Laos

Tropisch, Savanne

klimaat

Laos heeft voor het grootste deel een tropisch savanneklimaat. Het oosten heeft deels een tropisch moessonklimaat en het uiterste noorden een warm chinaklimaat, meer dan vierhonderd millimeter per maand regen kan vallen in de zomerperiode.

Er zijn twee seizoenen in Laos. Het regenseizoen duurt van mei tot oktober en het droge seizoen van november tot april. De eerste helft van het droge seizoen is redelijk koel (november-januari) en is dan ook de beste tijd om te reizen. De tweede helft (februari-april) wordt het heel warm met temperaturen tot 40°C. In de bergen is het altijd koeler dan in het laagland.

Door de bergachtige structuur van het land kunnen er flinke temperatuur en neerslag verschillen zijn. 

Orkanen

Tijdens het orkaanseizoen, dat van juni tot december loopt, is er een kans op orkanen. Omdat Laos wat verder landinwaarts ligt en ‘beschermd’ wordt door bergen valt het aantal orkanen dat daadwerkelijk met orkaankracht Laos bereikt heel erg mee. 

Risico's

reisadvies

Er zijn in geheel Laos risico's voor reizigers. De verkeersveiligheid is matig en er liggen in een aantal gebieden nog onontplofte bommen. In de provincie Xaysomboune kunnen gewelddadigheden tussen leger en rebellengroepen voorkomen. Reis daar alleen als het noodzakelijk is. 

Controleer voor vertrek altijd de meest actuele situatie in Laos, er zijn verschillende gebieden waar reizen wordt afgeraden. Dat kan hier. 

Risico's watersport en uitgaan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om in een speedboot over de rivier de Mekong te varen. In Vang Vieng komen regelmatig ongelukken voor tijdens watersportactiviteiten. Bijvoorbeeld tijdens tuben, raften en kajakken. Soms vallen hierbij dodelijke slachtoffers. Daarnaast bieden sommige bars en restaurants in Vang Vieng eten en drinken aan met verdovende middelen. De bars en restaurant duiden dit vaak aan met ‘happy’ of ‘special’.

 

Malaria

Vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Laos alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Laos binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Laos aangeraden:
- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Laos.

Malaria

Er komt in Laos malaria voor, waarvoor malariatabletten worden aanbevolen, in combinatie met muggenwerende maatregelen. 

Nee

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Laos

Nederlandse Vertegenwoordiging

Nederland heeft geen vertegenwoordiging in Laos, voor vertegenwoordiging in de regio zie: Ambassade Bangkok

Belgische Vertegenwoordiging

België heeft geen vertegenwoordiging in Laos, voor vertegenwoordiging in de regio zie: Ambassade Bangkok

Ja

visumplicht

Voor Laos heb je nodig:

- Een paspoort dat bij aankomst in Laos nog minimaal 6 maanden geldig is;
- Een visum

Visum

Voor een verblijf in Laos heb je een visum nodig. Bij aankomst op Wattay Airport in Vientiane, Luang Prabang Airport en de grensovergang met Thailand bij de Friendship Bridge kan je voor ongeveer $35 en tegen inlevering van een pasfoto een visum kopen. Dit visum staat je toe om 30 dagen in Laos te verblijven.

Ook kun je een visum voor Laos aanvragen bij de de Laotiaanse ambassade in Brussel. Dit visum kost ongeveer € 40,- en ook hiermee kun je 30 dagen in Laos verblijven. Nederland heeft geen ambassade. 
Je kan ook in Bangkok (Thailand) regelen bij allerlei kantoortjes, dit scheelt je tijd aan de grens. 

Het is verstandig om voor je vertrek bij de vertegenwoordiging van Laos in Nederland of België informatie op te vragen over de douanebepalingen. Deze worden namelijk nogal eens gewijzigd.

Adressen Laotiaanse ambassades in Nederland en België

Nederland

Laos heeft geen ambassade in Nederland. De dichtsbijzijnde ambassade van Laos bevindt zich in België.

