Argentinië reisinformatie voor jouw vakantie

Argentinie – Klimaat

Klimaat en beste reistijd Argentinië

Klimaattype: Tropisch regenklimaat (Af) in het noordoosten, een subtropisch klimaat (Cs) in het uiterste noorden, een hooggebergte klimaat (EH) in de bergen, een woestijnklimaat (BW) in het zuiden en een zeeklimaat (Cf) in Vuurland.
Gem. temp. zomer (november-maart) 23°C
Gem. tem. winter (juni-september) 12°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd:
– Argentinië algemeen: voorjaar (oktober-half december) en het najaar (april-half juni)
– Patagonië en Vuurland: (december-maart). De temperatuur is gedurende deze maanden aangenaam en de dagen zijn een stuk langer. In Vuurland kan het in deze periode ‘s-nachts nog steeds wel koud zijn met temperaturen van 4 a 5 graden.
– Noorden en westen: hele jaar door, het is er het hele jaar door warm en vochtig, al kan het in de zomermaanden wel erg warm worden. Ook het westen (Cordoba, Mendoza, San Juan) is het hele jaar door te bezoeken.

Vanwege de enorme oppervlakte van het land kent Argentinië verschillende klimaatzones. In het noordoosten van Argentinië heerst een tropisch klimaat, in het uiterste noorden een subtropisch klimaat, in de bergen een bergklimaat, in het zuiden een woestijnklimaat en Vuurland tenslotte kent een zeeklimaat. Tussen deze klimaatszones komen overgangsklimaten voor, zoals een steppeklimaat.

Argentinië kent ook 2 overheersende windtypen: de Pampero, die gepaard gaat met krachtige rukwinden, in het zuiden en in het noorden de warme en vochtige Zonda.

Omdat Argentinië ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen precies tegenovergesteld aan die bij ons.

Het noorden

Het noorden van Argentinië is de warmste plek van het land. Aan de grens met Paraguay wordt het gemiddeld 22,5 graden, maar in de zomer stijgt de temperatuur geregeld tot boven de 40 graden en ook de luchtvochtigheid kan in deze periode erg hoog zijn.

Ook in de noordoostelijke regio rond Buenos Aires is warm en vochtig. De temperaturen in de winter (juni t/m september) komen nauwelijks beneden de 0 graden Celsius, terwijl het hier in de zomerperiode ook gemakkelijk 40 graden kan worden.

De jaarlijkse neerslag, die meestal in hevige stortbuien valt, bedraagt ongeveer 940 mm en komt onregelmatig verspreid over het jaar voor.

De bergen

In de bergen heerst een hooggebergteklimaat met op de hogere toppen eeuwige sneeuw en vorst. In de bergen komen echter ook hete dagen voor.

De pampas

Centraal in Argentinië liggen de pampas. Het noordelijke gedeelte van de pampas kennen een warm en vochtig klimaat, terwijl in het zuiden van de pampas een steppeklimaat heerst waardoor het vrij droog en zeer warm is. Hier valt jaarlijks 200 tot 250 millimeter regen.

Patagonië en Vuurland

Patagonië en Vuurland in het zuiden van Argentinië (ten zuiden van Rio Negro) is het koudste gedeelte van Argentinië. in dit gebied liggen de maxima in de zomer rond de 24 graden en in de winter rond de 6 graden. In Vuurland en in het uiterste zuidwesten van Argentinië valt behoorlijk wat neerslag. Jaarlijks valt hier zo’n 530 millimeter regen.