Ethiopië

Tropisch, Moesson

klimaat

Klimaattype: tropisch moesson klimaat
Gem. temperatuur: 21 °C
Regenseizoen: februari tot en met juni (kleine regenseizoen) en juli tot en met september (grote regenseizoen)
Beste reistijd: november tot en met februari

 

Risico's

reisadvies

Voor geheel Ethiopië zijn waarschuwingen van kracht. Voor reizen naar de grensregio's is een negatief reisadvies van kracht. In het gehele land kunnen onverwachte controles plaatsvinden door de overheid of politie. Werk hier aan mee en zorg dat je papieren in orde zijn. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar overige gebieden van Ethiopië. Dit heeft te maken met de verhoogde dreiging voor terrorisme, demonstraties en criminaliteit.

Er zijn ook risico’s voor reizen naar de Danakil Depressie-regio, hoewel het toerisme hier weer op gang komt. Reis alleen met een professionele en betrouwbare reisorganisatie die goede contacten heeft met de lokale veiligheidsdiensten.  Overweeg je naar de Danakil Depressie-regio (Dallol Mount, Erta Ale-vulkaan) te reizen? Blijf dan goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Controleer daarom voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Aangeraden

Vaccinaties

Vaccinaties die voor Ethiopië verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Ethiopië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Ethiopië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Een cholerastempel is verplicht als je Ethiopië over land binnenkomt.

Vaccinaties die voor Ethiopië worden aangeraden

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Ethiopië  aangeraden:

- vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
- vaccinatie tegen gele koorts 

Ja

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Ethiopië

Nederlandse Ambassade

Old Airport Zone
Addis Abeba
Postadres:
P.O. Box 1241
Addis Abeba

Tel. 00-251-1-711100
Fax 00-251-1-711577
E-mail: add@minbuza.nl
Website: www.netherlandsembassyethiopia.org

Open: maandag-vrijdag 08.00-13.00, 14.00-17.00

Belgische Ambassade

Comoros Street , Yeka Kifle-Ketema
Kebele 08
Addis Ababa
P.O. Box 1239

Tel nr. + (251) (1) 251.07.71 
Fax: + (251) (1) 61.36.46 
E-Mail: AddisAbaba@diplobel.org
Website: http://www.diplomatie.be/addisababanl

Ja

visumplicht

Reisdocumenten voor Ethiopië

Voor Ethiopië heb je nodig:

- Een paspoort dat na vertrek uit Ethiopië nog minimaal 6 maanden geldig is
- Een visum
- een boekingsbevestiging of een geldig retour- of doorreisticket

Visum informatie Ethiopië

Nederlanders en Belgen hebben voor een bezoek aan Ethiopië een visum nodig. Een visum moet aangevraagd worden bij de Ethiopische ambassade in Brussel. Het visum kost € 17 (3 maanden 1 inreis), € 25,50 (multiple entry 3 maanden) , 42,50 (6 maanden/multiple entry).

Adressen ambassade van Ethiopië in Nederland en België:

Nederland: 
Ethiopië heeft geen vertegenwoordiging in Nederland. de dichtstbijzijnde vertegenwoordiging van Ethiopië bevindt zich in België.

België:

Ambassade Ethiopië
Avenue de Tervuren 231 
1150 Brussel 
Tel nr. 02.771.32.94 
Fax: 02.771.49.14 
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Let op!

Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Ethiopië voor de actuele visuminformatie.

Ethiopische birr

Valuta

De Ethiopische birr is verdeeld in 100 Santim. De munt is herkenbaar aan het teken Br. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 50 en 100 birr en 1, 5, 10, 25, 50 cents munten.

Pinnen en creditcard

Je kan in Ethiopië niet pinnen, maar je kan in vrijwel elk hotel in Addis Abeba terecht met Amerikaanse Dollars of met Euro’s. De biljetten moeten wel gloednieuw zijn. 
Creditcards worden ook vrijwel niet geaccepteerd in Ethiopië. Neem dus contant geld mee dat je kan wisselen op de luchthaven, maar ook in hotels of bij de banken in Addis Abeba. Daarbuiten zijn er weinig banken. 

