Albanië

Zee-, landklimaat

klimaat

Klimaattype: Gematigd zeeklimaat (Cf) tot een landklimaat (Df) in het oosten

Albanië is onder te verdelen in twee klimaatzones. Langs de kust van Albanië heerst een Middellandse Zeeklimaat met droge, hete zomers en natte, milde winters. In het binnenland en het bergachtige oosten is eerder sprake van een landklimaat met warme zomers en sneeuwrijke, strenge winters. De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer varieert van 25 tot 35 °C.Juli is in Tirana de warmste maand, de gemiddelde temperatuur ligt dan rond 25 °C en de zon schijnt volop. In het voor- en najaar moet je rekening houden met koelere dagen en frisse nachten. De koudste maand in Tirana is januari, met een gemiddelde temperatuur van 7 °C. In de hoger gelegen gebieden kan het ook in de zomermaanden ´s avonds fris zijn.

Vergeleken met andere Europese landen valt in Albanië relatief veel neerslag. De gemiddelde neerslag per jaar ligt in Albanië op zo"n 1.300 mm. In het noorden kan de totale neerslag echter wel oplopen tot 2.000 mm neerslag per jaar. De meeste neerslag valt van oktober tot mei. De droogste maand is juli, de natste zijn november en december. De beste tijd om naar Albanië te reizen zijn het voorjaar en de zomer. 

Veilig

reisadvies

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's voor reizen naar Albanië, al is het wel raadzaam politieke demonstraties te vermijden. Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier

Verkeersveiligheid

De verkeerssituatie is onveilig. Houd overal in het land rekening met slechte wegen, onverlichte voertuigen, obstakels en onverantwoordelijk rijgedrag. Vooral buiten de hoofdwegen en na zonsondergang zijn de omstandigheden gevaarlijk.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Albanië is matig. Vooral buiten de hoofdstad Tirana kunnen de medische voorzieningen slecht zijn.

Nee

Vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Albanië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Albanië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Albanië aangeraden:
- vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Er heerst geen malaria.

Ja

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Albanië

Nederlandse Ambassade
Rruga Asim Zeneli 10
Tirana, Albanië

Tel. (+355) 4 240828/839
Fax: (+355) 4 232723

E-mail: tir@minbuza.nl
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/albanie/over-ons/ambassade-in-tirana

Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 08:30-12:30 en 13:00-17:00, vrijdag 09.00 tot 12.00 uur

Belgische Ambassade
Kompleks Edicom, Pallati 1
Kati 8, Rruga Taulantia
L1 Durrës (Tirana)

Tel. + (355) (52) 60.760

 

Nee

visumplicht

Reisdocumenten

Voor Albanië heb je nodig:

- Een paspoort of identiteitskaart dat/die bij vertrek uit Albanië nog minimaal 3 maanden geldig is

Visuminformatie Albanië

Nederlanders en Belgen mogen vrij reizen in en naar Albanië. Bij aankomst in Albanië krijg je een entry visum waarmee je drie maanden in Albanië mag verblijven.

Adressen ambassade van Albanië in Nederland en België

Nederland
Ambassade Albanië
Hoge Nieuwstraat 22
2514 EL 'S-Gravenhage

Tel.nr: 070-4272101
Fax: 070-4272083

E-mail: embalba@xs4all.nl
Website: http://www.punetejashtme.gov.al/

Openingstijden: maandag-vrijdag 09:30-17:00

België
Ambassade Albanië
Tenboschstraat 30
1000 Brussel

Tel.nr. 02/644.33.29

Fax: 02/640.31.77

E-mail: amb.brux@skynet.be

Let op!

Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Albanië voor de actuele visuminformatie. 

Lek

Valuta

De munteenheid in Albanië is de Lek (ALL). De Lek is onderverdeeld in 100 qintars en wordt uitgegeven in munten van 10, 20, 50 qintarë en 1, 2, 5, 10 en 20 lekë en biljetten van 50, 100, 200, 500, 1.000, 5.000 lekë.

