Egypte

Woestijn

klimaat

Klimaattype: woestijnklimaat (BW)
Gem. temperatuur: 31 °C in de zomer (juni tot en met augustus) en 24 °C in de winter (december tot en met februari)
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: december tot en met februari (Zuid-Egypte) en april, mei, september en oktober (Noord-Egypte)

Klimaat 

In Egypte heerst een woestijnklimaat, met een hete zomer en een koele winter. Egypte kent twee seizoenen: een hete zomerperiode van mei t/m oktober en een milde winterperiode van november t/m april. De winter in Egypte doet qua temperatuur niet veel onder voor een Nederlandse zomer. De avonden en de nachten kunnen in de winter wel koud zijn.

Er valt weinig regen in Egypte (gem. 3 mm. per jaar), alleen in het gebied aan de Middellandse Zee valt wat meer neerslag. Zo heeft Cairo gemiddeld zes regendagen per jaar, Alexandria dertig. In het zuiden regent het bijna nooit.

Aan de kust zijn de winters zachter en de zomertemperaturen lager dan het binnenland. Daar lopen de temperaturen in de zomer op tot 40°C, maar ook in het voorjaar komt de temperatuur al geregeld boven de 30°C. Wel is de hitte redelijk goed te verdragen vanwege de lage luchtvochtigheid.

's Avonds kan het sterk afkoelen, vooral in de Sinï woestijn. In de zomer kan er dan een lichte nachtvorst optreden, in de winter kan de temperatuur zelfs afnemen tot -10°C.

De watertemperatuur varieert van 28 graden in september tot 21 graden in februari.

Risicovol

reisadvies

Reizen naar Egypte is zeker niet zonder risico's. Het land is politiek instabiel en er zijn geregeld terroristische aanslagen, die ook tegen toeristen zijn gericht. Er is in toenemende mate sprake van seksueel geweld tegen vrouwen, en ook (negatieve) opmerkingen over de islam kunnen tot problemen leiden.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt in het bijzonder voor risicovolle sporten, zoals duiken of het rijden met 4x4 wagens. De regels zijn hiervoor minder nauw als in Nederland, en dit heeft tot dodelijke ongelukken geleid. Ga alleen op pad met een betrouwbare organisatie. 
 

Controleer voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om zelf je afweging te maken of je naar Egypte wilt reizen. 

Aangeraden

Vaccinaties

Vaccinaties die voor Egypte verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Egypte alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Egypte binnenkomt in een gele koorts land bent geweest, met uitzondering van Argentinië en Paraguay.

Vaccinaties die voor Egypte worden aangeraden

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Egypte aangeraden:

- vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Ja

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Egypte

Nederlandse Ambassade

18, Hassan Sabri StreetZamalek, Caïro

Tel. nr. 00-20-2-7395500Fax 00-20-2-7365249
E-mail: kai@minbuza.nl of az-cz@hollandemb.org.eg
Website: www.hollandemb.org.eg

Openingstijden: zondag-donderdag 08:00-16:00

Belgische Ambassade

 20, Kamel El Shennawi Street
Garden City11511 Cairo
P.O. Box 37 - Cairo CP 11511

Tel nr. + (20) (2) 794.74.94
Fax: + (20) (2) 794.31.47
E-Mail: Cairo@diplobel.org
Website: http://www.diplomatie.be/caironl

Ja

visumplicht

Voor Egypte heb je nodig:

- Een paspoort dat na vertrek uit Egypte nog minimaal 8 maanden geldig is
- Een uitgeprint visum
- Een geldig retour- of doorreisticket
- Bevestiging van je hotel of reisschema

Visum informatie Egypte

Je kan het visum voor Egypte voortaan online aanvragen via hun Engelstalige site. Je betaalt dan met een creditcard en krijgt een visum dat drie maanden geldig is. Het toeristenvisum voor maximaal 30 dagen kan ook nog steeds op het vliegveld geregeld worden. Het kost dan USD 25 en moet contant worden betaald op het vliegveld.

Als je geen zin hebt om op het vliegveld in de rij te staan, en je wilt je visum in het Nederlands regelen, dan is er ook de optie om voor het visum Egypte via e-Visum aan te vragen. Je betaalt een tientje meer, maar regelt alles vanuit Nederland, en krijgt een e-visum Egypte dat drie maanden geldig is. Voordeel is dat je hiervoor geen creditcard nodig hebt, je betaalt via iDeal. De totale kosten bedragen dan 34,95 euro. 

Adressen ambassade van Egypte in Nederland en België:

Nederland: 
Ambassade Egypte
Badhuisweg 92
2587 CL Den Haag

Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-15:00 
Telefoon: 070-3542000/4535 en 070-3543304

België: 

Ambassade Egypte
Uruguaylaan 191000 BRUSSEL 
Tel. nr. 02.663.58.00 
Fax: 02.675.58.88 
E-mail: embassy.egypt@skynet.be

Let op!

Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Egypte voor de actuele visuminformatie.

Egyptische pond

Valuta

In Egypte wordt betaald met de Egyptische pond. Bekijk hier de actuele wisselkoers. 

Je kan in Egypte met zowel je bankpas als je creditcard terecht. Je kan er geld mee opnemen op de meeste plaatsen, ermee betalen is minder gebruikelijk. Neem geen verfomfaaide biljetten aan, die worden niet overal geaccepteerd en dan heb je dus nutteloos geld.

Fooi

In Egypte heerst een fooicultuur. Het is zelfs gebruikelijk om actief om een fooi te vragen, zelfs voor de meest kleine of ongevraagde diensten. 

