Socotra, het Galapagos van de Indische Oceaan

Verre Avonturen

Een reis naar Jemen zal op het moment niet bij heel veel mensen hoog op de verlanglijst staan, maar dat komt misschien omdat niet veel mensen in het westen op de hoogte zijn van het bestaan van het Jemenitische eiland Socotra.
Socotra ligt in de Indische Oceaan, in de monding van de Golf van Aden, op een afstand van 380 km ten zuidoosten van Jemen en 250 km uit de kust van Somalië en het is misschien wel het meest unieke flora en fauna paradijs op aarde en het wordt om die reden ook wel het Galapagos van de Indische Oceaan genoemd.

tekst Reisbijbel

  drakenbloedboom-socotra

  © Foto: HopeHill – Flickr (Creative Commons)

  Ongeveer 6 miljoen jaar geleden brak Socotra af van Afrika of het Midden Oosten en in de loop der jaren raakte het eiland steeds meer geïsoleerd van de rest van de wereld. Hierdoor hebben er zich veel unieke dier- en plantensoorten kunnen ontwikkelen. Zo vind je meer dan een derde van de ongeveer 800 voorkomende soorten nergens anders ter wereld. Dat is ook de reden dat UNESCO de Socotra-archipel in 2008 tot werelderfgoed uitriep.

  De beroemdste van de unieke planten die je op het eiland vind is de zogenoemde drakenbloedboom. Deze boom in de vorm van een grote parasol is het symbool van Socotra. De naam van de boom is afkomstig van het rode sap dat de boom afscheidt. Vroeger werd namelijk gedacht dat dit drakenbloed was.

  Socotra was lange tijd volledig afgesloten van de buitenwereld omdat het een militaire basis was. Pas sinds 1999 is Socotra per vliegtuig bereikbaar.

  Door hun isolement hebben de inwoners van het eiland een eigen cultuur ontwikkeld. Zo hebben zij een eigen taal, een eigen begroetingsritueel en een eigen kalender van 24 maanden.

  Doordat het eiland niet erg bekend is wordt het niet veel bezocht door toeristen. Die reizigers die het eiland wel bezoeken hebben daardoor het voorrecht om de bizarre vegetatie en de kolossale landschappen nog in alle rust te kunnen bewonderen.

  Beste reistijd:

  De beste tijd om Socotra te bezoeken is de periode van oktober tot en met februari. In de overige maanden van het jaar is het moesson tijd.

  Hoe kom je er?

  Vanaf het vaste land van Jemen gaan verschillende vluchten naar Socotra. Zo vliegt Yemania Airlines eenmaal per week op de route Sana’a – Mukalla – Socotraen eenmaal per week op de route Aden – Mukalla – Socotra en vliegt Felix Airlines 5 maal per week tussen Riyan en Socotra.

  Hoe reis je er rond?

  Op het eiland zijn voldoende geasfalteerde wegen. Er is alleen geen openbaar vervoer. De enige manier om rond te reizen is dus door te liften of met je eigen huurauto.

  Via onder andere Alamo en Holidaycars kun je een auto huren op Socotra.

  Reizen naar Jemen

  Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks vanuit Nederland naar Jemen. Wel vliegen onder andere EgyptAir, Turkish Airlines en Royal Jordanian regelmatig met overstap naar Jemen.

  Kijk voor vliegtickets op Worldticketcenter.nl.

  Er zijn niet veel reisorganisaties in Nederland en België die reizen aanbieden naar Socotra. Onder andere Avanta Reizen biedt reizen aan naar Socotra.

  Voor praktische informatie over een reis naar Jemen bekijk onze pagina met reisinformatie over Jemen

   


  Inspiratie voor Jemen

  Verre Avonturen

  Een reis naar Jemen zal op het moment niet bij heel veel mensen hoog op de verlanglijst staan, maar dat komt misschien omdat niet veel mensen in het westen op de hoogte zijn van het bestaan van het Jemenitische eiland Socotra.
  Socotra ligt in

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Reisorganisaties Jemen

  Reisboeken en gidsen over Jemen

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Jemen | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Jemen
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.50
  Lees Meer
  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!