Wisselen

Je kunt in Albanië bij banken, hotels en wisselkantoren Euro"s omwisselen in lek. Bij hotels krijg je over het algemeen een wat slechtere koers dan bij banken en wisselkantoren.

Pinnen en creditcard

In de meeste grote steden in Albanië, zoals Tirana, zijn pinautomaten aanwezig, waar je terecht kunt met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Houd er wel rekening mee dat de pinautomaten vaak leeg of buiten werking kunnen zijn.

Openingstijden banken

De banken in Albanië zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 7:00 tot 15:00.

Prijsniveau in Albanië

Het prijsniveau is in Albanië ongeveer gelijk als dat in Nederland en België.

Fooien

Het geven van fooien is in Albanië net zo gebruikelijk als in Nederland en België. De hoogte van de fooi is echter niet overal hetzelfde.

In Albanese restaurants wordt over het algemeen een fooi van 10% verwacht. In cafés is het achterlaten van wat muntgeld op tafel al voldoende.

feestdagen

Feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Albanië zijn:

Nieuwjaar 1 en 2 januari
Zomerdag 14 maart
Nevruz-dag 22 maart
Meidag 1 mei
Dag van moeder Theresa 19 oktober
Onafhankelijkheidsdsag 28 november
Bedrijvingsdag 29 november
Kerst 25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Geen

tijdsverschil

Tijdsverschil

Albanië bevindt zich in dezelfde tijdszone als Nederland en België, namelijk in de zone GMT+1. Ook het veranderen van wintertijd naar zomertijd vindt op dezelfde tijd plaats als in Nederland en België. Er is dan ook gedurende het hele jaar geen tijdsverschil met Nederland en België.

Albanees

taal

Taal

De officiële taal van Albanië is Albanees, dat veel invloeden vanuit het Grieks heeft.

Het Albanees, dat door de Albanezen zelf "Shqiponja" wordt genoemd is één van de oudste talen van Europa. Het staat bekend als een moeilijke taal qua grammatica en woordopbouw. Naast Albanees worden in Albanië ook Grieks en Macedonisch gesproken.

In Albanië kun je in toenemende mate terecht met Engels en dan met name in Tirana en de toeristische gebieden langs de kust. Een Albanees woordenboekje kan desondanks toch erg handig zijn.

Musea

Bezoek de vele musea van Tirana, zoals het Nationaal Historisch Museum, de Nationale Kunstgalerij en de Tentoonstelling van de Volkscultuur.

Musea

Ook de moeite waard is de Piramide van Tirana, die oorspronkelijk als museum voor Enver Hoxha (de vroegere Communistische leider van Albanië) is gebouwd, maar nu een internationaal Cultureel Centrum huisvest.

Bezoek ook de museumsteden Berat (dat ook wel de ' stad van duizend vensters' wordt genoemd) en Gjirokastra en breng een bezoek aan het Museum voor de Middeleeuwse Kunst, het Onderwijsmuseum en de bazaar in Korça.

Bergen verkennen

Ga skiën, bergbekimmen, wandelen of ga op grottenexpeditie.

Bergen verkennen

Albanië bestaat voor tweederde uit bergen en heuvels en deze activiteiten kun je dan ook door bijna het hele land ondernemen, zoals in onder andere deze plaatsen: Bozdoveci, Dajti, Dardha, Llogaraja, Thethi, Valbona en Voskopoja. Skiën is vooral populair in Korça.

Kustlijn

Geniet van 450 km lange kustlijn van Albanië.

Kustlijn

De twee grootste badplaatsen zijn Durres en Golem, maar minstens net zo mooi zijn de stranden aan de zuidkust van Albanië, die nog bijna geheel onontdekt zijn.

Vissen

Ga vissen in het Ohridmeer in het zuid-oosten van Albanië.

