuken én enkele van de meest adembenemende uitzichten van Europa. Leer Italië op een heel andere manier kennen, weg van alle toeristen en drukke attracties.Avontuur tijdens wandelen in Europa: Albanië

Wandelen in Europa, dan is Albanië doorgaans niet de eerste bestemming waar je aan denkt. Het kleine land in Zuidoost-Europa is echter in opkomst bij avontuurlijke reizigers die eens iets anders dan anders zoeken. De regio heeft een opmerkelijke diversiteit, met landschappen variërend van de besneeuwde bergen in de Albanese Alpen tot de warme en zonnige kusten van de Albanese Adriatische Zee en de Ionische Zee. Doe mee aan een trekkingavontuur in Albanië en ontdek kleine maar mooie dorpjes zoals Theth, ga kajakken in bergmeren of slaap onder de sterrenhemel op een leeg strand van Grama Bay.Must go: Ierland

Voor zo'n klein eiland staat Ierland op eenzame hoogte wat betreft wandelmogelijkheden. Een wandelvakantie naar Ierland is dan ook een must go voor elke wandelliefhebber. Er zijn zo'n 954 ontwikkelde paden door het hele land (bekijk irishtrails.ie voor de volledige lijst), met enorm verschillende landschappen. De ene dag kun je de heuvels rond Belfast beklimmen, de andere dag kun je langs de ruige kust van Cork lopen.

Naast het verbranden van wat calorieën is een wandelvakantie in Ierland een geweldige manier om verborgen delen van dit prachtige land te verkennen. Alles wat je nodig hebt is een paar stevige schoenen, een regenjas, wat lichtgewicht spullen en en je bent klaar om te gaan.Camino de Santiago

Maak tijdens het wandelen in Europa een van de oudste pelgrimstochten ter wereld: El Camino de Santiago of het St. James pad in het Engels. Duik diep in de mediterrane cultuur en wandel door wijngaarden, dineer in kleine bistro's en ontmoet gelijkgestemde pelgrims en wandelaars.

De Franse Weg (El Camino Francés) is de meest populaire wandelroute. Begin in het epicentrum van de wijngaarden in Frankrijk, waarna je de Galicische bergen in het noorden van Spanje ontdekt. Je eindigt uiteraard in de kathedraal van Santiago de Compostela. Brandende kuiten, ongelooflijke uitzichten en de vriendelijkste mensen maken dit een reis die je nooit zult vergeten.


Trekking organiseren

Geen zin om alles zelf te regelen als je gaat wandelen in Europa? In bijvoorbeeld Oostenrijk of Italië kan je makkelijk hiken vanuit berghotels, campings of hutten. Je kan ook een (groeps)wandelvakantie boeken via een gespecialiseerde reisorganisaties. Bijvoorbeeld Bootatrekking.com heeft een overzichtelijke site met veel aanbod. En mocht het weer kunnen: dan boek je daar ook gave trekkings buiten Europa, bijvoorbeeld op het Indonesische Borneo!