Caño Cristales, regenboogrivier in Colombia

Caño Cristales, de rivier die ook wel "de rivier van de vijf kleuren" en "de rivier die is weggelopen uit het paradijs" wordt genoemd, wordt door velen als mooiste rivier van de wereld beschouwd. En dat is niet voor de niets. De rivier in het Nationaal Park Serranía de la Macarena in de provincie Meta in Colombia is namelijk een absoluut natuurwonder.

Gekko Reisbijbel

Caño Cristales, regenboogrivier in Colombia

Caño Cristales, de rivier die ook wel "de rivier van de vijf kleuren" en "de rivier die is weggelopen uit het paradijs" wordt genoemd, wordt door velen als mooiste rivier van de wereld beschouwd. En dat is niet voor de niets. De rivier in het Nationaal Park Serranía de la Macarena in de provincie Meta in Colombia is namelijk een absoluut natuurwonder.

cano-cristales

Gedurende het grootste deel van het jaar is de Caño Cristales een gewone rivier, zoals vele andere rivieren. In de korte periode tussen het natte en het droge seizoen daalt het waterpeil van de rivier echter, waardoor de zon de mossen en algen in de rivier kan bereiken met als gevolg dat deze massaal tot bloei komen. Deze explosie van kleurige bloemen doet de Caño Cristales veranderen in een regenboogrivier met kleuren die vari√´ren van vuurrood tot knalgroen en van geel tot roze en dat levert zo'n indrukwekkend schouwspel op dat je niet gauw zult vergeten.

Beste reistijd:

Caño Cristales is het hele jaar toegankelijk, maar de spectaculaire kleuren zijn alleen te zien in de maanden juli, augustus en september (en in sommige jaren ook in oktober en november).

Hoe kom je er?

Caño Cristales ligt in het Nationaal Park Serranía de la Macarena in de provincie Meta op zo'n 100 km van de Colombiaanse hoofdstad Bogota.

De rivier is gelegen in een afgelegen, geësoleerd gebied en is niet bereikbaar over de weg. Het dichtstbijzijnde plaatsje is La Macarena, waar je naartoe kunt vliegen vanuit Bogota. La Macarena is ook per bus bereikbaar, zij het dat de bussen zeer onregelmatig en niet volgens een vast schema rijden.

De makkelijkste manier om Caño Cristales te bezoeken is via een georganiseerde tour vanuit La Macarena, waarbij je te paard of per ezel naar de rivier wordt gebracht. Deze tours zijn ook al in Bogota boeken.

Het is ook mogelijk om de rivier vanuit La Macarena op eigen gelegenheid te bezoeken. Het is daarbij alleen toegestaan om over gemarkeerde paden te lopen en het is niet toegestaan om in de buurt van de rivier te kamperen.

Reizen naar Colombia

Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks van Nederland naar Bogota. Wel vliegen Delta, Iberia, Air France , United en Lufthansa regelmatig met overstap op Bogota. 

Kijk voor vliegtickets op Cheaptickets.nl, Schipholtickets.nl en Worldticketcenter.nl.

Ben je op zoek naar een op maat gemaakte rondreis door Colombia? Kijk dan eens op de website van Better Places! Deze reisorganisatie brengt je rechtstreeks in contact met een reisspecialist die er woont en zo steun je het lokale toerisme.

Meer info:

- Wikipedia (en)
Foto's van Caño Cristales (en)

Voor praktische informatie over een reis naar Colombia bekijk onze pagina met reisinformatie over Colombia

tekst
Onze reisbestemmingen

Handboek voor de soloreiziger: boordevol tips en tricks

Alleen op reis. Voor velen is het de ultieme droom. En stiekem ook wel een beetje een nachtmerrie. Want wat komt er allemaal kijken bij een soloreis? En is het niet gevaarlijk? Wat moet je allemaal regelen? Uitgeverij Lannoo komt speciaal voor wie wel wil, maar (nog) niet durft met het Lonely Planet Handboek voor de soloreiziger. Boordevol tricks en tips voor de soloreiziger!

Darvaza krater, de poort naar de hel

Heb je je altijd al afgevraagd hoe de poort naar de hel er uitziet? Dan moet je absoluut een bezoek brengen aan de Darvaza krater in Turkmenistan. De Darvaza krater is een grote krater in het vlakke landschap van Turkmenistan, die al veertig jaar in brand staat. Dit levert zo’n bizar schouwspel op dat de krater door de plaatselijke bevolking 'de poort naar de hel' genoemd wordt.

'Vluchtelingenreizen' naar Lesbos

Een reis boeken bij een Nederlandse reisorganisatie om vluchtelingen te helpen op het Griekse Lesbos. Het klinkt dubbel, maar Sunweb zegt er geen winst mee te willen maken. In samenwerking met Transavia en de Nederlandse samenwerkende hulporganisaties Movement on the Ground bieden ze in februari en maart wekelijkse vluchten, inclusief accomodatie.