Vissen

Dit diepste meer van het Balkan Schiereiland staat bekend om zijn heldere water en de grote hoeveelheid alcoran (een soort forel) en karper die zic h in het meer bevindt.

Scutarimeer

Bezoek het aan het Scutarimeer (dat Albanië van Montenegro scheidt) gelegen bij Shkodra.

Scutarimeer

De stad wordt overheerst door de ruïnes van de Rozafa Vesting, één van de oude Ilyrische kastelen. De vesting is op een rotsheuvel gebouwd en van hieraf heb je dan ook een spectaculair uitzicht over het omringende platteland, het meer en de Lead Moskee. De Mesi Brug, op 8km van Shkodra, is ook zeer de moeite van het bezoeken waard.

Historische steden

Breng een bezoek aan de mooie middeleeuwse steden, zoals Kruja. De stad ligt op een bergtop ten noorden van Tirana.

Historische steden

Bezoek de oude stad Butrint. Hier kun je diverse opgravingen bezoeken, zoals een theater, de tempel van Aesculapius, het Nypheum, de Leeuwenpoort, het Altaar van Dionysus en Romeinse huizen en baden. Vanaf de nabijgelegen toeristenplaats Ksamil heb je een prachtig uitzicht over het meer van Butrint.

Breng een bezoek aan Vlora. Deze stad heeft niet alleen een belangrijke haven, maar is ook van groot historisch belang. In deze stad werd immers in 1912 de onafhankelijke Albanese staat afkondigd en hier is vervolgens de eerste nationale regering bijeengeroepen. Belangrijke bezienswaardigheden in Vlora zijn de Muradiye Moskee, ontworpen door de beroemde architect Mimar Sinan, en het toeristencentrum Liria, waarvandaan je een prachtig uitzicht over het strand en de stad hebt.

 

Middeleeuwse stadsmuur

Bekijk de middeleeuwse stadsmuur in Durres.

Middeleeuwse stadsmuur in Durres

De muur loopt van de Venetiaanse toren bij de haven tot aan het amfitheater die stamt uit de tweede eeuw voor Christus. Bezoek ook de historische opgravingen in Apollonia. Hier bevond zich in de Romeinse tijd een grote, rijke stad. Je kunt hier nog het amfitheater en verscheidene delen van het Romeinse stadscentrum bezoeken. Bekijk de prachtige Mirahor Moskee uit 1466 in Korça.

WTC

Artikelen over Albanie

De Engelse Francesca en Sam houden van fietsen en van reizen. Wat is dan mooier dan beide hobby's te combineren?...

The road - per fiets van Londen naar Bangkok
1
Reisbijbel

Op zoek naar een betaalbaar hotel? Schrap het tropische Bora Bora dan maar ala vekantiebestemming, maar overweeg bijvoorbeeld naar Thailand...

De duurste en goedkoopste hotelbestemmingen van 2013
2
Reisbijbel

Reizen albanie

Familiereis ALBANIË - 9 dagen; Langs de Ionische kust

Familiereis ALBANIË - 9 dagen; Langs de Ionische kust

Nog maar enkele decennia geleden was Albanië het meest gesloten land van Europa. Albanië binnenkomen (of verlaten) was schier onmogelijk. Anno nu ligt alles anders. Het land timmert druk aan de weg met de hoop al haar schoons aan de buitenwereld te mogen laten zien. Hotels worden in rap tempo gebouwd en toeristen vinden in grotere aantallen hun weg naar prachtige kustlijn. Maar het contrast in groot. Je hoeft niet ver van de kust te reizen om het Albanië te zien wat de laatste 100 jaar weinig lijkt te zijn veranderd. Kleine dorpjes, vervoer met paard en wagen en ruige bergen wachten om te worden ontdekt. Tel daar de indrukwekkende overblijfselen uit de Griekse, Romeinse en Ottomaanse tijd en het aangename Mediterrane klimaat bij op en je beseft dat Albanië over alle ingrediënten voor een geweldige bestemming beschikt. Tijdens deze krote reis verken je op een rustig tempo de bekendste hoogtepunten van het land. Je verblijft het grootste deel van de reis langs de prachtige Albanese kust waardoor je meer dan genoeg mogelijkheden hebt om ook van het strand en de gezellige restaurantjes te genieten.

