Australië, veel meer dan kangoeroes, boemerangs en Flying Doctors
Australië is een enorm eiland midden in de Stille Oceaan, ten zuidoosten van Azië. Het is het grootste land dat geheel op het zuidelijk halfrond ligt en het biedt reizigers ongekend veel kansen. Begin met een enorm divers landschap, variërend van de beroemde woestijn de ‘outback’, tot bergketens en tropische regenwouden. Dan zijn er de trendy steden, zoals Sydney, Perth en Melbourne.
De totale kustlijn is daarnaast – schrik niet – ruim 25.000 km. Je vindt in Australië dus ook een aantal prachtige stranden, maar ook nog eens het grootste koraalrif ter wereld: The Great Barrier Reef. Qua wildlife heeft het land heel wat te bieden: van reusachtige krokodillen tot schattige koala’s en van enorme kangoeroes tot de bizarre Tasmaanse duivels, je kunt ze in Australië allemaal tegen het lijf lopen.
Dé grote aantrekkingskracht van Australië ligt echter toch vooral in de aangename, relaxte en uitnodigende atmosfeer die de bewoners uitstralen. De Australiër leeft relaxed en geniet van het leven. De ongedwongen wijze waarop de gastvrije en vriendelijke bevolking buitenshuis leeft, is zeer aanstekelijk. Het moge duidelijk zijn: Australië is een buitengewone reisbestemming, die de reiziger heel wat meer te bieden heeft dan alleen maar kangoeroes, boemerangs en Flying Doctors.
klimaat Australië
Klimaattype: woestijnklimaat (binnenland), gematigd (zuiden), tropisch (noorden)
Regenseizoen: november, december (noorden)
Beste reistijd: maart-mei en oktober, november (binnenland), december-maart (zuiden), mei-oktober (noorden)
Australië is natuurlijk waanzinnig groot en kent meerdere klimaattypes. Maar het klimaat is de laatste jaren ook nog minder voorspelbaar geworden. In de oostelijke outback heb je vaak te maken met aanhoudende droogte en een terugkerend El Niño-effect. Ook ligt het gat in de ozonlaag akelig dichtbij en is smeren heel belangrijk. Er komen dus steeds vaker allerhande natuurrampen voor, zoals hittegolven, overstromingen en verwoestende branden. De seizoenen en dus de natuur is gezien de ligging van Australië omgekeerd aan dat van Nederland en België.
Het droge binnenland is een echt woestijnklimaat: overdag snikheet, maar ‘s nachts steenkoud. Het zuiden heeft meer een gematigd klimaat met warme zomers en vrij koude winters. Het tropische noorden heeft juist bijna geen verschil in seizoenen.
reisadvies Australië
Er zijn geen bijzondere risico’s voor reizen naar Australië. Net als in andere landen is er wel sprake van criminaliteit in de grote steden. De Australische overheid is net als veel andere overheden alert op terrorisme. Ze schat de dreiging hoog in.
Controleer voor vertrek het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Natuurgeweld
In Australië kunnen van oktober tot en met maart bosbranden, tropische stormen en overstromingen voorkomen.
Tips van de ambassade
– Het zomerseizoen (onze winter) is in Australië het hoogseizoen, maar ook daarbuiten is Australië prima te bezoeken.
– Het noorden is in de zomer vochtig heet, met harde moessonregens en soms cyclonen. Ook de droge (woestijn)gebieden zijn in de zomer te heet om te bezoeken.
– Gebruik altijd zonnebrandcrème met een hoge (30+) factor. De zonnestraling en UV-straling is hoog in Australië. Huidkanker komt veel voor
– Drink genoeg water. U kunt het water uit de kraan drinken als dat is aangegeven.
– Wilt u een auto huren? Dan heeft u een geldig rijbewijs nodig en een internationaal rijbewijs. Let op: er wordt links gereden in Australië.
vaccinaties Australië
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Australië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Australië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Het advies geldt niet als je uit Tobago of de Galapagos Eilanden komt of als je in de Misiones provincie van Argentinië bent geweest.
