Socotra, het Galapagos van de Indische Oceaan

Verre Avonturen

Een reis naar Jemen zal op het moment niet bij heel veel mensen hoog op de verlanglijst staan, maar dat komt misschien omdat niet veel mensen in het westen op de hoogte zijn van het bestaan van het Jemenitische eiland Socotra.
Socotra ligt in de Indische Oceaan, in de monding van de Golf van Aden, op een afstand van 380 km ten zuidoosten van Jemen en 250 km uit de kust van Somalië en het is misschien wel het meest unieke flora en fauna paradijs op aarde en het wordt om die reden ook wel het Galapagos van de Indische Oceaan genoemd.

tekst Reisbijbel
foto's HopeHill - Flickr (Creative Commons)

Het eiland Socotra ligt midden in de Arabische zee, omgeven door Jemen en Somalië. De naam betekent in het Sanskriet ‘Gelukzalig eiland’. Socotra heeft door de geïsoleerde ligging een heel eigen ecosysteem en cultuur ontwikkeld.

Het eiland brak ongeveer 6 miljoen jaar geleden af van Afrika of het Midden Oosten. In de loop der jaren raakte het eiland steeds meer geïsoleerd van de rest van de wereld. Hierdoor hebben er zich veel unieke dier- en plantensoorten kunnen ontwikkelen. Meer dan een derde van de ongeveer 800 voorkomende soorten komt nergens anders ter wereld voor. Dat is ook de reden dat UNESCO de Socotra-archipel in 2008 tot werelderfgoed uitriep.

Door hun isolement hebben de inwoners van het eiland een eigen cultuur ontwikkeld. Zo hebben zij een eigen taal, een eigen begroetingsritueel en een eigen kalender van 24 maanden.


Drakenboom

De beroemdste van de unieke planten die je op het eiland Socotra vindt, is de zogenoemde drakenbloedboom. Deze boom in de vorm van een grote parasol is ook het symbool van Socotra. De naam van de boom is afkomstig van het sap dat de boom afscheidt en dat rood wordt als het in aanraking komt met de lucht. Vroeger werd namelijk gedacht dat dit drakenbloed was.Homhil Nationaal Park
Eén van de mooiste parken op Socroto waar je de drakenbloedbomen kan zien is het Homhil Nationaal Park. Hier zie je ook flessenbomen en Egyptische Gieren. Ook bijzonder, tussen de bergen is een zogenaamde infinity pool gemaakt met uitzicht op  de heuvels richting het Noordoosten van het eiland.


socotra

Socotro bezoeken

Doordat het eiland niet erg bekend is, wordt het niet veel bezocht door toeristen. De reizigers die het eiland wel bezoeken, hebben daardoor het voorrecht om de bizarre vegetatie en de kolossale landschappen nog in alle rust te kunnen bewonderen.

Vanaf het vaste land van Jemen gaan verschillende vluchten naar Socotra. Zo vliegt Yemania Airlines eenmaal per week op de route Sana'a - Mukalla - Socotra en eenmaal per week op de route Aden – Mukalla – Socotra. Felix Airlines vliegt 5 maal per week tussen Riyan en Socotra.

Rondreizen op Socotro


Op het eiland zijn voldoende geasfalteerde wegen. Er is alleen geen openbaar vervoer. De enige manier om rond te reizen is dus door te liften of met je eigen huurauto.

Beste reistijd


De beste tijd om Socotra te bezoeken is de periode van oktober tot en met februari. In de overige maanden van het jaar is het moesson tijd.

[google_map lat="12.440394" long="53.833771" desc="Socotra"]Reizen naar Jemen


Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks vanuit Nederland naar Jemen. Wel vliegen onder andere EgyptAir, Turkish Airlines en Royal Jordanian regelmatig met overstap naar Jemen. Bekijk hier of er momenteel opties zijn om erheen te vliegen. 

Er zijn niet veel reisorganisaties in Nederland en België die reizen aanbieden naar Socotra.

Voor praktische informatie over een reis naar Jemen bekijk onze pagina met reisinformatie over Jemen. Een bezoek aan dit prachtige eiland is vrijwel niet mogelijk, gezien de onveilige situatie in Jemen. Bereid je dus goed voor.

 


Inspiratie voor Jemen

Verre Avonturen

Een reis naar Jemen zal op het moment niet bij heel veel mensen hoog op de verlanglijst staan, maar dat komt misschien omdat niet veel mensen in het westen op de hoogte zijn van het bestaan van het Jemenitische eiland Socotra.
Socotra ligt in

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Jemen

Reisboeken en gidsen over Jemen

Reisgidsen

Reisgids Jemen | Reise Know-How Verlag

Uitstekende - meest uitgebreide - reisgids van dit land. Hoge kwaliteit, veel kaartjes en praktische informatie. Duits, 552 (!) bladzijden. Ausstattung: komplett in Farbe, ca. 100 Fotos, 40 Stadtpläne und Karten, kleine Sprachhilfe Jemenitisch-A

Land : Jemen
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 27.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Jemen | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Jemen
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Oman & Yemen - Jemen | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken.    We were in Oman a couple of weeks before year end and can cert

Land : Jemen
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Yemen - Jemen | Gizi Map

Yemen, including the Gulf of Aden, at 1:1,250,000 on an excellent and informative map from Gizi Maps, with a street plan of central Sana’a and enlargements of the environs of the capital and Aden, plus the Aden Peninsula.   The map has the p

Land : Jemen
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.25
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Yemen - Travels in Dictionary Land | Mackintosh-Smith

Our ideas of the Arabian Peninusula have been hijacked: by images of the desert, by oil, by the Gulf War. But there is another Arabia. For the Classical geographers Yemen was a fabulous land where flying serpents guarded sacred incense groves. Medi

Land : Jemen
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Yemen - Jemen | Freytag & Berndt

Uitstekende kaart van Jemen. Met index, Nationale parken en afstanden in kilometers. Goed kaartbeeld, register. Wel een vrij grote lap van een kaart, maar prima in detail en geen probleem in de auto / camper. De berijdbare wegen zijn goed weergev

Land : Jemen
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer