Darvaza krater, de poort naar de hel

Verre Avonturen

Heb je je altijd al afgevraagd hoe de poort naar de hel er uitziet? Dan moet je absoluut een bezoek brengen aan de Darvaza krater in Turkmenistan.
De Darvaza krater is een grote krater in het vlakke landschap van Turkmenistan, die al veertig jaar in brand staat. Dit levert zo’n bizar schouwspel op dat de krater door de plaatselijke bevolking ‘de poort naar de hel’ genoemd wordt.

tekst Reisbijbel

Darvaza-krater

© Foto: Brian Shrader – Flickr

De brandende krater met een diameter van zo’n 65 meter is in 1971 ontstaan toen bij gasboringen een ondergrondse grot instortte. Om de ontsnappende giftige gassen te stoppen hebben Sovjetcheologen het onsnappende gas in brand gestoken, in de verwachting dat het vuur na enkele dagen wel gedoofd zou zijn. Meer dan veertig jaar later brandt het gas echter nog steeds. Omdat het vuur een zwavelgeur verspreidt wordt het de poort naar de hel genoemd.

De poort naar de hel is in het donker al van kilometers afstand te zien en wordt jaarlijks door honderdduizenden mensen van over de hele wereld bezocht. Toch zijn er plannen deze toeristische attractie te doven. Er is echter nog geen definitief besluit genomen, omdat ook in overweging genomen moet worden wat de gevolgen zouden zijn en niet alleen op het gebied van het toerisme. Vooralsnog is de poort naar de hel nog altijd te bewonderen, maar het is dus de vraag hoe lang dat nog het geval zal zijn.

Beste reistijd:

Darvaza is het hele jaar toegankelijk. De beste reistijd voor Turkmenistan is van maart tot en met mei en september en oktober. De rest van het jaar is het of erg warm (juni tot en met augustus) of behoorlijk koud (november tot en met februari).
In de maanden maart tot en met mei varieert de gemiddelde temperatuur van 15 tot 30°C en in september en oktober van 23 tot 30°C.

Hoe kom je er?

De krater ligt bij het plaatje Darvaza op zo’n 260 km ten noorden (zo’n 4 uur rijden) van de Turkmeense hoofdstad Ashgabat ongeveer halverwege de weg tussen Konye en Urgench.
De makkelijkste manier om de krater te bezoeken is via een georganiseerde 2-daagse tour vanuit Ashgabat. Bij veel van deze tours overnacht je in een  traditionele yurt in de buurt van de krater, waardoor de brandende krater ook in het donker kunt bewonderen.

Het is ook mogelijk om de krater op eigen gelegenheid te bezoeken. Er gaan geen bussen naar de krater, dus je zult in dat geval eigen vervoer moeten regelen. Zorg in dat geval wel voor een fourwheeldrive want de laatste 10 km naar de krater gaan over onverharde wegen.

Reizen naar Turkmenistan

Onder andere Turkish Airlines, China Southern Airlines, Lufthansa en United Airlines vliegen regelmatig op Ashgabat. Kijk voor vliegtickets op Cheaptickets.nl, Schipholtickets.nl en Worldticketcenter.nl.

Onder andere Sawadee Reizen, Koning Aap Reizen en Battuta Reizen bieden rondreizen door Turkmenistan aan, waarbij je een bezoek brengt aan Darvaza.