Engeland reisinformatie voor jouw vakantie

Engeland – Klimaat

Klimaat en beste reistijd Engeland

Engeland heeft een gematigd zeeklimaat (types Cfb) met relatief milde winters, warme zomers en neerslag gedurende het hele jaar.

Engeland heeft de reputatie erg nat te zijn. Maar het in het noorden gelegen Schotland en het in het westen gelegen Wales zijn aanzienlijk natter dan Engeland. Het zuidoosten van Engeland is gemiddeld zelfs droger dan Nederland, sommige delen van Essex, Kent en Cambridgeshire blijven zelfs onder de grens van vijfhonderd millimeter steken, waarmee deze gebieden zich wat betreft neerslaghoeveelheden kunnen meten met de Franse Riviera!

Aangename zomermaanden

De zomers in Engeland zijn gemiddeld te vergelijken met Nederland. Er zijn echter wel degelijk verschillen. Zo is hoofdstad Londen iets warmer en droger en bij langere periodes van mooi weer liggen de temperaturen vaak rond een aangenaam zomers niveau van 24 tot 28 graden. Matig tot slecht zomerweer wordt vaak vooral door Schotland, Wales en Ierland opgevangen.

Neerslag

Gemiddeld valt er in Engeland slechts zo”n zevenhonderd millimeter neerslag per jaar, meest regen. Het zuidwesten en noordwesten van Engeland zijn een stuk natter dan het oostelijke deel. In het noordwesten zijn het vooral de heuvels en bergen die grote hoeveelheden regen te verwerken krijgen. Het wandelgebied Lake District is met zo”n tweeduizend millimeter neerslag per jaar het natste gebied van Engeland. Mist en bewolking maken het grauwe plaatje hier al snel compleet, waarmee dit deel van het land geheel voldoet aan het beeld dat veel mensen hebben over het weer in Engeland. Gemiddeld schijnt in de zeer groene heuvels ook maar duizend uur per jaar de zon. In de meeste sombere jaren kan de teller blijven steken bij minder dan achthonderd uur, wat neerkomt op gemiddeld minder dan drie uur zonneschijn per dag.

Winter

De winters in Engeland zijn redelijk mild. Ā Als er echter een aanvoer is van koude poollucht uit het noorden dan kunnen de temperaturen in Engeland flink dalen en ontstaat “s nachts flinke vorst. Het sneeuwt niet zo vaak, daar is de lucht niet koud genoeg voor, maar als het gebeurt kan er heel veel tegelijk vallen. Echte wintersport in Engeland is niet mogelijk. Hoewel er in de heuvels soms wel een prachtig wit sneeuwdek ligt waarop je kan sleeĆ«n, langlaufen of zelf skiĆ«n, zijn er geen officiĆ«le skipistes in Engeland.

Wind

Onder de invloed van depressies die over zee aangevoerd worden heeft Engeland veel last van wind. Vooral in de hoger gelegen gebieden in het noorden staat er vaak een stormachtige wind en is ook de kans op stormen groot. Een andere plek waar de wind regelmatig vrij spel heeft is het zuidwesten van Engeland. Bij de ergste stormen kan de windkracht tot kracht 10 of 11 oplopen, af en toe wordt er zelfs orkaankracht (windkracht 12) gemeten. Van echte orkanen die voortkomen uit tropische depressies is eigenlijk nooit sprake in Engeland.