België

Ambassade Laos
Brabanconnelaan 19-21
1000 Brussel

Tel nr. 02.740.09.50
Fax: 02.734.16.66
E-mail: laoembassy@ambalao.be

Kip

Valuta

De nationale munteenheid van Laos is de Kip. Er zijn geen munten, alleen bankbiljetten met waarde 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 Kip. 

Pinnen en creditcard

In de meeste grote steden kan je met je pinpas geld opnemen, alleen doen de automaten het niet altijd. Ook kan je vaak maximaalCreditcards zijn alleen bruikbaar in de tophotels en -restaurants in Vientiane en Luang Prabang.

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Laos zijn:

Nieuwjaar

1 januari

Phatet Laos Dag 

6 januari

Dag van het Leger

20 januari

Vrouwendag

8 maart

Dag van de Arbeid 

1 mei

Dag van de Partij   

22 mei

Dag van de Kinderen

1 juni

Dag van het vrije Laos  

13 augustus

Bevrijdingsdag

12 oktober

Dag van de Onafhankelijkheid

2 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

+5, +6 winter

tijdsverschil

Tijdsverschil Laos

Het is in Laos tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland en België en wanneer wij wintertijd hebben 6 uur.

Lao

taal

Taal in Laos

De officiële taal van Laos is het Lao, dat verwantschappen toont met het Thai Verder kun je in Laos soms met Frans terecht.

Boottocht Mekong

Tijdens je verblijf in Laos moet je zeker een bootreis over de Mekong maken. 

Boottocht Mekong

Tijdens de boottocht kun je genieten van het schitterende landschap op en rond de oevers van de langste rivier van Azië, een erg mooie manier om een eerste indruk op te doen van Laos. Er zijn wel wat tips die je reis kunnen veraangenamen, en er zijn veiligheidsrisico's waar je rekening mee moet houden. Lees er hier meer over. 

WTC

Artikelen over Laos

Gaat het bij Better Places vooral om complete arrangementen en modules, vandaag is nieuw initiatief bekendgemaakt waarbij locals activiteiten aanbieden...

I Like Local, een nieuw duurzaam social travel platform, koppelt reizigers en locals.
1
Reisbijbel

Het zweet staat op mijn voorhoofd, over mijn rug voel ik de druppels onder mijn t-shirt naar beneden rollen. Deze...

Als een aap door de jungle van Laos
2
Reisbijbel

Deelnemen aan groepsreizen beschouwen veel doorgewinterde reizigers als not done. Wat voor avontuur blijft er immers over als slaapplaatsen en...

Jan Boonstra – De boeddha uit het rijstveld
3
Reisbijbel

De Engelse Francesca en Sam houden van fietsen en van reizen. Wat is dan mooier dan beide hobby's te combineren?...

The road - per fiets van Londen naar Bangkok
4
Reisbijbel

Reizen laos

Green Park Boutique Hotel

Green Park Boutique Hotel

Een rustig gelegen boutique resort net buiten het centrum van Vientiane, nabij het Nong Chank Park, het grootste park van de stad.

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 0
reisduur dagen
Villa Santi Resort & Spa

Villa Santi Resort & Spa

Oneindig lijkende rijstvelden, bergen op de achtergrond en watervallen; dat is de omgeving van het Villa Santi Resort & Spa, slechts 10 minuten rijden van het centrum.

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 0
reisduur dagen
The Luang Say Residence

The Luang Say Residence

Deze elegante accommodatie is een waar ‘Small Luxury Hotel’. Uitmuntende service, de sfeervolle, de koloniale stijl en een enorme tuin vormen samen de ingrediënten van uw verblijf.

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 0
reisduur dagen
The Chang Inn

The Chang Inn

Betaalbare en sfeervolle accommodatie met bovendien een gunstige locatie om de vele bezienswaardigheden in en rondom Luang Prabang te verkennen.

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 45
reisduur dagen
3 Nagas Luang Prabang MGallery by Sofitel

3 Nagas Luang Prabang MGallery by Sofitel

Een intiem boutique hotel in het historische centrum van de stad, aan het begin van Luang Prabangs ‘walking street’. Alles vindt u op loopafstand.