Indien het onderweg toch een keer mogelijk is om met uw creditcard te betalen is het van het grootste belang dat u uw card niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. 

feestdagen

+1, +2 (winter)

tijdsverschil

In Ethiopië is het tijdens onze zomertijd 1 uur later en tijdens onze wintertijd 2 uur later dan in Nederland en België.

Check hier de actuele tijd in Ethiopië.

Amharic

taal

De officiële taal van Ethiopië is het Amharic, maar veel stammen spreken hun eigen taal.

In totaal worden er in Ethiopië bijna 300 talen gesproken die veelal behoren tot de zogenaamde Afro-Aziatische talen.

In de de toeristische gebieden spreekt men over het algemeen wel wat Engels, maar Ethiopiërs stellen het erg op prijs als een faranji (buitenlander, vreemdeling) moeite doet om enkele woordjes Amhaars te spreken.

Veertig warmwaterbronnen

Arba Minch ligt ten zuiden van Addis Abeba en dankt de naam ‘veertig bronnen’ aan de warmwaterbronnen in de buurt van de stad. 

Tijdens een spectaculaire boottocht over het Chamomeer kun je verschillende diersoorten van dichtbij bekijken, zoals krokodillen, nijlpaarden en verschillende vogels, waaronder maraboes en ooievaars. Arba Minch is ook de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Dorze, in het gelijknamige dorp Dorze. Deze bevolkingsgroep staat met vooral om de zogenaamde beehive-hutten waarin ze leven en de verfijnde weeftechniek, waarmee ze schitterende dekens en kleden maken. 

Onder andere Djoser biedt deze bezienswaardigheid aan in haar reizen. Bekijk het Ethiopië-aanbod hier.

WTC

Artikelen over Ethiopie

De meest verre uithoeken van de wereld bezoeken. Slapen in hutjes van de lokale stam of de massale slacht van...

Go local, met je camera op zoek naar tribale stammen
1
Reisbijbel

De Australische reisorganisatie Intrepid Travel bestaat dit jaar 25 jaar en om dat te vieren vroegen ze Daniel Klein en Mirra...

Reizen is...
2
Reisbijbel

`s Ochtends lijkt alles normaal in Gonder, een oude stad die van 1635 tot rond 1900 de hoofdstad was van...

Timkat - Driekoningen op zijn Ethiopisch
3
Reisbijbel

Israel Dejene zag de kinderen in zijn buurt in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa opgroeien tussen drugverslaafden en criminelen. Hij...

Ethioskate, inspirerend skateboardproject in Ethiopië
4
Reisbijbel

Harar is een interessante plaats voor een dag of twee. Een ommuurde moslimstad met middeleeuwse steegjes en paadjes waaraan huizen...

Harar naar Addis - de smokkelroute
5
Reisbijbel

Reizen ethiopie

Rondreis Ethiopië, 24 dagen

Rondreis Ethiopië, 24 dagen

Fascinerende rondreis over de historische route en de afgelegen Omovallei van Ethiopië. We bezoeken de watervallen van de Blauwe Nijl, het Tanameer, de rotskerken bij Lalibela, kastelen bij Gondar, steles bij Axum en zoeken de geladabavianen in het Simiengebergte.

land ethiopie
aanbieder Djoser
prijs vanaf 2795
reisduur 23 dagen
Familiereis ETHIOPIË - 16 dagen; Van grotkerken naar Omovallei

Familiereis ETHIOPIË - 16 dagen; Van grotkerken naar Omovallei

Dit is een familiereis Ethiopië voor avontuurlijk ingestelde gezinnen met kinderen van 12 tot 19 jaar, die niet bang zijn om af en toe even af te zien. In het bergachtige noorden wordt het leven gedomineerd door het Ethiopisch-orthodoxe geloof. Je treft er eeuwenoude kastelen, lieflijke kloosters en monolithische grotkerken. Het diepe zuiden van het land bestaat uit een droog savannelandschap, waar een scala aan kleurrijke volkeren woont. Tijd krijgt hier voor de échte Afrika avonturier een heel andere dimensie.

