De Gourounsi-huizen, gekleurde huizen in Burkina Faso

Verre Avonturen

In het zuiden van Burkina Faso in het westen van Afrika ligt het bijzondere dorpje Tiébélé. In het dorpje, dat niet ver van de grens met Ghana ligt, wonen zo’n 5000 mensen die tot de Kassena stam behoren en nog geheel volgens traditionele regels leven.

tekst Reisbijbel

Tiebele-huizen
© Foto: Rita Willaert – Flickr (Creative Commons)

Tiébélé is echter vooral bekend vanwege de bijzondere Gourounsi-huizen waarin de Kassena wonen. Deze cultuurhuizen zijn op een kleurrijke manier beschilderd.

De Kassena versieren hun huizen al sinds de zestiende eeuw en het versieren maakt inmiddels dan ook een belangrijk onderdeel uit van het culturele erfgoed van de Kassena.

De Kassena bouwen hun huizen volledig uit lokale materialen: aarde, hout en stro. Ze vermengen stro en koeienmest met water totdat het zo elastisch wordt dat ze er verticale muren vorm kunnen geven. Om de vijanden en het warme klimaat buiten te houden, zijn de muren van de huizen meer dan 30 centimeter dik en hebben ze geen ramen. Wel hebben de huizen een aantal kleine openingen om voldoende daglicht binnen te laten.
Zodra de muren van de huizen gereed zijn, worden deze door de vrouwen beschilderd met behulp van gekleurde modder en wit krijt. De afgewerkte wand wordt vervolgens zorgvuldig gepolijst met stenen. Hierbij wordt elke kleur afzonderlijk gepolijst om te voorkomen dat de kleuren in elkaar gaan overlopen. Tenslotte wordt het gehele oppervlak bedekt met een natuurlijke vernis.

Beste reistijd:

Tiébélé is het hele jaar toegankelijk, maar de beste tijd om Burkina Faso te bezoeken is de periode van midden-oktober tot en met december, wanneer het klimaat het meest aangenaam is.

Hoe kom je er?

Tiébélé ligt in het zuiden van Burkina Faso op zo’n 40 kilometer ten oosten van Po en op zo’n 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad van Burkina Faso Ouagadougou.

Tussen Ouagadougou en Po rijden een aantal maal per dag bussen en ook de bus tussen Kumasi (Ghana) en Ouagadougou stopt in Po. Vanuit Po gaan er regelmatig bush taxi’s naar Tiébélé. Ook kun je in Po een taxi charteren om je naar Tiébélé te brengen.

Bij een bezoek aan de huizen is een gids verplicht, die je kunt regelen bij de cafeetjes in het begin van het dorp.

Reizen naar Burkina Faso

Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks vanuit Nederland naar de hoofdstad van Burkina Faso, Ouagadougou.

Wel vliegen onder andere KLM, Air France, Royal Air Maroc, Kenya Airways en Turkish Airlines regelmatig met een overstap naar Ouagadougou.

Kijk voor vliegtickets op Cheaptickets.nl, Schipholtickets.nl en Worldticketcenter.nl.

Onder andere Sawadee reizen en Battuta Reizen bieden reizen aan naar Burkina Faso.

Meer info:

Voor praktische informatie over een reis naar Afrika bekijk onze pagina met reisinformatie over Afrika