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Egypte zijn:

  • 1 januari: Nieuw jaar
  • 25 april: Feest van de Teruggave van de Sinaï door Israël
  • 1 mei: De dag van de Arbeid.
  • 18 juni:  Feest van de Terugtrekking vertrek van de laatste Britse troepen in 1956
  • 23 juli:  Gedenkdag van de Revolutie van 1952
  • 6 oktober: Overwinning van Egypte op Israël 1973 en de moord op president Sadat 1981
  • 23 oktober:  Nationale Suezdag
  • 23 december: Dag van de nationale bevrijding

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Egypte nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

+ 1 uur (Winter)

tijdsverschil

In Egypte is het tjdens de winter 1 uur later dan in Nederland en België. Egypte heeft in 2011 de zomertijd afgeschaft en daardoor is er sinds 2011 in de periode dat bij ons de zomerttijd van kracht is geen tijdsverschil met Nederland en België.

Check hier de actuele tijd in Egypte.

Arabisch

taal

De officiële taal in Egypte is Arabisch. Het Egyptische Arabisch wordt door velen gezien als de standaard voor de Arabische wereld, waarin meer dan een tiental ‘dialecten’ voorkomt.

In de de toeristische gebieden spreekt men over het algemeen wel wat Engels, Frans en in toenemende mate ook Duits. Buiten de toeristische gebieden spreekt men over het algemeen geen vreemde talen. Indien je ook niet toeristische gebieden bezoekt is het dan ook aan te raden om een taalgidsje Arabisch mee te nemen.

Nijlcruise

Een ideale manier om de historische cultuurschatten van Egypte te ontdekken, is met een Nijlcruise.

Nijlcruise

Op nog geen vijf uur vliegen van Nederland en België ligt het fascinerende en veelzijdige Egypte. Het land in het noordoosten van Afrika is vooral bekend vanwege z'n eeuwenoude geschiedenis waarvan je ook vandaag de dag nog vele sporen aantreft. De bekendste zijn ongetwijfeld de piramides van Gizeh, het symbool van Egypte, maar ook de Kolossen van Memnom, het oude Thebe, de tempels van Karnak en van Luxor, de Sfinx en de Vallei der Koningen zijn getuigen van de grootsheid van het indrukwekkende rijk van de goddelijke farao's.

Een ideale manier om deze cultuurschatten te ontdekken, is een zogenaamde Nijlcruise. Daarmee reis je 's nachts en 's ochtends in alle vroegte legt de boot aan bij een nieuwe bezienswaardigheid. Bijvoorbeeld Kras biedt deze reizen aan. 

Artikelen over Egypte

Elk jaar start in januari een groep fietsers in Caïro aan de ‘Tour d’Afrique’. Vier maanden later, twaalfduizend kilometer verder,...

Van Caïro naar Kaapstad… op de fiets
1
Reisbijbel

De Engelse Francesca en Sam houden van fietsen en van reizen. Wat is dan mooier dan beide hobby's te combineren?...

The road - per fiets van Londen naar Bangkok
2
Reisbijbel

Een jong Egyptisch stel voert een openhartig gesprek in een café in Caïro. Meer is niet waar het in deze...

Korte film: Café Regular, Cairo
3
Reisbijbel

Reizen egypte

Rondreis Egypte, Nijlvallei & Rode Zee, 14 dagen

Rondreis Egypte, Nijlvallei & Rode Zee, 14 dagen

Tijdens deze boeiende 14-daagse reis ligt de focus op het midden en zuiden van Egypte, waar we in Luxor en Aswan kennismaken met de oudheidkundige bezienswaardigheden én het hedendaagse leven. Aan de Rode Zee is het daarna heerlijk relaxen aan het strand en zijn er volop watersportmogelijkheden.

land egypte
aanbieder Djoser
prijs vanaf 1145
reisduur 14 dagen
Rondreis Egypte, woestijnen, Nijlvallei en Rode Zee, 20 dagen

Rondreis Egypte, woestijnen, Nijlvallei en Rode Zee, 20 dagen

Combineer tijdens deze reis de culturele bezienswaardigheden van Alexandrië en de piramides, met een bezoek aan de steden van de Nijl. Relaxen aan een van de mooie stranden aan de Rode Zee maakt deze reis compleet.

land egypte
aanbieder Djoser
prijs vanaf 1495
reisduur 20 dagen
Rondreis Egypte, Nijlvallei en zeiltocht, 11 dagen

Rondreis Egypte, Nijlvallei en zeiltocht, 11 dagen

Rondreis langs de culturele hoogtepunten van Egypte in combinatie met een zeiltocht met een traditionele Dahabiya.

land egypte
aanbieder Djoser
prijs vanaf 1395
reisduur 11 dagen
Egypte - Nijlvallei

Egypte - Nijlvallei

De oude Griekse historicus en reiziger Herodotus beschreef Egypte als ‘een gift van de Nijl’. Volgens menigeen heeft hij gelijk. De Nijl, de groene ader van Egypte, wordt geflankeerd door prachtige faraonische bouwwerken. De meest indrukwekkende cultuurschatten zijn te vinden in het zuiden van het land, bij de steden Aswan en Luxor. Op deze rondreis tonen gidsen u de indrukwekkendste archeologische sites. Maar je maakt ook kennis met de Nubische cultuur in Aswan en het alledaagse leven in de dorpen en palmenoases langs de oever van de Nijl, waar je unieke wandelingen maakt en twee nachten op het dek van een traditionele zeilboot, een felucca, slaapt.

land egypte
aanbieder SNP
prijs vanaf 890
reisduur 10 dagen