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 0
reisduur dagen
Perfect Match Laos & Cambodia

Perfect Match Laos & Cambodia

Deze leuke reis combineert de bekendste steden van Laos en Cambodja met elkaar. U begint met Laos en verkent de charmante stad Luang Prabang, onlosmakelijk verbonden met de Mekong-rivier, die als het ware de stad omarmt. U neemt een stap terug in de tijd en maakt kennis met religieuze rituelen en een zeer authentieke en gastvrije bevolking. Bij Siem Reap staat - hoe kan het ook anders! - het beroemde tempelcomplex Angkor Wat op het programma, maar ook onbekende tempels nodigen uit om ontdekt te worden. Er zijn talloze uitbreidingsmogelijkheden in Laos en Cambodja, maar ook Thailand en Vietnam behoren tot de mogelijkheden. Bent u op zoek naar natuur, cultuur, stad of strand?

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1165
reisduur 7 dagen
Thailand, Laos & Cambodia

Thailand, Laos & Cambodia

Deze 15-daagse Indochina-reis combineert een aantal mooie plekjes in Thailand, Laos en Cambodja. Uw vervoer is gevarieerd, zo reist u per trein, auto, boot en vliegtuig. U doet een aantal bekende bezienswaardigheden aan, maar ontdekt ook wat nieuwe, minder bekende, plekjes. Hoogtepunten tijdens deze reis? Genoeg, maar het bezoek aan Angkor Wat zal er zeker bovenuit steken. Ook verblijft u twee nachten in een luxe tent op het water, midden in de jungle van Cambodja. Een zeer bijzondere ervaring die u niet snel zult vergeten!

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 0
reisduur 15 dagen
Thailand, Laos & Cambodia

Thailand, Laos & Cambodia

Deze 15-daagse Indochina-reis combineert een aantal mooie plekjes in Thailand, Laos en Cambodja. Uw vervoer is gevarieerd, zo reist u per trein, auto, boot en vliegtuig. U doet een aantal bekende bezienswaardigheden aan, maar ontdekt ook wat nieuwe, minder bekende, plekjes. Hoogtepunten tijdens deze reis? Genoeg, maar het bezoek aan Angkor Wat zal er zeker bovenuit steken. Ook verblijft u twee nachten in een luxe tent op het water, midden in de jungle van Cambodja. Een zeer bijzondere ervaring die u niet snel zult vergeten!

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 0
reisduur 15 dagen
Thailand, Laos & Cambodia

Thailand, Laos & Cambodia

Deze 15-daagse Indochina-reis combineert een aantal mooie plekjes in Thailand, Laos en Cambodja. Uw vervoer is gevarieerd, zo reist u per trein, auto, boot en vliegtuig. U doet een aantal bekende bezienswaardigheden aan, maar ontdekt ook wat nieuwe, minder bekende, plekjes. Hoogtepunten tijdens deze reis? Genoeg, maar het bezoek aan Angkor Wat zal er zeker bovenuit steken. Ook verblijft u twee nachten in een luxe tent op het water, midden in de jungle van Cambodja. Een zeer bijzondere ervaring die u niet snel zult vergeten!

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 0
reisduur 15 dagen
Perfect Match Laos & Cambodia

Perfect Match Laos & Cambodia

Deze leuke reis combineert de bekendste steden van Laos en Cambodja met elkaar. U begint met Laos en verkent de charmante stad Luang Prabang, onlosmakelijk verbonden met de Mekong-rivier, die als het ware de stad omarmt. U neemt een stap terug in de tijd en maakt kennis met religieuze rituelen en een zeer authentieke en gastvrije bevolking. Bij Siem Reap staat - hoe kan het ook anders! - het beroemde tempelcomplex Angkor Wat op het programma, maar ook onbekende tempels nodigen uit om ontdekt te worden. Er zijn talloze uitbreidingsmogelijkheden in Laos en Cambodja, maar ook Thailand en Vietnam behoren tot de mogelijkheden. Bent u op zoek naar natuur, cultuur, stad of strand?

