Belize

Tropisch moesson

klimaat

De gemiddelde dagtemperatuur is in geheel Belize 26 graden celcius. In het binnenland zijn de temperatuurschommelingen veel groter, van 19-24 graden in Belize City in januari tot 24-31 graden in mei tot en met augustus. Op de cays voor de kust wordt de temperatuur het hele jaar getemperd door de passaatwinden.

De luchtvochtigheid aan de kust is het hele jaar door zeer hoog met 87%. In de maanden november, december en januari is het zeer onaangenaam door het drukkende weer. Dit geldt met name voor de regio rond de hoofdstad Belmopan waar het gedurende de zomer overdag nauwelijks te harden is. In de bergachtige streek rond San Ignacio koelt het "s avonds af tot een graad of twaalf.

Belize ligt ten westen van de route die de meeste orkanen volgen waardoor ze net om of langs Belize trekken.

Risico's

reisadvies

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Belize, die met name verband houden met de zware criminaliteit, soms ook tegen reizigers. Bendes plegen overvallen en verkrachtingen, in afgelegen en dichtbeboste gebieden, maar ook in Belize City en andere toeristische gebieden.

Bekijk voor vertrek daarom altijd de meest recente adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Let op ‘boetes’ bij grensovergang tussen Mexico en Belize

Bij de grensovergang tussen Belize en Mexico wordt regelmatig door douanebeambten aan reizigers gevraagd een ‘boete’ te betalen om de grens over te steken. Dit gebeurt vooral aan de Mexicaanse kant van de grens. De bedragen van de ‘boete’ liggen vaak hoger dan de normale tarieven. Vooral aan vrouwen die alleen reizen wordt soms zo’n ‘boete’ gevraagd. Controleer wat de normale tarieven zijn.

Natuurgeweld

In Belize kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. 

Nee, tenzij

Vaccinaties

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Belize aangeraden:
- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Malaria

Er komt in Belize malaria voor, anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in geheel Belize.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insecten werend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Ja

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Belize

Nederlandse Consulaat Generaal

Postadres:

Tel. 00.501.223.2953 of 00.501.223.2954

Openingstijden: maandag-vrijdag 08:30-12:00, 13:30-17:00

Belgische Ereconsulaat Belize

Postadres:

Tel. + (501) () 223.10.63

Nee

visumplicht

Voor Belize heb je nodig:

- Een paspoort dat bij na vertrek uit Belize nog minimaal 6 maanden geldig is

Visum

Voor een verblijf in Belize van minder dan 6 maanden is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist. Indien je langer dan 6 maanden in Belize wilt verblijven raden wij je aan om contact op te nemen met de vertegenwoordiging van Belize in Nederland of België.

Adressen consulaat/ambassade Belize in Nederland en België

Nederland:
Consulaat Belize
Sloterkade 84

1058 HJ Amsterdam

 

Tel: 020-408.1175
Fax: 020-617.6598
E-mail: roos@ebr.nl

Openingstijden: maandag-vrijdag 10:00-12:00 en 14:00-16:00

België:
Ambassade Belize
Brand Witlocklaan 136
1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

Tel. 02.732.62.04
Fax: 02.732.62.46

E-mail: embelize@skynet.be 

Belize Dollar

Valuta

De munteenheid in Belize is de Belize Dollar (BZ$). De Belize Dollar is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgeven in munten van 1, 5, 10, 25 en 50 cent en 1 dollar en biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 Dollar.

The official wisselkoers is gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar en staat vast op 1BZ = 50 US-Dollarcents. Deze koers krijg je bij de meeste resorts en restaurants zonder service charge, maar het is wel raadzaam om dit even van te voren te checken.

Bekijk hier de huidige koers van de Belize Dollar.

Het wisselen kun je bij de banken, de caso de cambio of bij de straatwisselaars, peseros genaamd. De peseros betalen vaak de gunstigste koers.

Overigens is de Amerikaanse dollar in Belize ook een geaccepteerd betaalmiddel, dus je kunt overal gewoon met US dollars betalen. Soms krijg je ze ook terug als wisselgeld. Hierdoor worden prijzen soms ook in Amerikaanse dollars vermeld, wat erg verwarrend kan zijn.

Zorg er wel voor dat de dollarbiljetten er als nieuw uitzien en van de laatste printuitgave zijn. Bovendien is het handig om een aantal kleine coupures mee te nemen.

Pinnen en creditcard

Je kan in Belize pinnen met je pinpas. De bekende creditcards (Euro/Visa/Mastercard en American Express) worden in Belize vaak geaccepteerd in de hotels, in grotere winkels en restaurants. Vraag dus even van te voren of je kunt betalen met creditcard. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Ook kun je bij veel banken eenvoudig geld opnemen met je creditcard. Pinnen met je creditcard is vaak ook mogelijk. Zorg dat je altijd kleingeld op zak hebt, taxichauffeurs en sommige winkeliers hebben geen wisselgeld.

Openingstijden banken

De banken in Belize zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 8.00 uur tot 13.00 uur en op vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur.

Fooien in Belize

Het geven van fooien is in Belize niet heel erg gebruikelijk. Alleen in de wat duurdere restaurants, bars en clubs verwacht men een fooi. Gebruikelijk is dan een fooi van tien procent.

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Belize zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Baron Bliss Day eerste maandag in januari
Dag van de Arbeid 1 mei
Commonwealth Day 3e maandag van mei
National Day 10 september
Onafhankelijkheidsdag 21 september
Columbus Dag 2e maandag van oktober
Garifuna Day 19 november
Bank Holiday 1 december
Kerst 25 december
Boxing Day 26 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

-7 uur

tijdsverschil

In Belize is het in gedurende onze wintertijd 7 uur vroeger dan in Nederland en België. In onze zomer is het in Belize 8 uur vroeger.

Engels

taal

De officiële taal van Belize is het Engels. Dit maakt Belize tot het enige land in Midden-Amerika waar de officiële taal het Engels is.

Naast het Engels wordt door de creolen, de grootste etnische bevolkingsgroep van Belize, Engels Creools gesproken. Deze taal is gebaseerd op het Engels maar duidelijk beïnvloed door het Maya, Afrikaanse talen en het Spaans.

Hiernaast worden in Belize ook nog talen als Spaans, Maya, Arabisch, Chinees, Libanees, Hindi, Garífuna en enkele Indiaanse talen gesproken.

Great Blue Hole

De Great Blue Hole is een enorme onderwatergrot, waarvan het dak is ingestort tijdens de laatste ijstijd. 

Great Blue Hole

Boven water zie je een spectaculaire donkerblauwe cirkel van 330 meter doorsnee in een turquoise zee, maar het meest spectaculaire deel van de Great Blue Hole bevindt zich onder water.
Sinds Jacques Cousteau in 1971 met zijn schip Calypso de exacte diepte van de grot kwam opmeten en deze locatie uitriep tot één van de beste duiklocaties ter wereld, is de Great Blue Hole een populaire bestemming voor duikers en snorkelaars en dat is niet voor niets.

WTC

Reizen belize

Belize Ambergris Caye

Belize Ambergris Caye

Belize staat bekent om de schitterende onderwaterwereld. Deze 4-daagse reis naar Ambergris Caye, één van de Belize Cayes (eilandjes) vóór de kust van Belize City, kunt u prima combineren met een bezoek aan Mexico of Panama. U kunt snorkelen en duiken bij de koraalriffen en de wereldberoemde duikplek The Great Blue Hole. Geniet van de witte zandstranden en de ‘easygoing’ Caraïbische sfeer op de eilanden.

land belize
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 0
reisduur 0 dagen