Pitch Lake, het grootste asfaltmeer ter wereld

Verre Avonturen

Asfalt, we rijden er bijna dagelijks op en bijna 1 procent van Nederland is er inmiddels mee bedekt. Tegenwoordig komt asfalt vooral uit olieraffinaderijen, maar vroeger kwam een groot deel van ons asfalt uit het Caribische Gebied, namelijk uit Pitch Lake in Trinidad en Tobago.

tekst Reisbijbel

Pitch-Lake
© Foto: Shriram Rajagopalan – Flickr (Creative Commons)

Pitch Lake is het grootste natuurlijke asfaltmeer ter wereld. Het ‘meer’ is 40 hectare groot en reikt op het diepste punt 75 meter. Naar verluid bevat het meer nog tussen de 6 en 10 miljoen ton asfalt, dat zich ondergronds uitstrekt van het nabijgelegen dorpje La Brea en tot aan de zee. Het meer bestaat uit een dikke smurrie, die een mix is van bitumen, klei en zout water en op verschillende plekken in het meer stuwt asfalt omhoog. Dat geeft het meer een nogal onwerkelijke, buitenaardse aanblik. Het is dan ook niet voor niets dat de lokale bevolking het meer beschouwd als het 8ste wereldwonder.

Het meer werd in 1595 ontdekt door de Britse piraat/ontdekker Sir Walter Raleigh, die het teer uit het meer gebruikte om gaten in zijn schip te dichten.
Tegenwoordig is het meer een toeristische attractie, die jaarlijks meer dan 20.000 toeristen trekt.

Ook lokale mensen komen graag baden in de plassen regenwater op Pitch Lake. Het water vermengt zich met zwavel en het baden in deze mix zou goed zijn voor de gezondheid. Baden in Pitch Lake is echter ook niet zonder risico. Op de bodem van de poelen bevinden zich op sommige plekken zachte plooien, waarin je kunt wegzakken met ernstige brandwonden als gevolg.

Beste reistijd:

Pitch Lake is het gehele jaar door te bezoeken. De beste tijd om het meer te bezoeken is tijdens het regenseizoen van juni tot december, wanneer je kunt baden in de warme plassen regenwater die zich op het asfaltmeer vormen. Je kunt Pitch Lake het beste bezoeken aan het eind van de middag wanneer het minder heet is en je makkelijker over het meer kunt lopen omdat het minder plakkerig is.

Hoe kom je er?

Pitch Lake ligt in het zuidwesten van Trinidad bij het dorpje La Brea zo’n 22km ten zuidwesten van San Fernando op zo’n 2 uur rijden van de hoofdstad Port of Spain.
De makkelijkste manier om Pitch Lake te bereiken is per (huur)auto vanuit Port of Spain.
Ook kun je in Port of Spain een taxi huren die je op en neer naar Pitch Lake kan brengen (kosten zo’n 170 USD).

Vanuit Port of Spain kun je ook een watertaxi nemen naar San Fernando, vanwaar je een maxi taxi (een klein busje dat een vaste route rijdt) naar La Brea kunt nemen (de maxi taxi naar Point Fortin (Route 5)).

Waarschuwing

Het is mogelijk om op het meer te lopen, maar dit is niet op alle plaatsen even veilig. Het is daarom aan te raden om je door een locale gids te laten rondleiden.

Reizen naar Trinidad en Tobago

Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks vanuit Nederland naar Trinidad.

Wel vliegt onder andere United regelmatig met een overstap naar Port of Spain in Trinidad.

Kijk voor vliegtickets op  Worldticketcenter.nl.

Onder andere Caribbean Online biedt reizen naar Trinidad en Tobago aan.

Meer info:

Voor praktische informatie over een reis naar Trinidad en Tobago bekijk onze pagina met reisinformatie over Trinidad en Tobago


Inspiratie voor Trinidad en Tobago

Verre Avonturen

Asfalt, we rijden er bijna dagelijks op en bijna 1 procent van Nederland is er inmiddels mee bedekt. Tegenwoordig komt asfalt vooral uit olieraffinaderijen, maar vroeger kwam een groot deel van ons asfalt uit het Caribische Gebied, namelijk uit Pi

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

Na de tussenstop op Antigua is het nog een uurtje vliegen. Hoger dan een kilometer of vier vliegen we niet dus krijgen we een aardige sightseeing van de eilandenrij op weg naar Tobago.
Op Crown Point International Airport is het even goed m

Lees Meer Door: Peter Koudstaal

Reisorganisaties Trinidad en Tobago