Lac Retba, bizar gekleurd meer in Senegal

Verre Avonturen

In Senegal ligt een wel heel bijzonder meer: Lac Retba, beter bekend als het roze meer (Lac Rose). Het meer dankt zijn naam aan de kleur van het water dat af en toe zo roze is dat het meer lijkt op een grote aardbeienmilkshake dan op een plas vol water.

tekst Reisbijbel

Lake-Retba
© Foto:SPL / Barcroft Media

De bizarre kleur van het meer wordt veroorzaakt door de hoge zoutconcentratie (op sommige plekken wel 40%) waardoor het licht anders breekt en door de aanwezigheid van ‘dunaliella salina’ een organisme dat dol is op zout.
Door de hoge zoutconcentratie is vrijwel geen leven in het water mogelijk en net als in de Dode Zee blijft je in het water drijven.

Het meer is drie meter diep, waarvan anderhalve meter uit zout bestaat en anderhalve meter uit water. Sinds de jaren ’70 wordt hier door de bevolking dan ook aan zoutwinning gedaan. Ze winnen het zout door het mineraal van de bodem van het meer te schrapen en in bootjes naar de kant te brengen. Daar laten ze het zout in bergjes in de zon drogen. Ieder heeft zijn eigen zoutberg met daarop een bordje met zijn naam en het meer is dan ook omringd door heuvels van wit zout.

Ter bescherming van hun huid tegen de vernietiging van weefsel, smeren ze hun huid in met shea boter, gemaakt van de vrucht van de Shea boom.

Het meer ziet er overigens niet altijd uit als een aardbeienmilkshake. De kleur van het meer is namelijk afhankelijk van de verlichting en de wind. Op dagen met sterke wind, scheidt de dunaliella salina meer pigment uit, waardoor het meer een rodere kleur krijgt. Als het op deze dagen regent, wordt het meer grijs en lijkt het op een gewoon meer.

Beste reistijd:

Lac Retba is het hele jaar te bezoeken, maar het meer is op zijn meest roze tijdens het droge seizoen in de maanden oktober tot juni.

Hoe kom je er?

Lac Retba ligt op het schiereiland Cap Vert op zo’n 30 km ten noord-oosten van de Senegalese hoofdstad Dakar.

Lac Retba is niet met het openbaar vervoer te bereiken. De makkelijkste manier om Lac Retba te bezoeken is dan ook via een georganiseerde tour vanuit Dakar. Een overzicht van touroperators vind je op http://www.au-senegal.com/

Het is ook mogelijk om Lac Retba op eigen gelegenheid te bezoeken door een taxi te huren en deze bij het meer te laten wachten (kosten ongeveer 35 Euro).

Reizen naar Senegal

Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks van Nederland naar Dakar. Wel vliegen Air France, Kenya Airways, Delta, Iberia, Turkish Airlines en Air Europa, United en Royal Air Maroc regelmatig met overstap op Dakar.

Kijk voor vliegtickets op  Worldticketcenter.nl.

Onder andere Sawadee reizen en Untamed Traveling   bieden reizen in Senegal aan, waarbij je ook een bezoek kunt brengen aan Lac Retba.