Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Afrika>Gabon
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Gabon

de Galápagoseilanden van Afrika

Aan de westkust van Afrika, ter hoogte van de evenaar tussen Equatoriaal Guinea, Congo en Kameroen, ligt het nog bijna ongerepte Gabon. 
Hoewel in Gabon het toerisme nog in de kinderschoenen staat, is het voor de ervaren Afrikaganger die van natuur houdt een absolute topbestemming.

Het land heeft namelijk een nog vrijwel ongerepte wildernis met heuvelachtige binnenlanden die verscholen liggen onder een weelderig oerwoud dat zo nu en dan worden onderbroken door savannes en moerassen.

Gabon heeft 12 nationale parken. De belangrijkste en grootste parken zijn Ivindo (3.000 km2), Lope (4.970 km2), Mimbeke (7.560 km2). Deze parken bestaan uit een mix van jungle, grassavannes en kustgebied en hebben een enorme rijke flora en fauna. Zo leven er naast laagland gorilla’s, chimpansees en mandrils, bosolifanten, bosbuffels, luipaardeluipaarden, vele soorten vogels, krokodillen en antilopen.


curioso markt in Libreville
De curioso markt in Libreville (© brian Gratwicke)

Gabon is echter niet alleen maar natuur. Zo kun je na alle indrukken die je in de natuur hebt opgedaan even bijkomen in de hoofdstad Libreville. Hier heeft niemand haast en je kunt er dan ook heerlijk even ontstressen.

Ook het eiland Evengué is de moeite van het bezoeken waard. Op dit rustige eilandje vind je verscheidene soorten vogels, maar ook de Sint Annakerk, die door Gustave Eiffel werd gebouwd van het materiaal dat hij overhield na het bouwen van de Eiffeltoren.

Een waarschuwing is echter wel op z’n plaats. Gabon is een bestemming voor de gevorderde Afrika reiziger. Hoewel het land één van de rijkste en meest vreedzame landen in Afrika is, zijn er nauwelijks wegen en de voorzieningen voor toeristen zijn vaak wat primitiever dan in de wat meer toeristische bestemmingen in Afrika, zoals Tanzania, Kenia, Zuid Afrika en Botswana.

 • vlag-gabon

  Gabon

  Hoofdstad: Libreville 
  Oppervlakte:
   267.667 km2
  Aantal inwoners:
   1,6 miljoen
  Hoogste punt:
   1.575 meter
  Visum: ja
  Bekend van:
   Regenwoud, bosolifanten