land albanie
aanbieder Koningaap
prijs vanaf 895
reisduur 9 dagen
Fietsvakantie Albanië

Fietsvakantie Albanië

Het toerisme in Albanië is zich nog volop aan het ontwikkelen en daarom kun je hier ongestoord genieten van ontspannen tochten door de ongerepte natuur. Bewonder de Romeinse wegen langs uitgestrekte de meren. Ontdek de kliffen aan de Ionische Zee. Verken het gebergte aan de grens met Griekenland. Laat je overweldigen door de uitzichten. Dwaal door sfeervolle steden en verken de mooie kerken, ruïnes en kloosters. Geniet van onverwachte oases van rust. De vriendelijke en gastvrije bevolking, de heerlijke keuken en de kleinschalige accommodaties maken je vakantie compleet.

land albanie
aanbieder Sawadee
prijs vanaf 1168
reisduur 10 dagen
Rondreis Albanië

Rondreis Albanië

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Albanië maken we prachtige wandelingen door de ongerepte natuur en maken we kennis met de rijke cultuur. We bezoeken kloosters, kerken en ruïnes en verkennen sfeervolle steden. Slapen doen we in kleinschalige accommodaties waar we altijd gastvrij ontvangen worden. Veel smakelijke, lokale maaltijden zijn inbegrepen in de reissom. Rondreis Albanië: waar andere organisaties zich beperken tot alleen het Noorden of Zuiden van het land, gaan wij verder.

land albanie
aanbieder Sawadee
prijs vanaf 1198
reisduur 15 dagen
Familiereis Albanië

Familiereis Albanië

Tijdens de familiereis Albanië geniet je met het hele gezin van de ongerepte natuur, de vriendelijke mensen, het heerlijke eten en witte stranden. Albanië heeft het allemaal. Nog niet veel reisorganisaties bieden een familievakantie naar Albanië aan, zonde! Albanië is een fantastische bestemming voor een reis met de kinderen. Dit vakantieland heeft veel te bieden voor jong en oud.

land albanie
aanbieder Sawadee
prijs vanaf 1498
reisduur 15 dagen
Albanië - Peaks of the Balkan

Albanië - Peaks of the Balkan

De High Peaks of the Balkan Trail. Deze unieke wandeltocht dwars door en rondom het hoogste gebergte van de Balkan, de Albanese Alpen, leidt je langs fantastische en nog grotendeels ongerepte berglandschappen, langs authentieke bergdorpen met een ongekend gastvrije bevolking en door drie eigenzinnige landen: Albanië, Kosovo en Montenegro. Deze grensoverschrijdende trekking heeft alles in zich om een echte ‘klassieker’ te worden!

land albanie
aanbieder SNP
prijs vanaf 1250
reisduur 13 dagen
Albanië - Albanese Alpen

Albanië - Albanese Alpen

Avontuurlijke wandelvakantie door een van de meest afgelegen en authentieke berggebieden van Europa: de Albanese Alpen. Je wandelt door het hart van de Albanese Alpen, land van machtige bergen en geïsoleerde valleien, waar tradities en herderslegendes nog niet verdrongen zijn door de moderne wereld. In de bergen ben je te gast bij de mensen thuis en in eenvoudige guesthouses, een unieke ervaring, ver van de moderne, jachtige wereld. Geheel verzorgd, inclusief alle transfers en bagagevervoer, en met een gedetailleerde routebeschrijving.

land albanie
aanbieder SNP
prijs vanaf 660
reisduur 8 dagen