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1165
reisduur 7 dagen
Highlights of Laos

Highlights of Laos

Deze reis brengt u in een week van Vientiane, de hoofdstad van Laos, naar het eeuwenoude Luang Prabang. Onderweg passeert u kleine Hmong-dorpen, valleien en rivieren. U bekijkt mooie tempels, de beroemde Buddha Caves en de indrukwekkende Plain of Jars. Een geweldige reis die u in korte tijd de beste plekjes van Noord-Laos laat zien. Het is ook mogelijk om in karakteristieke accommodaties te verblijven.

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 1169
reisduur 7 dagen
Undiscovered Southern Laos

Undiscovered Southern Laos

Een bezoek aan het onbekende, ongerepte zuiden van Laos. Bruisende watervallen, Franse historie, koffie- en theeplantages, en dit alles omgeven door de prachtige natuur; een tropische wildernis. Het idyllisch gelegen La Folie Lodge is de uitvalsbasis voor al dit moois… U geniet van de rustige charme, het mooie uitzicht, een lekker drankje op het terras en eventueel een leuke fietstocht.

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 571
reisduur 0 dagen
Perfect Match Vietnam & Laos

Perfect Match Vietnam & Laos

U start de reis in Vietnam met de o zo drukke maar, zeer gezellige stad Hanoi, overnacht vervolgens in Halong Bay aan boord van een boot en reist dan per nachttrein de bergen in. Vanuit daar reist u langs de bergdorpen van Vietnam naar de grens met Laos. Eenmaal in Laos bezoekt u het charmante Luang Prabang, schitterende watervallen en de grotten van Pak Ou. Een zeer afwisselende reis met ‘the best of both worlds’.

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 2007
reisduur 11 dagen
Undiscovered Southern Laos

Undiscovered Southern Laos

Een bezoek aan het onbekende, ongerepte zuiden van Laos. Bruisende watervallen, Franse historie, koffie- en theeplantages, en dit alles omgeven door de prachtige natuur; een tropische wildernis. Het idyllisch gelegen La Folie Lodge is de uitvalsbasis voor al dit moois… U geniet van de rustige charme, het mooie uitzicht, een lekker drankje op het terras en eventueel een leuke fietstocht.

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 571
reisduur 0 dagen
Perfect Match Vietnam & Laos

Perfect Match Vietnam & Laos

U start de reis in Vietnam met de o zo drukke maar, zeer gezellige stad Hanoi, overnacht vervolgens in Halong Bay aan boord van een boot en reist dan per nachttrein de bergen in. Vanuit daar reist u langs de bergdorpen van Vietnam naar de grens met Laos. Eenmaal in Laos bezoekt u het charmante Luang Prabang, schitterende watervallen en de grotten van Pak Ou. Een zeer afwisselende reis met ‘the best of both worlds’.

land laos
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 2007
reisduur 11 dagen
Familiereis Indochina

Familiereis Indochina

Tijdens de familiereis Indochina ontdek je Thailand, Laos en Cambodja. Deze landen behoorden ooit als kolonie toe aan Frans Indochina. Dit is een bijzondere en zeer afwisselende rondreis. Tijdens de reis voor het hele gezin overnachten we in hotels die variëren van eenvoudig tot luxueus. We slapen ook 1 nacht in de trein. We hebben de beschikking over een eigen bus, zodat we kunnen stoppen waar we willen. Er wordt een tweedaagse, comfortabele boottocht gemaakt over de Mekongrivier. Om tijd te besparen vliegen we van Luang Prabang naar Siem Reap.

land laos
aanbieder Sawadee
prijs vanaf 2598
reisduur 22 dagen
Familiereis Indochina

Familiereis Indochina

Tijdens de familiereis Indochina ontdek je Thailand, Laos en Cambodja. Deze landen behoorden ooit als kolonie toe aan Frans Indochina. Dit is een bijzondere en zeer afwisselende rondreis. Tijdens de reis voor het hele gezin overnachten we in hotels die variëren van eenvoudig tot luxueus. We slapen ook 1 nacht in de trein. We hebben de beschikking over een eigen bus, zodat we kunnen stoppen waar we willen. Er wordt een tweedaagse, comfortabele boottocht gemaakt over de Mekongrivier. Om tijd te besparen vliegen we van Luang Prabang naar Siem Reap.

land laos
aanbieder Baobab
prijs vanaf 2598
reisduur 22 dagen