Bear Grylls – Modder, zweet en tranen; de Autobiografie

Toffe Roadtrips

Wie kent Bear Grylls niet, de avonturier die in de natuur soms de meest bizarre taferelen uithaalt en dit op overtuigende wijze laat zien op Discovery Channel. Eerlijk is eerlijk, soms zap ik bewust weg als hij (weer) op tv is. Ergens vind ik hem niet alleen ultra stoer maar ook een beetje irritant en doet hij mij aan denken aan Steve Irwin (look at THAT!). Waarom willen mensen zichzelf zo graag op tv bewijzen? Waarom compleet over the limit gaan? Ik hoopte het antwoord te vinden in zijn biografie.

tekst Antonette Spaan

Het boek begint met een uitgebreide vertelling over het leven van de jonge Bear Grylls. Hoe hij door zijn oudere zus Bear wordt genoemd, door zijn ouders naar kostschool wordt gestuurd en met zijn vader de wildernis in trekt. Na zijn schoolperiode volgt zijn opleiding bij de SAS, de Special Forces-eenheid afkomstig uit Groot-Brittannië. Al te veel details geeft hij hierover niet prijs, maar hard is het verhaal wel. Waar hij uitgebreid op in gaat zijn de doodvermoeiende trainingsweekenden in de Engelse bergen, waarbij je niks ander dan respect krijgt voor iemand die zo'n enorme dosis doorzettingsvermogen heeft. En waarbij je denkt: 'laat ik de volgende keer in de sportschool maar wat harder rennen.'

Hierna volgt een uitgebreid verslag over zijn beklimming van Mount Everest . Toevallig heb ik enige tijd ook al een boek daarover gelezen (en gerecenseerd voor Reisbijbel) dus hier ben ik wat sneller doorheen gevlogen. Net als zijn tv carrière van de grond komt, is het verhaal afgelopen, wellicht komt er nog een deel 2?

Wat ik jammer vond aan het boek, is dat er weinig in terug komt over zijn tv carrière als survival expert. Ik had graag meer gelezen hoe deze series tot stand komen en hoe hij er in het dagelijks leven mee omgaat dat iedereen hem kent als “die man van Ultimate Survival”.

Wat het boek me wel heeft meegegeven is dat je niet moet opgeven. Dat als je iets heel graag wilt, je er heel hard voor moet werken, maar dat je uiteindelijk beloond zal worden. Hoe hard je ervoor wilt werken, is aan jezelf …

Conclusie: een meeslepend verhaal over een eigenlijk zo gewone jongen die doet waar hij het meeste van houdt: het avontuur opzoeken!

Titel:Modder, zweet en tranen
Auteur: Bear Grylls
Taal: Nederlands
ISBN10: 9024562562
ISBN13: 9789024562565

http://www.bol.com/nl/p/modder-zweet-en-tranen-de-autobiografie/9200000015511937/” target=”_blank”>BESTEL