Er komt geen malaria voor. In het noorden komt wel dengue voor.
ambassades Australië
Nederlandse en Belgische ambassade in Australië
Nederlandse ambassade
120 Empire Circuit
Yarralumla Canberra, ACT 2600
Tel. 00-61-2-6220 9400
Fax. 00-61-2-62733206
E-mail: [email protected]
Website: www.netherlands.org.au
Open: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14.00-16.00
Belgische ambassade
19, Arkana Street
Yarralumla – ACT 2600
Canberra
Tel. + (61) (2) 62.73.25.01
Fax + (61) (2) 62.73.33.92
E-mail:[email protected]
Website: http://www.diplomatie.be/canberranl
visumplicht Australië
Voor Australië heb je nodig:
– Een paspoort dat gedurende je gehele verblijf in Australië geldig is
– Een visum of Electronic Travel Authority (ETA)
Visum
Voor een bezoek aan Australië heb je een een visum of Electronic Travel Authority (ETA) nodig. Afhankelijk van de duur en reden van je verblijf kun je een toeristenvisum, een zakenvisum, of een working-holiday-visum aanvragen bij de Australische ambassade.
Toeristenvisum
Het toeristenvisum staat een verblijf in Australië van maximaal 3 maanden toe en is een jaar geldig. Je vraagt je toeristenvisum Australië hier in het Nederlands aan voor 14,95, je hebt dan geen credit card nodig.
ETA
Voor een verblijf van 3 maanden of minder kan in plaats van een visum een Electronic Travel Authority worden aangevraagd. Deze ETA vervangt het toeristenvisum en kan via reisagenten en vliegmaatschappijen worden aangevraagd. Je gegevens worden in dit geval niet in je paspoort opgeslagen (in de vorm van een stempel) maar in de computer bewaard.
Bezoekersvisum en werkvakantievisum
Wil je langer dan drie maanden in Australië blijven dan volstaat een toeristenvisum niet. In dit geval zal je een bezoekersvisum of een werkvakantievisum moeten aanvragen. Deze kun je aanvragen bij de Australische ambassade in Nederland of België.
Met een bezoekersvisum (visitorsvisa) mag je 6 maanden in Australië verblijven en met en een werkvakantievisum (working holiday visa) 1 jaar. Met een werkvakantievisum is het bovendien toegestaan om gedurende je verblijf in Australië te werken.
Adressen Australische ambassades in Nederland en België:
Nederland:
Ambassade Australië
Carnegielaan 4
2517 KH Den Haag
Openingstijden: maandag-vrijdag 08:30-13:00 en 14:00-16:51
Tel. nr. 070-3108200 en 070-3107863
België:
Ambassade Australië
Guimardstraat 6/8
1040 Etterbeek
Tel. nr. 02.286.05.00
Fax: 02.230.68.02
e-mail: [email protected]
valuta Australië
In Australië wordt betaald met de Australische dollar (AUD). Er zijn biljetten van 100-50-20-10 en 5 dollar en munten van 2 en 1 dollar en 50-20-10-5-2-1 cent.
Bekijk hier de actuele koers.
Pinnen en creditcard
In Australië zijn in (grote) steden volop pinautomaten waar je met je bankpas geld kan halen. In winkelcentra van buitenwijken en plattelandscentra is doorgaans een filiaal van een grote Australische bank waar je geld op kan nemen. Ga je naar meer afgelegen gebieden, check dan vooraf of je daar geld kan opnemen. Een creditcard is erg handig voor bijvoorbeeld het huren van een auto of reserveren van een overnachtingsplek, er wordt vaak een garantie gevraagd. Daarnaast kan je er op veel plekken mee betalen, uitgezonderd kleine winkels en restaurants uiteraard.
Openingstijden banken
De banken zijn in Australië over het algemeen van maandag tot en met donderdag geopend van 9.30 tot 16.00 en vrijdag van 9.30 tot 17.00.
feestdagen Australië
De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Australië zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Australia Day |
26 januari |
Goede Vrijdag |
maart/april |
Pasen |
april |
Anzac Day |
25 april |
Verjaardag van de Koningin |
2e maandag van juni |
Kerstmis |
25 december |
Boxing Day |
26 december |
tijdsverschil Australië
Australië kent drie verschillende tijdzones. Gedurende zomer- en wintertijd is het in Sydney en Melbourne 8 uur later dan in Nederland en België.
Het verschil met Darwin bedraagt 7,5 uur, terwijl het in Perth 6 uur later is dan in Nederland en België.
Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Australië.
taal Australië
De officiële taal van Australië is Engels, dat met een speciaal accent wordt gesproken.De traditionele aboriginal-gemeenschappen spreken per groep hun eigen taal en spreken vaak ook nog verschillende andere aboriginaltalen.
Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Thailand worden gesproken.