Hét boek over cultuur en bouwen van ultieme camper

Zonsondergang_camper

Slimme Reistips

The Culture of Vanlife is een naslagwerk én koffietafelboek ineen. De filosofie van het vrije camperleven staat erin, maar ook tips om je eigen buscamper te bouwen!

tekst Fleur Besters

Home is where you park it. Iedereen die wel eens met een camper onderweg is gegaan, of het geluk ervaart er een te bezitten, weet dat een camper direct als je thuis voelt. Het is knus, flexibel en je hebt alles bij je wat je écht nodig hebt. De makers van het boek The Culture of Vanlife sleuren je direct dit leven in. En of je nu al verslaafd bent aan het reizen met je camper, of nog besmet moet worden: dit boek is overtuigend. Het helpt je zelfs met het bouwen van je eigen campervan! 


Zwaargewicht in je camper

Let wel, gezien het gewicht zouden wij The Culture of Vanlife niet meenemen op reis in de camper. Dat doen de samenstellers Lauren Smith en Calum Creasey waarschijnlijk ook niet. Zij reizen al sinds de lente van 2010 rond in een Volkswagen T4 busje, aanvankelijk zelfs fulltime. Helemaal hip verkennen ze Europa en verzamelen onderweg informatie, prachtige foto’s en tips voor ‘lotgenoten’. Die informatie geven ze uit in tijdschriftvorm én nu dus ook in het tweede boek. Bekijk The Culture of Vanlife hier


Inhoud The Culture of Vanlife

The Culture of Vanlife zegt het al, uitgever Lannoo geeft de originele Engelstalige versie uit. Veel maakt dat niet uit voor een beetje reiziger. Het boek is in vijf hoofdstukken verdeeld, die allemaal ook weer zijn opgedeeld. Eerst maak je kennis met het Britse stel zelf. Ze zijn van de variant ‘zelfbouwers’. Niet onbelangrijk te weten, want waar iets hip en populair wordt, krijg je ook weer clubjes. Je hebt de zelfbouwers, eigenaren van grote dubbelassers met uitschuif-wanden, liefhebbers van oldtimer-campers: verzin het maar, ook de groep liefhebbers van reizende huisjes splitst zich op.

Jammer eigenlijk, want het gevoel zal voor iedereen gelijk zijn. Eeuwige vrijheid. Dichtbij de natuur zijn. Dat was het tientallen jaren geleden al. Ook voor de senioren die nu in groepen naar Spanje rijden in de winter, en dus niet meer hip zouden zijn met tenten aan hun mobiele huisjes en tuinstoelen zo comfortabel als thuis. De beelden in Vanlife tonen een heel andere reisvorm.

Leuk aan het boek is dat de verhalen door meerdere schrijvers worden verteld. Dan Crockett mag aftrappen met een zoektocht naar de definitie van nomad. Zijn essay neemt je mee in de moderne zoektocht naar het voortdurend verbonden zijn (connected). Amsterdammer Mattias Wieles gaat in op het hoge influencer gehalte dat aan het begrip vanlife kleeft. Zijn tip: onderga het zelf. Probeer het uit, parkeer je camper in the middle of nowhere en onderga het Instagram-plaatje. Geen douche, stromend water of wifi. Bekijk dan of het inderdaad bij je past. Auteur Calum voegt toe: “When the payback is happiness, who needs money anyway?”.



Van Dwellers en gepimpte busjes

Foto’s van geweldig gepimpte interieurs in het boek maken je jaloers, gelukkig staan er ook praktische tips, die - mocht je dat willen - helpen bij de keuze voor je eigen camper. En, je voorbereiden op het enorme werk dat gaat zitten in het opknappen van een busje, zowel aan de binnenkant als onder de motorkap. Alle details komen voorbij, voorzien van inspirerende foto’s. Er wordt zelfs een caravan op een bestelbus gezet! Bezint eer ge begint, weet ook Reisbijbel. Een eigen camper is een droom, maar ook een zorg! Een boek is dus een veilige keuze om te genieten, en wie weet ga je zelf toch overstag! 

Van Dwellers zijn de mensen die onderweg naar elkaar zwaaien, geluksvogels achter het stuur van hun rijkdom, elkaar passerend op hun routes naar nieuwe ervaringen. Er is zelfs een plekje in het boek voor de Golden Oldies! Calum waagt zich aan een interview met een echtpaar, dat reist in een camper. Ze werken wekenlang zeven dagen per week om daarna te kunnen reizen. Uitgeput beginnen ze dan aan een avontuur, richting de zon, om het grijze Engelse weer te ontlopen. Een heel ander plaatje is het geportretteerde gezin, waarbij de kinderen gelukkig ook gewoon heel realistisch gefotografeerd zijn: kijkend naar filmpjes op een tablet. In een camper met vlaggetjes, dat wel. Want een beetje hip blijft het wel, zo'n camperfamily!



Vanhalla

Vanhalla, dat is de magische plek waar camperbezitters heen zouden gaan als ze al hun wensen bijeen zouden kunnen brengen. Lauren en Calum doen hun best en tippen prachtige plekken die een soort van 'droom-camperplek' kunnen zijn. Warme en koude plekken in Europa, National Parks in Noord-Amerika of India, je kan er met je camper terecht. Uitgebreidere verhalen zijn er over camper-bakermat Nieuw-Zeeland, maar laaf je ook aan de prachtige foto’s van de Europese Alpen. En wie echt durft, volgt het spoor van Micha en Xeni, die vanuit Duitsland naar Zuid-Amerika vertrokken. De camper op de boot, zij er achteraan. De route op de landkaart op een foto in het boek is indrukwekkend! De Mercedes ambulance uit 1983 waar de Nederlandse Naomi en Susan mee door Canada reden trouwens ook. Wat een avontuur!


Koop The Culture of Vanli

Inmiddels wonen de samenstellers niet meer in hun busje. De ervaringen delen ze, en hun creatieve instelling houden ze ook zonder wielen vast. Het boek The Culture of Vanlife is daar het bewijs van. Een aanrader voor iedereen die houdt van dromen en ze misschien zelfs waar durft te maken!

Het boek The Culture of Vanlife is bij onder andere Bol.com te koop voor 35,99 inclusief verzendkosten. Het telt 272 pagina's en is in een mooi groot hardcover formaat uitgegeven door Lannoo. Koop The Culture of Vanlife hier