land ethiopie
aanbieder Koningaap
prijs vanaf 2895
reisduur 16 dagen
Familiereis ETHIOPIË AVONTUUR - 21 dagen; Afrika voor families met reiservaring

Familiereis ETHIOPIË AVONTUUR - 21 dagen; Afrika voor families met reiservaring

Dit is een familiereis Ethiopië voor avontuurlijk ingestelde gezinnen met kinderen van 12 tot 19 jaar, die niet bang zijn om af en toe even af te zien. In het bergachtige noorden wordt het leven gedomineerd door het Ethiopisch-orthodoxe geloof. Het droge savannelandschap in het diepe zuiden biedt een schitterend mozaïek aan primitief levende volkeren, waar tijd een heel andere dimensie heeft. De twee verschillende werelden maken deze intensieve (en soms vermoeiende) Ethiopië familiereis écht uniek.

land ethiopie
aanbieder Koningaap
prijs vanaf 3295
reisduur 21 dagen
Groepsreis Noord-Ethiopie; Mysterieuze kerken en ruige bergen

Groepsreis Noord-Ethiopie; Mysterieuze kerken en ruige bergen

Ethiopië is een verrassend mozaïek van landschappen en volkeren. Door veel avontuurlijke reizigers wordt het beschouwd als het mooiste land van Afrika. Slenter met Shoestring over kleurrijke markten en maak een wandeling door het panoramische Simiengebergte. Met bootjes kun je de lieflijke kloosters op de eilandjes in het Tanameer ontdekken. Tussen imposante berglandschappen stroomt de Blauwe Nijl. Het boeiende verleden van dit sympathieke Afrikaanse land komt tot uiting in de bijzondere rotskerken van Lalibela en de paleizen van Gondar.

land ethiopie
aanbieder Shoestring
prijs vanaf 999
reisduur 13 dagen / 12 nachten dagen
Groepsreis Ethiopië ; Afrika's best bewaarde geheim

Groepsreis Ethiopië ; Afrika's best bewaarde geheim

Voor de échte Afrika-avonturier bieden we een afwisselende rondreis naar het gastvrije Ethiopië. In het groene bergachtige noorden wordt het leven gedomineerd door het orthodoxe geloof. Je treft er eeuwenoude kastelen, lieflijke kloosters en monolithische grotkerken, waar je het vrome leven optimaal ervaart. Het diepe zuiden van het land bestaat uit een droog savannelandschap, waar een schitterend mozaïek aan primitief levende volkeren woont. Tijd krijgt hier een heel andere dimensie. Proef het best bewaarde geheim van Afrika op deze Ethiopië groepsreis met Shoestring!

land ethiopie
aanbieder Shoestring
prijs vanaf 1899
reisduur 23 dagen / 22 nachten dagen
Groepsreis Zuid-Ethiopie; Caleidoscoop van volkeren

Groepsreis Zuid-Ethiopie; Caleidoscoop van volkeren

Deze avontuurlijke Ethiopië rondreis brengt je naar het diepe zuiden van het Afrikaanse land, waar je kennis maakt met de vele animistische stammen die Ethiopië rijk is, zoals Konso, Mursi en Hamar. Het schouwspel van ingenieuze kapsels, tot kleding bewerkte geitenvellen en lichaamsversieringen als enorme kleischotels in een onderlip zullen je op zijn minst verbazen. Een hoogtepunt zijn de kleurrijke weekmarkten van Turmi en Key Afar. Je reist per bus en jeep weg van de ‘bewoonde wereld’ langs vogelrijke meren en over de uitgestrekte ruige savannes naar een regio waar nog maar weinig Europeanen zijn geweest.

land ethiopie
aanbieder Shoestring
prijs vanaf 1399
reisduur 13 dagen / 12 nachten dagen